Feestdagen

2 oktober 2020 Michelle de Koning

Op een zonnige herfstdag met een graad of 22 leggen we de laatste hand aan deze feestdageneditie van Bakkers in bedrijf. De eerste kruidnoten zijn gesignaleerd en de temperatuur later deze week zal ons doen verlangen naar de eerste warme chocomelk met iets lekkers erbij. Bakkers zijn natuurlijk al bezig met het assortiment van de komende maanden en alle planning die komt kijken bij de drukste tijd van het jaar. Maar dit jaar is alles – of in elk geval veel – anders dan anders. Want er is meer om rekening mee te houden. De komende periode, traditioneel de tijd, waarin bakkers alles uit de kast trekken om hun klanten te voorzien van de beste, mooiste en lekkerste producten, vergt meer plannen en planning dan andere jaren.

Spring in op wat wel en niet mag. Mogen mensen thuis niet meer dan zes mensen ontvangen? Maak kleinere taartjes of doosjes met diverse soorten gebak. Passen er qua anderhalve meter niet meer dan drie mensen in je winkel? Ga (weer) bezorgen of zet buiten een tent neer. Kunnen of willen mensen niet naar de horeca voor een kerstbrunch of -diner? Maak een mooi pakket, waarmee ze thuis feest kunnen vieren.

In dit nummer komen deze en andere tips voorbij, bij monde van leveranciers en bakkers, zoals Gertjan Treur. Hij heeft tot nu toe vooral profijt van corona maar of dat zo blijft? “Normaliter draaien bakkerijen tijdens de feestdagen een dubbele omzet, maar mogelijk gooit de pandemie dit jaar roet in het eten.”

Daarom is het goed om niet alleen naar je producten en marketing te kijken, maar ook rekening te houden met andere ontwikkelingen die je mogelijk parten gaan spelen. Zoals Silvia van Nieuwland in haar column zegt: “Sommigen werven nu al extra winkelmedewerkers op tijdelijke contracten, met flexibele uren om pieken op te vangen.”

Met alle adviezen in dit nummer gaat u in elk geval goed voorbereid de laatste maanden van dit coronajaar in en realiseert u hopelijk een winstgevend najaar.

Altijd op de hoogte blijven?