Heel wit tarwebrood met tijgerprint

Linda van Zonsbeek_NBC

Tijgerbrood, kan ik mijn brood zo blijven noemen na invoering van het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood?

Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC: “Tijgerbrood zegt iets over de print, de decoratie. Net zoals ‘vloerbrood’ iets zegt over de vorm en ‘Italiaanse bol’ over de receptuur. Al die benamingen worden gezien als fantasienamen. U kunt ze prima blijven gebruiken, zolang ze niet in strijd zijn met de officiële benaming. Maar alleen een fantasienaam gebruiken is niet voldoende. Het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood verlangt namelijk dat u de specifieke samenstelling aangeeft. Deze officiële benaming dient u er op de schap(kaart) of het etiket bij te zetten.

De officiële benaming bevat informatie over:
1. de hoeveelheid (half, midden of heel);
2. de aard (wit, bruin of volkoren);
3. de graansoort(en);
4. eventuele andere kenmerkende eigenschappen, zoals een bijzondere vulling of decoratie.

De officiële benaming wordt bijvoorbeeld een ‘heel wit tarwebrood met tijgerprint’ als het brood van tarwebloem is gemaakt. Of u zet op het schap of de verpakking ‘tijgerbrood’ met daaronder (of bij de ingrediëntendeclaratie): ‘heel wit tarwebrood’. Op schapkaarten en op de verpakking vermeldt u dus óf alleen de officiële benaming óf een fantasienaam in combinatie met een officiële benaming. Die keuze is aan u.

De fantasienaam mag niet in strijd zijn met de officiële benaming en evenmin met de wettelijke voorschriften. Zo mag u ‘Italiaanse maisbol’ uitsluitend als fantasienaam gebruiken als het meelbestanddeel voor minimaal 98 procent uit mais bestaat. Dat is vaak niet het geval en dus is de fantasienaam in strijd met de wettelijke voorschriften. Dat is niet toegestaan.

Zo zijn er voor veel broden uit uw assortiment wellicht kleine aanpassingen, soms grotere, nodig. En dat is best even puzzelen! Wacht daarom niet tot 2022, maar start op tijd en maak gebruik van de tools die verschillende marktpartijen bieden.

Lees ook
Voorkomen is beter

Voorkomen is beter

Een interessante vraag die je jezelf als ondernemer af en toe moet stellen: waarom koopt iemand niet bij mij? Vertaald naar de NBOV luidt die: waarom wordt iemand geen lid van de NBOV? De laatste weken heb ik daarom veel contact gehad met ondernemers die de toegevoegde waarde van de NBOV niet zien. Sommigen zijn nooit lid geweest; anderen hebben recent...

Online Bijeenkomst veilig en gezond werken

Online Bijeenkomst veilig en gezond werken

Elk bedrijf is verplicht om Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) te maken. Is het mogelijk om alle verplichtingen rondom de RI&E in je voordeel te laten werken? Daarvoor organiseren de Bakkerijsector en VBZ op 29 oktober de online bijeenkomst Veilig en gezond werken 2020.

Alea Publishers lanceert vacaturesite Foodbanen.nu

Alea Publishers lanceert vacaturesite Foodbanen.nu

Alea Publishers, uitgever van vakbladen zoals EVMI en Bakkers in Bedrijf, lanceert op 19 oktober Foodbanen.nu. Door de samenwerking met een aantal andere uitgevers groeit deze nieuwe vacaturewebsite voor de Agro, Food & Drinks-branches binnen een paar weken naar een bereik van meer dan 300.000 professionals.

Allround broodbakker omgeving Doorn

Allround broodbakker omgeving Doorn

Wat ga je doen?Ben jij een bakker/ ovenist? Dan is deze vacature zeker weten iets voor jou! Door een verschuiving in het personeelsbestand komt er binnen het bestaande...

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Enthousiaste broodbakker, omgeving Hoogezand

Wat ga je doen?Wil jij werken in een bakkerij waarbij jouw (nieuwe) ideeën welkom zijn en waarbij je kan meedenken over nieuwe producten? Wij zoeken voor een...

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...