Hygienisch werken tijdens de coronacrisis

Harry van Etten (Inspecteur van SVVW) en Alfons van Leeuwen

Hygiënisch werken is juist nu van het allergrootste belang. Voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers. Samen blijven we met deze tips gezond en veilig.

Persoonlijke hygiëne

  • Het is verplicht om zelfs lichte gezondheidsklachten te melden bij de leidinggevende en in overleg te bepalen of thuisblijven noodzakelijk is of niet.
  • Koorts melden bij leidinggevende en thuisblijven.
  • Verplicht omkleden op locatie, dagelijks geheel schone kleding.
  • Naast standaard handen reinigen aanvullend ontsmettingsgel gebruiken.
  • Na aanraken van het hoofd tussentijds handen met alcoholgel ontsmetten.

Reinigen en ontsmetten

  • Materialen en werkbanken vaker tussendoor reinigen en ontsmetten.
  • Productieruimten dagelijks nat reinigen en ontsmetten.
  • Let bij ontsmetten op de juiste dosering en inwerktijd van het gebruikte middel.

Productie en verkoop

  • Houd altijd 1,5 meter afstand bij communicatie en werkzaamheden.
  • Zorg bij productie en in de winkel voor voldoende ventilatie.
  • Communiceer dat er alleen met pin betaald kan worden.
  • Bij productie van gebak is een mondkapje aan te raden.
  • Vergroot de afstand tussen onverpakte eindproducten en klant tot 1,5 meter.
  • Stop de mogelijkheid van zelfbediening. Dus: alles aanreiken!
  • Geen producten aanbieden/laten proeven via proefplankjes.
  • Pinautomaat en deurklinken minimaal elk half uur afnemen met ontsmettingsspray.

 Transport

  • In overleg met afnemers producten afleveren bij de deur (locatie niet betreden).
  • Alle eindproducten verpakt afleveren.
  • Laat chauffeurs eindproducten niet aanraken (of ze moeten handschoenen dragen).
  • Geef chauffeurs alcoholgel om tussentijds de handen extra te ontsmetten.

Harry van Etten (Inspecteur van SVVW) en Alfons van Leeuwen (adviseur van FoodBase) helpen ondernemers binnen de voedingsindustrie bij hygiënevraagstukken rondom corona. Heeft u een vraag voor deze rubriek Vraagbaak? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Lees ook
Sigep 2021 wordt 'expanded edition'

Sigep 2021 wordt 'expanded edition'

De organisatie van Sigep kondigde enige tijd geleden aan dat de beurs door het coronavirus verplaatst wordt naar maart en een nieuw format krijgt, de zogenaamde ‘expanded edition’. Het programma en de aanpassingen op gezondheidsrichtlijnen zijn onlangs bekendgemaakt.

Hoe noem je een vegetarisch product?

Hoe noem je een vegetarisch product?

Ik heb een vegan saucijzenbroodje: het lijkt op een saucijzenbroodje, maar ik gebruik geen ingrediënten afkomstig van dieren. Mag ik mijn broodje wel ‘vegan saucijzenbroodje’ noemen?

Mondkapjesplicht ingegaan

Mondkapjesplicht ingegaan

Vanaf vandaag, 1 december, geldt in Nederland de mondkapjesplicht. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan moeten mensen in publieke binnenruimtes zoals winkels, musea en theaters een niet-medisch mondkapje dragen.

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...