Hoe ga je tijdens de feestdagen om met nieuwe klanten?

23 Vraagbaak foto Jasper-Kuitems

23-Vraagbaak-foto-Jasper-Kuitems-300x300 De december-periode is een tijd waarin ook veel nieuwe gezichten in uw winkel komen. Maar het is tevens een periode van drukte waar ‘nieuwe’ klanten niet altijd de aandacht krijgen die ze eigenlijk verdienen. Hoe ga je hiermee om?

Jasper Kuitems, projectmanager NBC, geeft advies: “Tijd en geld, normaal belangrijke aankoopmotieven bij een grote groep Nederlanders, blijken in december van ondergeschikt belang. En ook een aspect als gezondheid wordt bij veel mensen even aan de zijlijn geplaatst. Uit recent marktonderzoek is gebleken dat vooral welgestelde huishoudens met kinderen en tweeverdieners zonder kinderen tijdens de feestdagen hun normale aankooppatroon doorbreken en op zoek gaan naar iets extra’s. Deze klantgroepen komen gebruikelijk minder vaak dan gemiddeld bij het ambacht.

Verleiden en overtuigen

Smaak, kwaliteit en gezondheid zijn belangrijke aankoopmotieven bij deze consumenten. Anders dan de oudere klant is deze groep normaal niet bereid hiervoor meer te betalen of andere winkels te bezoeken. U zult ze dus moeten verleiden en overtuigen om klant bij u te worden. Hoe doet u dat? Zorg dat deze ‘nieuwe’ klanten niet te lang hoeven te wachten of kijk naar manieren om het wachten te veraangenamen. Hou daarom uw bezetting op orde, maar kijk ook naar eventuele bestelmogelijkheden.

In deze periode stapt deze groep binnen in een voor hen nieuwe winkel. Laat daarom zien waarom ze bij u op het juiste adres zijn. In januari staat deze groep weer met beide benen op de grond en staan aspecten als gezondheid en afvallen weer op het menu. U krijgt in december de kans om hen te overtuigen dat ze ook voor deze producten bij u moeten zijn en dat uw producten gewoon veel lekkerder (smaak) zijn dan bij uw concurrent. En denk ook nu al na over hoe u deze klanten kan verleiden om in januari terug te komen. Januari-acties of proeverijen kunnen ervoor zorgen dat nieuwe klanten ook in het nieuwe jaar uw winkel binnenstappen.

Bent u in staat deze groep zo’n twee of drie keer na de feestdagen aan u te binden, dan is de kans groot dat ze hun reguliere aankooppatroon doorbreken. Aan u de creativiteit om dit voor elkaar te krijgen!

Fijne feestdagen gewenst!

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56

Meer vragen en antwoorden leest u in het dossier Vraagbaak

Lees ook
Sinterklaascampagne helpt de ambachtelijke bakker

Sinterklaascampagne helpt de ambachtelijke bakker

Ondanks het mooie weer van de afgelopen dagen zullen veel bakkers al bezig zijn met de donkere dagen van december. Met de feestdagen, maar natuurlijk ook met het Sinterklaasfeest. De kans voor de ambachtelijke bakker om zich te profileren met gevulde speculaas, boterletters, marsepein en chocoladeletters. Om de bakkers daarbij te helpen introduceren...

Nieuw interieur? Zes tips voor een voedselveilige keuze

Nieuw interieur? Zes tips voor een voedselveilige keuze

Bij een verbouwing moet je als ondernemer veel keuzes maken. Welke aannemer, welk materiaal, hoeveel koelvitrines en schappen en welk kassasysteem? Het is raadzaam ook de voedselveiligheid hierin mee te nemen. Hier zijn zes tips voor voedselveiligheid om rekening mee te houden.

Van offline naar online

Van offline naar online

In dit artikel staat Frank Janssen (NBC) stil bij de tweede trend in brood: van offline naar online. Deze trend kan op twee manieren worden geïnterpreteerd, namelijk wie het koopt (oude vs. jongere generatie) en waar ze het kopen (in de winkel of via internet).

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

Teamleider industriele bakkerij omgeving Amersfoort

In deze meewerkende functie geef je leiding aan maximaal 8 productiemedewerkers en leg je verantwoording af aan de shiftmanager. Je levert een actieve bijdrage aan...

Zelfstandig werkend broodbakker

Zelfstandig werkend broodbakker

Heb jij een passie voor alles wat met broodbakken te maken heeft? Beginnen jouw handen te jeuken bij alleen al het zien van verse producten waar je iets lekkers...

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Snij/ inpakmedewerker Omgeving Emmen

Als medewerker snij-inpak voer je de volgende werkzaamheden uit: - Het verrichten van alle voorkomende werkzaamheden bij het machinaal snijden en/of verpakken van...