Harmonie

29 november 2016

Bakkers-in-bedrijf_Foto-Jos-den-Otter-164x300 In mijn vrije tijd beoefen ik slagwerk in onze plaatselijke harmonie. Hoewel de oubollige naam harmonie al lang niet meer bij ons orkest past, is het niet alleen een kwestie van gezellig samen muziek maken. Het is ook de discipline van regelmatig met elkaar repeteren en goed naar elkaar luisteren. Zodra een van de muzikanten te vroeg of te laat inzet of wanneer er een instrument ontbreekt, klopt het muziekstuk niet meer. Wanneer ik de vergelijking doortrek naar onze branche lijkt het er soms op dat sommige branchegenoten liever solo een instrument bespelen en niet de samenhang van een orkest ambiëren. Samenwerking en het voorkomen van dezelfde initiatieven op verschillende plaatsen wordt langs alle kanten nagestreefd, maar als puntje bij paaltje komt, blijft het vaak slechts bij woorden.

Diverse goedbedoelde initiatieven zijn in de afgelopen jaren gesneuveld, doordat eigenbelang toch boven het algemeen belang ging. Jammer is ook dat sommige initiatieven in het openbaar worden neergeknuppeld, zonder dat hierover een gezonde dialoog met elkaar is gevoerd. Natuurlijk vind ook ik het jammer dat Bakker met Ster ondanks de gewijzigde opzet dit jaar niet plaatsvindt. Een nieuwe aanpak, die met veel branchegenoten is afgestemd, heeft ook tijd nodig, maar die werd de organisatoren helaas niet gegund. We worden nu eenmaal afgerekend op getallen en zonder deelnemers geen wedstrijd, alhoewel ik Bakker met Ster niet als echte wedstrijd wil aanmerken. Ik verbaas mijzelf in het algemeen over de afnemende belangstelling voor (vak)wedstrijden, ook in diverse NBOV-regio’s.

De onlangs gehouden wedstrijden om de Gouden Gard en Talentenprijs vormen hierop een positieve uitzondering. De laatste jaren heeft het bestuur hieraan enorm getrokken en zie het resultaat. Top! Ik ga graag met de criticasters in gesprek over de wijze waarop naar hun mening een betere wedstrijd, competitie of kwalificatiesysteem kan worden neergezet. Een constructief overleg in goede harmonie over kansen en mogelijkheden.

Inmiddels heeft een aantal personen al aangegeven te willen meedenken hierover, maar ik nodig iedereen van harte uit. U weet me te vinden...

Altijd op de hoogte blijven?