Eetorgie

Elke maand kook ik met een vriendengroep in een kookstudio.  Een gezellige avond waar we veel plezier aan beleven. Met een glas wijn in de hand koken en bijpraten. Eten en drinken verbindt ons. Eén keer per jaar gaan we op kookreis om inspiratie op te doen. Na Sicilië, Sardinië, Toscane, Normandië en Kreta zijn we dit jaar naar Spanje geweest. En wel naar Baskenland. Een Bask eet drie keer vaker dan inwoners in de rest van Spanje. De dag telt zes eetmomenten! Een enorme eetcultuur waarbij het eten draait om het sociale samenzijn. De restaurants in Baskenland tellen maar liefst 24 Michelin-sterren. Een mooie bestemming dus!

Onze culinaire reis ging naar San Sebastian. Dit jaar gekozen tot de culturele hoofdstad van Europa.  Maar de ware cultuur ligt daar op het bord. De hele eetcultuur draait om pintxos. Een pintxo is een dun schijfje stokbrood dat rijkelijk wordt belegd. Hiervoor worden de meeste uiteenlopende belegsoorten gebruikt, waaronder vis, ham, kaas, groente en allerlei combinaties.  Alles komt uit de streek.  Van `s ochtends vroeg tot laat in de avond wordt de hele bar vol gezet met pintxos. Je krijgt een bordje en pakt waar je zin in hebt. De gastvrijheid is enorm. De barman schenkt je glas vol en houdt bij hoeveel je eet door elke keer als je wat kiest, een muntje in een glas te doen. Het blijft een vreemde gewaarwording om te zien dat dit allemaal kan en mag.

Wat worden we in Nederland toch beperkt door wetgeving. In San Sebastian staat alles ongekoeld, open en bloot op de bar. En dit moet ook zo blijven, als je het mij vraagt. Wat een feest van overvloed en wat een verleiding. De gehele binnenstad is een aaneenschakeling van pintxosbarretjes. Er ontstaat elke dag weer een eetorgie. Het is ongelofelijk hoe mensen genieten en de hele stad door dwalen op zoek naar nieuwe eetbelevenissen. Dit wil je als eetliefhebber meemaken!

Eten en drinken verbindt. Wat is het dan mooi om te zien dat stokbrood zowel de drager van het beleg is als de verbinding in het sociale samenzijn. Brood is en blijft een echte verbinder. Dat maakt ons vak zo mooi.

Lees ook
Baguettine tout chocolade et noix

Baguettine tout chocolade et noix

Dit stokbroodje met een lichte chocoladesmaak heeft een fijne structuur waardoor het lekker is voor in de ochtend bij een goede cappuccino. Het is ook lekker om er een huisgemaakte chocoladepasta bij te verkopen. De smaak is zeker niet zoet. Door bijvoorbeeld 5% honing toe te voegen en iets room in het basisrecept weg te laten, kan je hiermee spelen....

Hoe kijk jij naar het Sociaal Fonds? Laat het Maud weten

Hoe kijk jij naar het Sociaal Fonds? Laat het Maud weten

"Heeft u ze ook gezien? Twee als middeleeuwse verhalenvertellers uitgedoste acteurs, die een informatieve theatertour over storytelling kracht moesten bijzetten? Het is alweer ruim twee jaar geleden, maar de kneuterige poging om een actueel onderwerp zo te presenteren, staat mij (en menig bakker) nog helder voor de geest. Een campagne als deze, die...

Beslist geen Franse slag in Nederlandse bakkerij

Op 22 november zond de Keuringsdienst van Waarde (NPO) een aflevering uit over stokbrood. Ze vergeleken in het programma een Frans stokbrood met een variant van de supermarkt. Als onafhankelijke bakkerijschool deelt het Bakery Institute graag kennis over vakmanschap en trends. En daarom: een reactie. ‘Brood moet wel in mijn broodtrommel passen’, voor de Nederlandse bakker een veelgehoorde opmerking en dat is logisch gezien het feit dat vandaag de dag nog zo’n 80% van de Nederlandse broodconsumptie bestaat uit busbrood. Een casino volkoren, knip wit of tijgerbrood blijven populair en het stokbrood...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Chef Broodbakker omgeving Naaldwijk

Wat ga je doen?Voor een van onze klanten in de omgeving van Naaldwijk zijn we op zoek naar een Chef Broodbakker. In deze functie stuur je het volledige team van...