U denkt misschien: gaat Den Otter in deze moeilijke periode nou een verhaal vertellen over chocolade? Het antwoord is: ja. Op het moment dat ik dit schrijf, heeft de overheid een flink pakket aan maatregelen afgekondigd om bedrijven tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Om mij heen zie ik vele bakkers creatieve oplossingen bedenken, zodat ze kunnen doen waar ze goed in zijn: mensen voorzien van een belangrijke eerste levensbehoefte, en van producten waarvan ze toch een beetje kunnen genieten. Wat ons de komende weken zullen brengen, weet echter niemand. Daarom wil ik u inspireren. Met een verhaal over chocola.

Voor de PUM, een vrijwilligersorganisatie voor duurzame ontwikkeling van het mkb in ontwikkelingslanden en opkomende markten, ga ik al een aantal jaren op missie. Mijn specialiteit is daarbij chocolade, of eigenlijk couverture. Bali Bonbon heb ik mede opgezet, en ook Chocolate Junction in Bangalore, dat ik ben begonnen met ongeveer vijf medewerkers. Nu staat daar een bedrijf met honderd werknemers; een prachtig staaltje ondernemerschap, toch?

Als ik zie wat er allemaal al gebeurt in warme landen als India, Peru en Bali, dan is Nederland bij uitstek geschikt voor de productie en verkoop van chocolade. Ik herinner u aan de positieve eigenschappen die chocolade zou hebben: het helpt bij afvallen, beschermt tegen de zon, is cholesterolverlagend, goed voor zwangere vrouwen, hart en hersenen, en kan diabetes voorkomen. Last but not least: je wordt er gelukkiger van, want door het stofje endorfine voelt chocolade als verliefdheid!

Chocolade is dus een mooi product. Het verhaal erachter is nog mooier. Wij als specialisten zijn de aangewezen personen om er alles over te vertellen, zodat het niet alleen gaat smaken, maar ook gaat leven. Met dit bruine goedje hebben we goud in handen. Maak daar gebruik van, juist in deze moeilijke tijden.

 

 

Altijd op de hoogte blijven?