Foto: Riccardo Annandale, Unsplash

Het thema van dit nummer is ‘ovens en energie’. En waar dat eerste een helder en duidelijk woord is voor belangrijke machines in uw bakkerij, kent het tweede woord verschillende betekenissen. Daarom gaat deze editie van Bakkers in bedrijf deels over slimme keuzes op het gebied van energie(besparing).

Zo vertelt Peter Bienefelt dat zijn nieuwe bakkerij helemaal van het gas af is. “Ik werk met ovens die klein genoeg zijn om ze met elektriciteit te kunnen bedienen. Het was geen heel bewuste keuze, maar het is wel fijn om hiermee alvast op de toekomst te zijn voorbereid.” Ook maakte hij een duidelijke keuze voor ledverlichting, net als Tim van Beijnen die afgelopen jaar twee nieuwe vestigingen opende. “Overal is slimme ledverlichting toegepast met sensoren, zodat de verlichting uitgaat wanneer er niemand in een ruimte is. Daarnaast hebben we in de nieuwe winkels gekozen voor elektrische ovens.” Want energie “is wel een dingetje” in de bakkerij, geeft hij aan. “Als je kijkt wat we daaraan per maand kwijt zijn...” En hij is niet de enige natuurlijk. Vandaar dat het ook goed is dat de NBOV let op energiewetten en -maatregelen die er aankomen, die voor veel bakkerijen problemen op kunnen leveren, en lobbyt voor betere afspraken.

In datzelfde en andere artikelen gaat het ook over die andere vorm van energie. De energie die je haalt uit het bedenken van een nieuw product, het aanspreken van een andere doelgroep. Energie die je krijgt van mensen aan wie we een voorbeeld kunnen nemen, zoals de onlangs overleden topsporter Bibian Mentel en toppatissier Maurits van der Vooren.

Energie die ik ook krijg van het bespreekbaar maken van een moeilijk onderwerp, zoals de discussie die onze columnist Maud in december aanzwengelde over prijzen en keuringen in de branche. Want dan voel ik heel sterk dat we er als vakblad ook daarvoor zijn: over leuke én moeilijke onderwerpen schrijven. Uitzoeken hoe de branche ernaar kijkt. En merken dat veel branchegenoten heel duidelijk kunnen uitleggen hoe zij het zien. Heldere standpunten, met nuance en humor verwoord. Daar krijg ik energie van. U hopelijk ook.

Altijd op de hoogte blijven?