Dromen

3 augustus 2016

Texel. Een stukje vakantie op aarde. We zijn er graag en vaak. Nu ook. Wat een rijkdom zo samen met je gezin. Rijk is ook de inrichting van het vakantiehuis. Alleen de Wifi werkt niet fijn: het keer op keer inloggen is een heel gedoe. Enkele jaren geleden was goedwerkende Wifi een meerwaarde. Verwend als we zijn, vinden we het nu een voorwaarde, een breekpunt bij het boeken.

Het blijft bijzonder, zo snel de wereld verandert en de tijd verstrijkt. Alweer 20 jaar geleden realiseerde ik op Texel een van mijn dromen: ik haalde er mijn springbrevet. Het vliegveld is daardoor een van onze ‘rituele plekken’.

Zo ook de Texelse Chocolaterie. Het bedrijf van Nanne-Jan en Lia. Ze verdienen veel respect. Ze verkochten enkele jaren geleden hun banketbakkerij en ‘emigreerden’ naar Texel, hun droomeiland.

Ik ontmoet in mijn werk veel mensen met een droom. Vaak weten ze wel wat ze willen. Toch vragen ze vaak ‘hoe verder?’. Vertaal je droom naar een concrete strategie. Vertaal die naar ambities en SMART doelen. Al zeg ik liever SMAWT:

  • Specifiek: Maak je doelen klip en klaar. Zo concreet mogelijk. Tot in de details.
  • Meetbaar: Meten is weten. Leg vast met welk tastbaar resultaat je doel is bereikt.
  • Acceptabel: Wees ambitieus met beide benen op de grond. Dan accepteert je team je doelen ook.
  • Wie: Bepaal per doel één persoon, die eindverantwoordelijk is voor de realisatie.
  • Tijdgebonden: Bepaal een harde datum, wanneer een doel is gerealiseerd.

En dan het belangrijkste: Volg de voortgang van je plan met vaste regelmaat. Pas het tenminste jaarlijks aan, ook aan de tijd (denk aan de Wifi). Wie mee verandert èn zijn droom vasthoudt, heeft de beste kans op winst. In geld of - beter nog - levensgeluk. Toch, Nanne-Jan en Lia?

 
  • Met Texelse groet,
  • Hanno Spanninga

Altijd op de hoogte blijven?