Eetorgie

25 oktober 2016

Elke maand kook ik met een vriendengroep in een kookstudio.  Een gezellige avond waar we veel plezier aan beleven. Met een glas wijn in de hand koken en bijpraten. Eten en drinken verbindt ons. Eén keer per jaar gaan we op kookreis om inspiratie op te doen. Na Sicilië, Sardinië, Toscane, Normandië en Kreta zijn we dit jaar naar Spanje geweest. En wel naar Baskenland. Een Bask eet drie keer vaker dan inwoners in de rest van Spanje. De dag telt zes eetmomenten! Een enorme eetcultuur waarbij het eten draait om het sociale samenzijn. De restaurants in Baskenland tellen maar liefst 24 Michelin-sterren. Een mooie bestemming dus!

Onze culinaire reis ging naar San Sebastian. Dit jaar gekozen tot de culturele hoofdstad van Europa.  Maar de ware cultuur ligt daar op het bord. De hele eetcultuur draait om pintxos. Een pintxo is een dun schijfje stokbrood dat rijkelijk wordt belegd. Hiervoor worden de meeste uiteenlopende belegsoorten gebruikt, waaronder vis, ham, kaas, groente en allerlei combinaties.  Alles komt uit de streek.  Van `s ochtends vroeg tot laat in de avond wordt de hele bar vol gezet met pintxos. Je krijgt een bordje en pakt waar je zin in hebt. De gastvrijheid is enorm. De barman schenkt je glas vol en houdt bij hoeveel je eet door elke keer als je wat kiest, een muntje in een glas te doen. Het blijft een vreemde gewaarwording om te zien dat dit allemaal kan en mag.

Wat worden we in Nederland toch beperkt door wetgeving. In San Sebastian staat alles ongekoeld, open en bloot op de bar. En dit moet ook zo blijven, als je het mij vraagt. Wat een feest van overvloed en wat een verleiding. De gehele binnenstad is een aaneenschakeling van pintxosbarretjes. Er ontstaat elke dag weer een eetorgie. Het is ongelofelijk hoe mensen genieten en de hele stad door dwalen op zoek naar nieuwe eetbelevenissen. Dit wil je als eetliefhebber meemaken!

Eten en drinken verbindt. Wat is het dan mooi om te zien dat stokbrood zowel de drager van het beleg is als de verbinding in het sociale samenzijn. Brood is en blijft een echte verbinder. Dat maakt ons vak zo mooi.

Altijd op de hoogte blijven?