Brood eten, mag het weer? Jazeker!

33 Vraagbaak NBC Foto Zsuzsan Proos art

Hoe kan ik mijn klanten helpen met de juiste keuze van brood – en inspelen op alle hypes en trends van deze tijd?

Zsuzsan Proos, Kennisspecialist Voeding en Gezondheid van het NBC geeft antwoord: “Een van de trends die wij als NBC zien, is dat consumenten bewuster bezig zijn met gezonde voeding. Minder vlees, minder suiker, meer plantaardige producten waarbij ze in eerste instantie vooral denken aan groenten en fruit. Maar heel belangrijk in een gezond voedingspatroon is de rol van granen en graanproducten, en daarbij dus brood! Consumenten en zeker de jongeren halen hun informatie over gezonde voeding van internet, influencers en dieetboeken. Deze informatie is lang niet altijd juist of gebaseerd op feiten. Fabels over brood, zoals koolhydraten waar je dik van wordt, worden rap via de sociale media verspreid.

Als NBC zien we dat brood langzaamaan weer een positiever imago krijgt. Vanwege de voedingsstoffen die het bevat maar ook door het besef dat back to basic eten ‘met een dikke snee brood en een plak kaas’ ook zo slecht nog niet is. (Plantaardige) diëten nemen brood weer op, kranten plaatsen meer artikelen over het goede van brood en wetenschappers zijn vol lof over ‘volkoren’ en daarmee over brood. Ook online spreken consumenten positiever over brood. Deze ontwikkelingen hebben we ook terug kunnen zien in de cijfers van 2018, waarbij het broodvolume bijna is gestabiliseerd na jaren van daling.

Momenteel zitten we in het ‘vegan’ jaar. Dat betekent dat brood weer mag maar wel graag robuust en met zuurdesem, zonder dierlijke ingrediënten en liefst van lokale granen. Ook het kleinbrood-segment groeit, waardoor er kansen liggen bij het innoveren op broodjes, croissants en bolletjes, liefst dan met een gezonde, hippe en duurzame uitstraling. Last but not least, consumenten kiezen bewust voor meer volkorenbrood. Door als bakker van meerdere typen brood volkoren varianten te maken, speel je in op deze behoefte.

En vergeet uiteraard niet om je winkelpersoneel goed mee te nemen in de ontwikkelingen. Aangezien vooral zij de link met de klanten zijn en hen kunnen helpen in de zoektocht naar ‘lekker en gezond brood’.

Voor informatie, filmpjes en achtergrondartikelen over granen, brood en gezondheid kun je klanten verwijzen naar brood.net of de website van het Voedingscentrum.”

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Lees ook
Brood uit de pan

Brood uit de pan

Naast de ingrediënten om brood te maken, waarmee je als bakker altijd werkt – bloem, zout, water en een oven – heb je voor de recepten in dit boek een pan nodig. In Brood uit de pan deelt Ilona Chovancova de eenvoudigste methode om zelf het lekkerste zuurdesembrood te maken. Misschien niet zozeer iets voor bakkers, wel iets voor de...

Maak ik de overstap van nacht naar dag?

Maak ik de overstap van nacht naar dag?

"Ik kan maar moeilijk aan goed personeel komen. Jongeren zijn niet zo snel enthousiast te krijgen voor ons vak. Ik weet dat er mogelijkheden zijn om nachtwerk te verminderen, maar wat komt daar allemaal bij kijken?"

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Hoe maken we voedsel nog duurzamer en gezonder?

Ons voedsel zit steeds slimmer in elkaar. Dierlijke eiwitten worden vervangen door plantaardige, suikers door laagcalorische zoetstoffen en kunstmatige smaakstoffen door natuurlijke alternatieven. Welke innovatieve, functionele ingrediënten maken on voedsel in de toekomst nog lekkerder en gezonder? En welke andere innovaties kunnen ons voedsel transformeren...

Banketbakker omgeving Amersfoort

Banketbakker omgeving Amersfoort

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Amersfoort zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend banketbakker. Het betreft een...

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Groot ambachtelijk broodbakker te Zutphen

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn werk je met een vast team aan 1 lijn, je wisselt handwerk af met machinaal. En bent met het gehele proces bezig...

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Industriele bankerbakkers gezocht, zowel pt als ft, omgeving West Betuwe

Wat ga je doen?Vanwege de groei van ons bedrijf zijn we op zoek naar een parttime of fulltime industriele banketbakker. Als je parttime wilt werken, dan wordt je...