Hygienisch werken tijdens de coronacrisis

Harry van Etten (Inspecteur van SVVW) en Alfons van Leeuwen

Hygiënisch werken is juist nu van het allergrootste belang. Voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers. Samen blijven we met deze tips gezond en veilig.

Persoonlijke hygiëne

  • Het is verplicht om zelfs lichte gezondheidsklachten te melden bij de leidinggevende en in overleg te bepalen of thuisblijven noodzakelijk is of niet.
  • Koorts melden bij leidinggevende en thuisblijven.
  • Verplicht omkleden op locatie, dagelijks geheel schone kleding.
  • Naast standaard handen reinigen aanvullend ontsmettingsgel gebruiken.
  • Na aanraken van het hoofd tussentijds handen met alcoholgel ontsmetten.

Reinigen en ontsmetten

  • Materialen en werkbanken vaker tussendoor reinigen en ontsmetten.
  • Productieruimten dagelijks nat reinigen en ontsmetten.
  • Let bij ontsmetten op de juiste dosering en inwerktijd van het gebruikte middel.

Productie en verkoop

  • Houd altijd 1,5 meter afstand bij communicatie en werkzaamheden.
  • Zorg bij productie en in de winkel voor voldoende ventilatie.
  • Communiceer dat er alleen met pin betaald kan worden.
  • Bij productie van gebak is een mondkapje aan te raden.
  • Vergroot de afstand tussen onverpakte eindproducten en klant tot 1,5 meter.
  • Stop de mogelijkheid van zelfbediening. Dus: alles aanreiken!
  • Geen producten aanbieden/laten proeven via proefplankjes.
  • Pinautomaat en deurklinken minimaal elk half uur afnemen met ontsmettingsspray.

 Transport

  • In overleg met afnemers producten afleveren bij de deur (locatie niet betreden).
  • Alle eindproducten verpakt afleveren.
  • Laat chauffeurs eindproducten niet aanraken (of ze moeten handschoenen dragen).
  • Geef chauffeurs alcoholgel om tussentijds de handen extra te ontsmetten.

Harry van Etten (Inspecteur van SVVW) en Alfons van Leeuwen (adviseur van FoodBase) helpen ondernemers binnen de voedingsindustrie bij hygiënevraagstukken rondom corona. Heeft u een vraag voor deze rubriek Vraagbaak? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Lees ook
Eten of gegeten worden

Eten of gegeten worden

Een beroemde uitspraak van Darwin luidt: “Het is niet de sterkste van een soort die overleeft, ook niet de intelligentste. Wel degene die zich het best aan veranderingen kan aanpassen.”

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

De coronamaatregelen voor de horeca worden vanaf 1 juni versoepeld. Daarom past Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het bestaande protocol voor ijssalons aan naar de nieuwe voorwaarden. De basis die er al stond, is hiermee uitgebreid. “Dit protocol staat als een huis”, stelt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging.

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

De coronacrisis hakt er flink in bij de Nederlandse voedingsspeciaalzaken. De brancheverenigingen van bakkers, slagers, viswinkels en slijters zien dramatische omzetverliezen én een enorme veerkracht en creativiteit. Hoe gaan de bakkers om met de coronacrisis?

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...