Hoe ga je tijdens de feestdagen om met nieuwe klanten?

23 Vraagbaak foto Jasper-Kuitems

23-Vraagbaak-foto-Jasper-Kuitems-300x300 De december-periode is een tijd waarin ook veel nieuwe gezichten in uw winkel komen. Maar het is tevens een periode van drukte waar ‘nieuwe’ klanten niet altijd de aandacht krijgen die ze eigenlijk verdienen. Hoe ga je hiermee om?

Jasper Kuitems, projectmanager NBC, geeft advies: “Tijd en geld, normaal belangrijke aankoopmotieven bij een grote groep Nederlanders, blijken in december van ondergeschikt belang. En ook een aspect als gezondheid wordt bij veel mensen even aan de zijlijn geplaatst. Uit recent marktonderzoek is gebleken dat vooral welgestelde huishoudens met kinderen en tweeverdieners zonder kinderen tijdens de feestdagen hun normale aankooppatroon doorbreken en op zoek gaan naar iets extra’s. Deze klantgroepen komen gebruikelijk minder vaak dan gemiddeld bij het ambacht.

Verleiden en overtuigen

Smaak, kwaliteit en gezondheid zijn belangrijke aankoopmotieven bij deze consumenten. Anders dan de oudere klant is deze groep normaal niet bereid hiervoor meer te betalen of andere winkels te bezoeken. U zult ze dus moeten verleiden en overtuigen om klant bij u te worden. Hoe doet u dat? Zorg dat deze ‘nieuwe’ klanten niet te lang hoeven te wachten of kijk naar manieren om het wachten te veraangenamen. Hou daarom uw bezetting op orde, maar kijk ook naar eventuele bestelmogelijkheden.

In deze periode stapt deze groep binnen in een voor hen nieuwe winkel. Laat daarom zien waarom ze bij u op het juiste adres zijn. In januari staat deze groep weer met beide benen op de grond en staan aspecten als gezondheid en afvallen weer op het menu. U krijgt in december de kans om hen te overtuigen dat ze ook voor deze producten bij u moeten zijn en dat uw producten gewoon veel lekkerder (smaak) zijn dan bij uw concurrent. En denk ook nu al na over hoe u deze klanten kan verleiden om in januari terug te komen. Januari-acties of proeverijen kunnen ervoor zorgen dat nieuwe klanten ook in het nieuwe jaar uw winkel binnenstappen.

Bent u in staat deze groep zo’n twee of drie keer na de feestdagen aan u te binden, dan is de kans groot dat ze hun reguliere aankooppatroon doorbreken. Aan u de creativiteit om dit voor elkaar te krijgen!

Fijne feestdagen gewenst!

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

NBC_fc_coated-300x56

Meer vragen en antwoorden leest u in het dossier Vraagbaak

Lees ook
Handen tekort? Zeven tips

Handen tekort? Zeven tips

Het tekort aan goede medewerkers bedreigt steeds vaker het voortbestaan van bakkerij-ondernemingen. Daarom organiseerde het Genootschap voor de Bakkerij een bijeenkomst voor de hele sector. Voor iedereen die het – vanwege personeelstekort? – te druk had om te komen, hier een samenvatting met de belangrijkste tips.

Bakkersbrein organiseert winactie voor medewerkers bakkerijen

Bakkersbrein organiseert winactie voor medewerkers bakkerijen

Wat betekent het precies als een brood volkoren is? Zit er suiker in de gelei op vruchtengebak? En is speltbrood nou glutenvrij of niet? Typische vragen van consumenten, die je als medewerker in een bakkerswinkel vlot zou moeten kunnen beantwoorden. Twijfel je weleens aan je eigen kennis?

‘Dat de zon opkomt terwijl je je brood opbolt, geweldig toch?’

‘Dat de zon opkomt terwijl je je brood opbolt, geweldig toch?’

Feije Feenstra (23) van Bakkerij van Eck studeerde om ondernemer te worden. Totdat er een bakker ziek werd in het bedrijf van zijn ouders. Feije ging bakken en naar het Bakery Institute, en verheugt zich erop al die kennis op zijn klanten over te brengen.

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

Broodbakker / productiemedewerker omgeving Utrecht

In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst start je...

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

Meewerkend voorman inpak 2 ploegen te Nijverdal

In deze fulltime aansturende functie zal je zorg dragen voor het inpakproces binnen de bakkerij. Samen met de dagelijkse leiding zorg je voor het juist instrueren...

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

Commercieel medewerker binnendienst omgeving Amsterdam

In de deze uitdagende functie zal jij je bezighouden met verkoop van ambachtelijke brood en banketproducten aan diverse afnemers van vliegtuigcateraars tot hotelketens...