Hoe verkoop je vegan?

27 juni 2024 Bianca Roemaat

REDACTIONEEL #5 | Onbekend maakt onbemind. Dat geldt ook voor vegan. Het is al een tijdje een trend. Het aanbod van vegan producten in de bakkersbranche neemt toe. Was het eerst een ver-van-mijn-bed-show, nu komt het dichterbij. Bijvoorbeeld omdat je klanten erom vragen of doordat je positieve ervaringen van collega’s over vegan hoort.

Tijdens een plantaardige patisserietraining in Utrecht waar ik aanwezig was, merkte ik dat de deelnemers wat koudwatervrees hadden. Ze waren nieuwsgierig, maar ook een beetje sceptisch. Werken met nieuwe grondstoffen is altijd even wennen. Daarom was het fijn dat de deelnemers zelf aan de slag mochten. Het bleek (gelukkig!) minder ingewikkeld dan verwacht. ‘Hoe ga ik dit verkopen?’, was een van de vragen van een bakker. ‘Moet ik het als vegan gebak aanprijzen of niet?’ Goede vraag! Persoonlijk vind ik de term ‘vegan’ vaag. Het is Engels voor veganistisch. Plantaardig vind ik beter klinken. Daarin ben ik niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat de term ‘vegan’ afschrikt. Een bepaalde groep haalt er zijn neus voor op en gaat een deur verder.

Gedragswetenschappers hebben verder ontdekt dat je plantaardige producten niet moet laten opvallen als je ze wilt verkopen. Presenteer ze dus niet apart in een hoekje van je vitrine of in een kader op je assortimentsbord of bestellijst. ‘Prijs het liever aan als een lekker gebakje dat toevallig ook nog eens plantaardig is’, was het advies tijdens de training. Zo maak je het product toegankelijk voor een grotere doelgroep. Met ‘plantaardig’ gebak bereik je zo niet alleen de mensen die overtuigd veganist zijn, maar ook de klanten die lactosevrij willen eten. Dat is een
bijkomend voordeel van plantaardige producten.

Je spreekt met plantaardig ook de flexitariërs aan. Deze groep groeit en bestaat vooral uit de jongere generaties (millennials en Gen Z). In 2030 vormen zij de helft van de volwassen consumenten. Uit onderzoek van FSIN blijkt dat deze groepen veel geld uitgeven aan buitenshuis eten. Een (plantaardig) genietmomentje bij de bakker zou daarop kunnen aansluiten. Ga jij ermee aan de slag? Ik ben benieuwd hoe jullie vegan verkopen. Laat het mij – en de redactie – weten!

Altijd op de hoogte blijven?