De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst

19 december 2019 Babiche van de Loo

De toekomst! Het biedt ruimte om te dromen over de ideale werkelijkheid. Een werkelijkheid die u zelf kunt creëren, waaraan u nu bouwt en waarvoor u nu de zaden plant. De toekomst die maakt u zelf!

Droom even mee. Het is 2040… Begin 2019 is er een grote omkeer geweest. De Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij heeft ervoor gezorgd dat nieuwe opvolgers in de rij stonden om de o zo mooie traditionele ambachtelijke bakkerijen over te nemen. Ondernemers hebben hun personeel enthousiast gemaakt door te laten zien hoe mooi het ondernemerschap is. Tientallen medewerkers hebben zich ontwikkeld van ondernemende werknemers naar ondernemers. Zij zijn in staat om bakkerijen succesvol zelfstandig te draaien en te ontwikkelen. Er zijn nieuwe concepten ontstaan en samenwerkingsvormen met andere ambachtelijke sectoren. Ook de supermarkt is nu een goede samenwerkingspartner.

Mbo en hbo leveren ondernemers
De Stichting heeft leerlingen op mbo- en hbo-niveau aangemoedigd om zelf een ambachtelijke bakkerij over te nemen of te beginnen. Ze bleken ondernemerskwaliteiten te hebben en hadden de droom om ondernemer te worden. Door de enthousiaste verhalen over het ondernemerschap in de ambachtelijke bakkerijsector zijn ze met grote getale in de sector gestapt.

Gezonde en eerlijke voeding is niet meer weg te denken uit de huidige tijd. Consumenten zijn tot inkeer gekomen en willen niks anders meer. Vooral producten die op een ambachtelijk wijze worden gebakken zonder toevoeging van
kunstmatige zoet- en kleurstoffen zijn gezond voor je. Consumenten genieten ervan om bij de ambachtelijk bakkerij op de hoek hun dagverse brood en banket te kopen. . Ambachtelijk brood en banket kun je op steeds meer plekken kopen, bestellen, laten bezorgen en afhalen.

Een aantal ambachtelijke ondernemingen werkt volgens het principe local-for-local: zoveel mogelijk grondstoffen gebruiken die in de eigen regio worden geproduceerd of ze telen zelf in de regio. Het draagt bij aan minder transport, meer inzicht in oorsprong van de grondstoffen en meer werkgelegenheid in de regio. Ook zijn deze ondernemingen al bezig om CO2-neutraal te produceren.

Moderne arbeidsmarkt
Duurzaamheid draait niet alleen om duurzaam ingekochte grondstoffen maar ook om het
personeelsbeleid. De verhouding tussen mannen en vrouwen in de bakkerij is ongeveer gelijk. De ambachtelijke bakkerij heeft een hippe en moderne arbeidsmarkt gecreëerd door gebruik te maken van mechanisatie en door parttimers flexibel in te zetten. Het nachtwerk is bijna uit de sector verdwenen. De ambachtelijke bakkerij is een van de meest gewilde sectoren geworden om in te werken.

We zijn gericht op duurzaamheid: People, Planet en Profit. De sector is een sector met toekomst en draait als nooit tevoren!
Met elkaar blazen we de ambachtelijke bakkerijsector nieuw leven in. De toekomst bouwen we nu samen!

Babiche van de Loo is Projectcoördinator bij Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij
b.vd.loo@bedrijfsopvolgingbakkerij.nltel.: 06 – 286 726 05
www.ikwileenbakkerij.nl

Altijd op de hoogte blijven?