De geschiedenis is het heden, gezien door de toekomst

Foto: Beko Column

De toekomst! Het biedt ruimte om te dromen over de ideale werkelijkheid. Een werkelijkheid die u zelf kunt creëren, waaraan u nu bouwt en waarvoor u nu de zaden plant. De toekomst die maakt u zelf!

Droom even mee. Het is 2040… Begin 2019 is er een grote omkeer geweest. De Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij heeft ervoor gezorgd dat nieuwe opvolgers in de rij stonden om de o zo mooie traditionele ambachtelijke bakkerijen over te nemen. Ondernemers hebben hun personeel enthousiast gemaakt door te laten zien hoe mooi het ondernemerschap is. Tientallen medewerkers hebben zich ontwikkeld van ondernemende werknemers naar ondernemers. Zij zijn in staat om bakkerijen succesvol zelfstandig te draaien en te ontwikkelen. Er zijn nieuwe concepten ontstaan en samenwerkingsvormen met andere ambachtelijke sectoren. Ook de supermarkt is nu een goede samenwerkingspartner.

Mbo en hbo leveren ondernemers
De Stichting heeft leerlingen op mbo- en hbo-niveau aangemoedigd om zelf een ambachtelijke bakkerij over te nemen of te beginnen. Ze bleken ondernemerskwaliteiten te hebben en hadden de droom om ondernemer te worden. Door de enthousiaste verhalen over het ondernemerschap in de ambachtelijke bakkerijsector zijn ze met grote getale in de sector gestapt.

Gezonde en eerlijke voeding is niet meer weg te denken uit de huidige tijd. Consumenten zijn tot inkeer gekomen en willen niks anders meer. Vooral producten die op een ambachtelijk wijze worden gebakken zonder toevoeging van
kunstmatige zoet- en kleurstoffen zijn gezond voor je. Consumenten genieten ervan om bij de ambachtelijk bakkerij op de hoek hun dagverse brood en banket te kopen. . Ambachtelijk brood en banket kun je op steeds meer plekken kopen, bestellen, laten bezorgen en afhalen.

Een aantal ambachtelijke ondernemingen werkt volgens het principe local-for-local: zoveel mogelijk grondstoffen gebruiken die in de eigen regio worden geproduceerd of ze telen zelf in de regio. Het draagt bij aan minder transport, meer inzicht in oorsprong van de grondstoffen en meer werkgelegenheid in de regio. Ook zijn deze ondernemingen al bezig om CO2-neutraal te produceren.

Moderne arbeidsmarkt
Duurzaamheid draait niet alleen om duurzaam ingekochte grondstoffen maar ook om het
personeelsbeleid. De verhouding tussen mannen en vrouwen in de bakkerij is ongeveer gelijk. De ambachtelijke bakkerij heeft een hippe en moderne arbeidsmarkt gecreëerd door gebruik te maken van mechanisatie en door parttimers flexibel in te zetten. Het nachtwerk is bijna uit de sector verdwenen. De ambachtelijke bakkerij is een van de meest gewilde sectoren geworden om in te werken.

We zijn gericht op duurzaamheid: People, Planet en Profit. De sector is een sector met toekomst en draait als nooit tevoren!
Met elkaar blazen we de ambachtelijke bakkerijsector nieuw leven in. De toekomst bouwen we nu samen!

Babiche van de Loo is Projectcoördinator bij Stichting Bedrijfsopvolging Bakkerij
b.vd.loo@bedrijfsopvolgingbakkerij.nltel.: 06 – 286 726 05
www.ikwileenbakkerij.nl

Lees ook
Houd de wind in de zeilen

Houd de wind in de zeilen

‘Wie de toekomst als tegenwind ervaart, loopt in de verkeerde richting.’ Een quote van de Duitse acteur Martin Held, die wel heel toepasselijk is voor de situatie waarin de wereld zich bevindt.

Bakkerij Van der Kloet klaar voor de toekomst

Bakkerij Van der Kloet klaar voor de toekomst

Er veranderde nogal wat bij Echte Bakker Van der Kloet, de afgelopen twee jaar. Jan Douwe Gerbranda is sinds afgelopen september voor twee derde eigenaar en algemeen directeur van het bedrijf. “We moeten doorgroeien om te kunnen investeren en we moeten investeren om verder te kunnen.”

Ondernemen in crisistijd

Ondernemen in crisistijd

Dat de coronacrisis alles behoorlijk in de war heeft geschopt mag duidelijk zijn, maar voor sommigen heeft deze crisis juist nieuwe inspiratie opgeleverd. Zoals auteur en ondernemer Femke Hogema, die in drie weken ‘Ondernemen in crisistijd’ schreef.

Broodbakker dagdienst omgeving Twente

Broodbakker dagdienst omgeving Twente

Wat ga je doen?Jouw werkzaamheden bestaan uit produceren van beschuitbrood, deze worden vervolgens afgebakken en voorzien van een laagje kaneelsuiker. Telkens weer...

Backoffice medewerker parttime, Locatie Denekamp

Backoffice medewerker parttime, Locatie Denekamp

Wat ga je doen?Je zal ondersteunen bij het verkoopproces, je werkt hierbij offertes uit en je werkt nauw samen met de buitendienst. Daarnaast zorg je ook voor een...

Operator inpak omgeving Emmeloord

Operator inpak omgeving Emmeloord

Wat ga je doen?In deze fulltime functie (38 uur in wisselende diensten incl. weekenden) ben je verantwoordelijk voor de inpakwerkzaamheden in deze industriële...