Groter groeien

25 april 2017

Ze zei: “Gefeliciteerd met je verjaardag. Fijn dat je er nog bent.” Als ze dat zeggen, dan zal je midlifecrisis wel voorbij zijn. Dan is je jeugd geschiedenis. Met de g van grijs.

In mijn kindertijd keek je wekenlang uit naar je verjaardag. Omdat je zo graag groter wilde groeien. En wilde je als jongetje piloot worden. Politieman. Brandweerman. Iets met uniform, tenminste. Ik vraag me weleens af, hadden die haatvloggers vroeger ook zulke dromen?

Tijden veranderen. Meisjes hebben tegenwoordig meer realistische ambities dan jongens. Ze willen arts, leraar, wetenschapper of - jawel - kok/bakker worden. Jongetjes blijven wat hangen bij de topsporter (voetballer of Formule 1-coureur, denk ik), weer die brandweerman of astronaut.

Als je richting volwassenheid gaat, veranderen je ambities. Maar zoals het groter groeien mij lukte, omdat ik dat wel heel graag wilde (oké, en de genen heb), zo geldt dat ook bij je volwassen ambities. Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek gepubliceerd in het ‘Journal of Research in Personality’, dat mensen met een duidelijk doel voor ogen later in hun leven meer vermogen en een hoger inkomen hebben. En minder geld verspillen aan impulsieve besluiten.

Er zijn nogal wat onderzoeken, boeken en films over dit soort onderwerpen. Niet allemaal even wetenschappelijk onderbouwd, overigens. Zoals ‘The Secret’. Dat belooft dat je iets krijgt, als je voor jezelf visualiseert dat je het al hebt. Of Paul Arden, die schreef, dat het er niet om gaat hoe goed je bent, maar om hoe goed je wilt zijn.

Ik durf te beweren, dat ‘t laatste zeker voor ondernemers geldt. Richting maakt rijk – in geld of geluk. Daarom nu even over jouw richting. Hoe is het, zo eind april, met jouw doelen voor 2017 en je ambities voor 2020? Zit je op schema?

  • Met hartelijke groet,
  • Hanno Spanninga

Bron foto: www.fatherly.com

Altijd op de hoogte blijven?