Heel wit tarwebrood met tijgerprint

Linda van Zonsbeek_NBC

Tijgerbrood, kan ik mijn brood zo blijven noemen na invoering van het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood?

Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC: “Tijgerbrood zegt iets over de print, de decoratie. Net zoals ‘vloerbrood’ iets zegt over de vorm en ‘Italiaanse bol’ over de receptuur. Al die benamingen worden gezien als fantasienamen. U kunt ze prima blijven gebruiken, zolang ze niet in strijd zijn met de officiële benaming. Maar alleen een fantasienaam gebruiken is niet voldoende. Het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood verlangt namelijk dat u de specifieke samenstelling aangeeft. Deze officiële benaming dient u er op de schap(kaart) of het etiket bij te zetten.

De officiële benaming bevat informatie over:
1. de hoeveelheid (half, midden of heel);
2. de aard (wit, bruin of volkoren);
3. de graansoort(en);
4. eventuele andere kenmerkende eigenschappen, zoals een bijzondere vulling of decoratie.

De officiële benaming wordt bijvoorbeeld een ‘heel wit tarwebrood met tijgerprint’ als het brood van tarwebloem is gemaakt. Of u zet op het schap of de verpakking ‘tijgerbrood’ met daaronder (of bij de ingrediëntendeclaratie): ‘heel wit tarwebrood’. Op schapkaarten en op de verpakking vermeldt u dus óf alleen de officiële benaming óf een fantasienaam in combinatie met een officiële benaming. Die keuze is aan u.

De fantasienaam mag niet in strijd zijn met de officiële benaming en evenmin met de wettelijke voorschriften. Zo mag u ‘Italiaanse maisbol’ uitsluitend als fantasienaam gebruiken als het meelbestanddeel voor minimaal 98 procent uit mais bestaat. Dat is vaak niet het geval en dus is de fantasienaam in strijd met de wettelijke voorschriften. Dat is niet toegestaan.

Zo zijn er voor veel broden uit uw assortiment wellicht kleine aanpassingen, soms grotere, nodig. En dat is best even puzzelen! Wacht daarom niet tot 2022, maar start op tijd en maak gebruik van de tools die verschillende marktpartijen bieden.

Lees ook
Bakker Bart en Meinders Catering starten bezorgvestiging

Bakker Bart en Meinders Catering starten bezorgvestiging

Bakker Bart start in samenwerking met Meinders Catering op 25 januari een bezorgvestiging in Badhoevedorp. Deze nieuwe vestiging gaat zich volledig richten op de productie en bezorging van online bestelling.

Entremet aubrun - Abrikozentaartje met een toets van gianduja

Entremet aubrun - Abrikozentaartje met een toets van gianduja

Voor dit desserttaartje heb ik gekozen voor een multisensorische ervaring in texturen en smaken. Geniet van de broze structuur van de streusel, van het zuurtje, de softgrain en het fruitige van de abrikozencompote. Dat alles omhuld met een zachte giandujamousse.

NBA organiseert online training voor leidinggevenden

NBA organiseert online training voor leidinggevenden

Vanwege de coronacrisis blijft live trainen voorlopig nog even lastig. Daarom gaat de Nationale Bakkerij Academie (NBA) gewoon door met de online trainingen. Voor leidinggevenden in zowel de industriële als ambachtelijke bakkerijen heeft de opleider twee nieuwe online trainingen ontwikkeld.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...