Hoe ga je tijdens de feestdagen om met nieuwe klanten?

23 Vraagbaak foto Jasper-Kuitems

23-Vraagbaak-foto-Jasper-Kuitems-300x300 De december-periode is een tijd waarin ook veel nieuwe gezichten in uw winkel komen. Maar het is tevens een periode van drukte waar ‘nieuwe’ klanten niet altijd de aandacht krijgen die ze eigenlijk verdienen. Hoe ga je hiermee om?

Jasper Kuitems, projectmanager NBC, geeft advies: “Tijd en geld, normaal belangrijke aankoopmotieven bij een grote groep Nederlanders, blijken in december van ondergeschikt belang. En ook een aspect als gezondheid wordt bij veel mensen even aan de zijlijn geplaatst. Uit recent marktonderzoek is gebleken dat vooral welgestelde huishoudens met kinderen en tweeverdieners zonder kinderen tijdens de feestdagen hun normale aankooppatroon doorbreken en op zoek gaan naar iets extra’s. Deze klantgroepen komen gebruikelijk minder vaak dan gemiddeld bij het ambacht.

Verleiden en overtuigen

Smaak, kwaliteit en gezondheid zijn belangrijke aankoopmotieven bij deze consumenten. Anders dan de oudere klant is deze groep normaal niet bereid hiervoor meer te betalen of andere winkels te bezoeken. U zult ze dus moeten verleiden en overtuigen om klant bij u te worden. Hoe doet u dat? Zorg dat deze ‘nieuwe’ klanten niet te lang hoeven te wachten of kijk naar manieren om het wachten te veraangenamen. Hou daarom uw bezetting op orde, maar kijk ook naar eventuele bestelmogelijkheden.

In deze periode stapt deze groep binnen in een voor hen nieuwe winkel. Laat daarom zien waarom ze bij u op het juiste adres zijn. In januari staat deze groep weer met beide benen op de grond en staan aspecten als gezondheid en afvallen weer op het menu. U krijgt in december de kans om hen te overtuigen dat ze ook voor deze producten bij u moeten zijn en dat uw producten gewoon veel lekkerder (smaak) zijn dan bij uw concurrent. En denk ook nu al na over hoe u deze klanten kan verleiden om in januari terug te komen. Januari-acties of proeverijen kunnen ervoor zorgen dat nieuwe klanten ook in het nieuwe jaar uw winkel binnenstappen.

Bent u in staat deze groep zo’n twee of drie keer na de feestdagen aan u te binden, dan is de kans groot dat ze hun reguliere aankooppatroon doorbreken. Aan u de creativiteit om dit voor elkaar te krijgen!

Fijne feestdagen gewenst!

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56

Meer vragen en antwoorden leest u in het dossier Vraagbaak

Lees ook
Genootschap organiseert congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'

Genootschap organiseert congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'

Veel bakkers kampen met een tekort aan kwalitatief goed personeel. Daarnaast kampt de branche ook met een gebrek aan kandidaten voor de opvolging. Daarom organiseert het Genootschap voor de Bakkerij op 12 september voor leden en niet-leden het congres 'Personeelstekort in de MKB-bakkerij'.

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Brood eten, mag het weer? Jazeker!

Hoe kan ik mijn klanten helpen met de juiste keuze van brood – en inspelen op alle hypes en trends van deze tijd?

südback 2019: lekkere geuren alom

südback 2019: lekkere geuren alom

In de hallen verspreiden zich lekkere geuren, smaak, kwaliteit en ambacht gaan hand in hand met genot, technische innovaties en actuele trends: de südback die van 21 tot 24 september 2019 wordt gehouden, staat vast genoteerd op de kalenders van het bakkersgilde. Dan wordt de beurs in Stuttgart weer het brancheverzamelpunt van het bakkers- en banketbakkersambacht....

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Banketbakker ambachtelijke bakkerij omgeving Haaksbergen

Wij zijn op zoek naar een banketbakker die kwaliteit hoog in het vaandel staan heeft en in staat is om zijn of haar collega`s te motiveren. Je komt in een moderne...

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Banketbakker industrie omgeving Arnhem FT

Na een gedegen inwerkperiode op de diverse lijnen productsoorten weet je precies hoe de verschillende processen lopen binnen de banketbakkerij. Het vervaardigen...

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

Productieleider banketbakkerij (meewerkend) Friesland

De productieleider zorgt voor een juiste planning van medewerkers en een juiste aansturing voor de dag. Daarnaast zie je toe op de kwaliteit en hygiëne op de...