Heel Holland Bakt!

Deze week start het vierde seizoen van het  populaire tv programma ‘Heel Holland Bakt’. Vorig jaar keken meer dan 2,8 miljoen naar de finale. Een absoluut record. Ik blijf er niet voor thuis, maar af en toe kijk ik ook. Ik vraag me dan af wat het succes is. Het komt op mij een beetje kneuterig over. Als bakker heb je vaak de neiging om te zeggen “Dat hoort niet zo!” of “Dat gaat fout!”. Het ontbreken van vakkennis wordt gecompenseerd met enthousiasme en creativiteit. Er ontstaan nieuwe producten met spannende namen volgens eigen recept. De deelnemers besteden veel aandacht aan de decoratie en de presentatie. Door het competitieve karakter proberen zij onderscheidend te zijn. Ze maken een verhaal rondom het product. Ze moeten tenslotte indruk maken op de jury.

Dit jaar presenteert André van Duin het programma. Dit zorgde vooraf al weer voor veel pr. Vanaf deze week rijdt er zelfs een tram door Amsterdam die bedrukt is met ‘Heel Holland Bakt’. In deze tram ruikt het naar appeltaart om zo nog meer aandacht te vragen voor het programma. Niet alleen een mooie pr voor ‘Heel Holland Bakt’, maar ook voor ons bakkersvak.

In de bakkerij streven we vaak naar een standaard assortiment, waarbij producten zoveel mogelijk op elkaar moeten lijken. Onderlinge verschillen ervaren we als vervelend. Producten moeten niet afwijken van de standaardnorm, want dat vraagt om uitleg naar de klant. Dat vinden we lastig. Ambacht streeft echter niet naar uniformiteit. Onderscheidend vermogen gecombineerd met vakmanschap is juist waar het om draait. Producten die afwijken van de standaard, producten met een verhaal.  Daarmee word je de winnaar! Net als bij ‘Heel Holland Bakt’.

Lees ook
Anouk wint Heel Holland Bakt 2020

Anouk wint Heel Holland Bakt 2020

De 43-jarige Anouk Glaudemans won zondagavond 10 februari Heel Holland Bakt. Zij maakte tijdens de finale van de zevende editie van het populaire programma de meeste indruk op de juryleden Janny van der Heijden en Robert van Bèckhoven.

Taartbijbel - Hans Spitsbaard

Taartbijbel - Hans Spitsbaard

Nadat Hans Spitsbaard in 2017 Heel Holland Bakt won, stopte hij met zijn studie om zich helemaal toe te leggen op een carrière in de patisserie. Hij liep mee bij Robèrt van Beckhoven en volgde daarna een intensief leertraject bij Patisserie de Rouw in Vught. Hoewel hij vanaf nu vooral met chocolade aan de slag zal gaan, is aan de Taartbijbel goed te...

‘Er zal altijd vraag zijn naar echte ambachten’

‘Er zal altijd vraag zijn naar echte ambachten’

We kennen Hans Spitsbaard (24) als de winnaar van het vijfde seizoen van het televisieprogramma Heel Holland Bakt. Na stages bij Robèrt van Beckhoven en bij Patisserie de Rouw in Vught, gaat hij nu voor zichzelf beginnen. “Ik ben nu de eerste testproducten aan het maken en gesprekken aan het voeren met klanten.”

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...