Chocosutra

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

U denkt misschien: gaat Den Otter in deze moeilijke periode nou een verhaal vertellen over chocolade? Het antwoord is: ja. Op het moment dat ik dit schrijf, heeft de overheid een flink pakket aan maatregelen afgekondigd om bedrijven tijdens de coronacrisis te ondersteunen. Om mij heen zie ik vele bakkers creatieve oplossingen bedenken, zodat ze kunnen doen waar ze goed in zijn: mensen voorzien van een belangrijke eerste levensbehoefte, en van producten waarvan ze toch een beetje kunnen genieten. Wat ons de komende weken zullen brengen, weet echter niemand. Daarom wil ik u inspireren. Met een verhaal over chocola.

Voor de PUM, een vrijwilligersorganisatie voor duurzame ontwikkeling van het mkb in ontwikkelingslanden en opkomende markten, ga ik al een aantal jaren op missie. Mijn specialiteit is daarbij chocolade, of eigenlijk couverture. Bali Bonbon heb ik mede opgezet, en ook Chocolate Junction in Bangalore, dat ik ben begonnen met ongeveer vijf medewerkers. Nu staat daar een bedrijf met honderd werknemers; een prachtig staaltje ondernemerschap, toch?

Als ik zie wat er allemaal al gebeurt in warme landen als India, Peru en Bali, dan is Nederland bij uitstek geschikt voor de productie en verkoop van chocolade. Ik herinner u aan de positieve eigenschappen die chocolade zou hebben: het helpt bij afvallen, beschermt tegen de zon, is cholesterolverlagend, goed voor zwangere vrouwen, hart en hersenen, en kan diabetes voorkomen. Last but not least: je wordt er gelukkiger van, want door het stofje endorfine voelt chocolade als verliefdheid!

Chocolade is dus een mooi product. Het verhaal erachter is nog mooier. Wij als specialisten zijn de aangewezen personen om er alles over te vertellen, zodat het niet alleen gaat smaken, maar ook gaat leven. Met dit bruine goedje hebben we goud in handen. Maak daar gebruik van, juist in deze moeilijke tijden.

 

 

Lees ook
Eten of gegeten worden

Eten of gegeten worden

Een beroemde uitspraak van Darwin luidt: “Het is niet de sterkste van een soort die overleeft, ook niet de intelligentste. Wel degene die zich het best aan veranderingen kan aanpassen.”

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

Ambachtelijk IJscentrum wijzigt coronaprotocol ijssalons per 1 juni

De coronamaatregelen voor de horeca worden vanaf 1 juni versoepeld. Daarom past Vereniging Ambachtelijk IJscentrum het bestaande protocol voor ijssalons aan naar de nieuwe voorwaarden. De basis die er al stond, is hiermee uitgebreid. “Dit protocol staat als een huis”, stelt voorzitter Teun Loonen namens de branchevereniging.

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

De coronacrisis hakt er flink in bij de Nederlandse voedingsspeciaalzaken. De brancheverenigingen van bakkers, slagers, viswinkels en slijters zien dramatische omzetverliezen én een enorme veerkracht en creativiteit. Hoe gaan de bakkers om met de coronacrisis?

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...