BLOG | Chocolade. Alleen het woord brengt al een glimlach op je gezicht, toch? Voor onze ambachtelijke bakkers is chocolade niet zomaar iets zoets dat je toevoegt aan een recept. Nee, het is het product dat onze taarten, koekjes en bonbons tot leven brengt.
Als ambachtelijke bakkers weten we dat chocolade meer is dan alleen een zoete toevoeging. Het is een vakmanschap op zich, een ambacht dat vraagt om respect, geduld en bovenal passie. Wie kent niet de uitspraak dat je van chocolade vrolijk wordt. Met name de serotonine in de chocolade heeft een positieve invloed op onze stemming en energie.
In een tijdperk waarin trends komen en gaan, kun je je met chocolade blijven onderscheiden. Het is aan ons, als ambachtelijke bakkers, om deze traditie voort te zetten en tegelijkertijd te vernieuwen. Experimenteer met smaken als peper, zeezout en ruby chocolade. Speel met texturen door gepofte rijst, karamel of crisp toe te voegen. Of blijf gewoon bij de basis van een goede knapperige slagroomtruffel of een cup met gallets met een receptje voor chocolademelk.
Maar vergeet ook de andere kant van chocolade niet. Bijna alle leveranciers denken tegenwoordig na over de duurzaamheid van deze lekkernij en of het eerlijk gemaakt wordt.
Dit brengt me terug naar de kop van deze column. Vergeet dit ‘gouden’ product niet te calculeren. De chocoladeprijs is sinds het begin van het jaar flink gestegen. Bereken dit ook door in de prijzen.
Ten slotte heb ik nog een praktische tip. Er zit een wet aan te komen die ondernemers verplicht inzicht te hebben in waar hun producten en grondstoffen vandaan komen. Dit betreft ook chocolade en cacao. Met deze regeling wil de overheid bijvoorbeeld ontbossing tegengaan in gebieden waar cacao wordt verbouwd. Het is als ondernemer dus belangrijk dat je jouw leverancier openheid van zaken vraagt over de herkomst van de chocolade of cacao, zodat jij aan deze regelgeving kan voldoen (meer informatie vind je op de website van de KVK).
Dus, laten we elke dag met trots onze schorten aantrekken, onze spatels vasthouden en de chocolade blijven omarmen, want in elke hap, in elke creatie leeft het vakmanschap voort. En dat is waar de ware kracht van chocolade ligt.