Het begint allebei met een C: corona en chocolade...

Silvia van Nieuwland_Beko Advies

 

Beste hardwerkende en inventieve ondernemers, mij is gevraagd een column over chocolade te schrijven. Op zich geen straf, natuurlijk. Ik ben dol op chocolade en kan daarnaast best iets vertellen over de markt, de bedrijfseconomische aspecten en de verkoopkant van chocolade. Maar het is 25 maart 2020 als ik deze column schrijf. Midden in de coronacrisis dus.

Eergisteren kondigde ons kabinet weer strengere maatregelen aan om verder leed te beperken en de druk op de IC’s te verminderen. Die zaterdag ervoor was ik aan het werk, een ontslag op staande voet wegens diefstal. Dat kon er ook nog wel bij voor de betreffende ondernemer. Maar onderweg was het mooi weer. En het was druk, heel druk in de parken. De verleiding van de zon bleek groter dan het verantwoordelijk­heidsbesef van sommigen. Je vraagt je af: wat was er NIET duidelijk aan de instructies? Houd 1,5 meter afstand en voorkom groepsvorming.

Je kon de bui al zien hangen en inderdaad de maandag erna werden er strengere maatregelen afgekondigd. Mijn hart ging meteen uit naar jullie, hardwerkende ondernemers. Het was al moeilijk genoeg. Maar… hoe trots kun je zijn op de ambachtelijke (banket)bakkerijsector? Jullie waren al proactief bezig met duidelijke instructies voor jullie teams, met perspex schermen bij kassa’s en snijmachines, met strepen in en voor de winkels om een veilige afstand te creëren en met nog meer handen wassen en desinfecteren dan gebruikelijk.

Met vereende krachten werden er webshops, pick-up-points en bezorgdiensten opgericht. Waar de samenwerking met collegawinkeliers voorheen nog wel eens stroef verliep, vindt men elkaar nu moeiteloos. Productietijden zijn opgerekt, zodat ook in de (banket)bakkerij meer onderlinge afstand mogelijk is. Pinnen in plaats van cash betalen en ga zo maar door. Vooral in tijden van crisis blijken we een nuchter en inventief volk te zijn.

En dat allemaal, terwijl er keihard omzet wegvalt. Bij degenen die (bijna) 100 procent aan de horeca leverden en die met hun handen in het haar zitten, bij degenen die veel derde-kanaalklanten in de horecasector hebben of lunchrooms die dicht moesten en waar bruidstaarten werden afgezegd. Ingeplande cateringbestel­lingen zijn gecanceld, klanten kopen wel brood, maar hebben weinig zin in banket. Wat een ellende. In een paar weken tijd ziet de wereld er ineens compleet anders uit.

Tegelijkertijd krijg je als ondernemer te maken met soms onredelijke klanten, angstige medewerkers en medewerkers die ziek worden, waardoor plannen steeds lastiger wordt.

In deze onzekere tijden is het belangrijk om ook aan je eigen gezondheid te denken en aan de zorg voor hen die je liefhebt. Want pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je aan anderen denken: uit een leeg kopje valt niets te schenken.

Ons hart gaat naar jullie uit, ondernemers. Wij blijven ons uiterste best doen om jullie te ondersteunen met praktische zaken, maar ook met een luisterend oor voor vragen. Pas goed op elkaar, samen staan we sterk!

Beko Advies logo_250

Silvia van Nieuwland is Bedrijfsadviseur en BU Manager bij Beko Advies
s.v.nieuwland@beko-advies.nl
tel.: 06 – 519 903 36
www.beko-advies.nl

Lees alle columns van Beko Advies in ons dossier!

Lees ook
Detailhandel Nederland onderzoekt naleving coronaprotocollen

Detailhandel Nederland onderzoekt naleving coronaprotocollen

Nu de coronamaatregelen wordt het weer drukker in Nederland. Het devies is niet langer blijf thuis, maar vermijd drukte. En dat merk je op straat en in de winkels. Detailhandel Nederland heeft daarom de handreiking ‘Verantwoord bezoek winkelgebieden’ opgesteld. Daarnaast loopt er een onderzoek of dit protocol en het protocol Verantwoord winkelen nog...

Wat kan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf voor bakkers betekenen tijdens de coronacrisis?

Wat kan het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf voor bakkers betekenen tijdens de coronacrisis?

Het Sociaal Fonds Bakkersbedrijf deed eerder de oproep om mee te denken over nieuwe projecten voor de bakkerijbranche, of daarvoor ideeën aan te dragen. Deze oproep werd uitgebreid met de vraag wat het fonds in deze coronacrisis kan betekenen voor zwaar getroffen bakkersbedrijven. Het bestuur lastte daarom op 28 april 2020 een extra vergadering in om...

Fiscale grondstofvervangers

Fiscale grondstofvervangers

Het thema van deze maand is ‘grondstoffen’. Grondstoffen zijn de basis voor het eindproduct. De belangrijkste ‘grondstof’ voor de onderneming is de ondernemer.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Rijswijk

Wat ga je doen?Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In deze...

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Vakantiemedewerker voor in het banket gezocht, omgeving Haaksbergen

Wat ga je doen?Wij zijn op zoek naar een banketbakker voor de weken 26 tot ongeveer week 36. Je zal gaan werken op de afdeling nat gebak. Je komt in een moderne...

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Medewerker Inpak/ Verdeel/ Vriezer in de Bollenstreek

Wat ga je doen?Voor onze klant in de Bollenstreek (Zuid-Holland) zijn we per direct op zoek naar een medewerker die actief kan zijn op de afdeling inpak, verdeel...