Groot Goed

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Als ik dit schrijf, is er opnieuw een recordhittegolf: nog nooit was er één zo laat in het jaar. Records die we ons kort geleden maar moeilijk konden voorstellen. In die warme weken was ik weer aanwezig bij een bestuursvergadering van MKB Nederland en VNO/NCW. In het begin voelde ik me daar als een kind dat in een nieuwe klas terechtkwam en opkeek tegen de mensen die ik normaal op tv zag. Tegenwoordig is mijn stem net zo belangrijk als bijvoorbeeld die van Marjan van Loon van Shell.

Ik heb daar aandacht gevraagd voor bedrijfsopvolging, maar ook voor de arbeidsplaatsen en arbeidskrachten waar wij in de BV Nederland om vechten. In het verlengde daarvan moeten opleidingen naar mijn mening worden afgestemd op de branche, en niet andersom. In de nieuwe cao hebben we daarom onder andere afgesproken om een werkgroep Opleiding en ontwikkeling aan het werk te zetten: een toekomstbestendige cao voor een toekomstbestendige sector.

Het nadeel van een bloeiende economie is krapte op de arbeidsmarkt. Dat wisten we al in 2011. Als branche hebben we toen de schouders eronder gezet. Vanwege de recessie besloten ondernemers zelf aan de rem te trekken, waardoor we die krapte nu extra voelen. Dit is geen verwijt - laat dat duidelijk zijn. In onze sector houdt vooral de dagelijkse gang van zaken ons druk bezig. Daardoor betekent een visie op 2030 meestal niet het jaar 2030, maar het tijdstip: 20-uur-30.

Toch geldt voor uw bedrijf hetzelfde als voor het klimaat: realiseer u dat u tijd móet maken om vooruit te kijken, voordat u te laat bent. Dat geldt voor de korte, middellange en lange termijn. Over die korte termijn gesproken: december vraagt veel van u als ondernemer, maar zeker ook van onze medewerkers. Uiteindelijk zijn wij één team dat de consument wil laten genieten. Mijn advies: investeer in uw belangrijkste goed, uw medewerkers. Ze verdienen het, en ze verdienen het dubbel en dwars terug!

Dossiers
Lees ook
‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

‘Wacht niet tot je pensioenleeftijd met het regelen van bedrijfsopvolging'

Veel ondernemers denken (liever) niet na over wat er komt kijken bij stoppen met het bedrijf. Aan bedrijfsoverdracht zitten fiscale, juridische en vooral emotionele kanten. Het advies luidt: schakel deskundige hulp in en begin op tijd.

Bakkers in de media - week 14

Bakkers in de media - week 14

Ramadan bij de lokale bakker, tekort aan personeel en het overlijden van bakker Jan Koopmans. Wat verscheen er deze week in de media over de bakkersbranche?

Wat mag je van je medewerkers vragen?

Wat mag je van je medewerkers vragen?

De decembermaand staat garant voor drukte en goede omzetten. Om die periode tot een succes te maken, wordt er een flink beroep gedaan op alle werknemers. Wat mag je als ondernemer van mensen vragen?