Brood eten, mag het weer? Jazeker!

33 Vraagbaak NBC Foto Zsuzsan Proos art

Hoe kan ik mijn klanten helpen met de juiste keuze van brood – en inspelen op alle hypes en trends van deze tijd?

Zsuzsan Proos, Kennisspecialist Voeding en Gezondheid van het NBC geeft antwoord: “Een van de trends die wij als NBC zien, is dat consumenten bewuster bezig zijn met gezonde voeding. Minder vlees, minder suiker, meer plantaardige producten waarbij ze in eerste instantie vooral denken aan groenten en fruit. Maar heel belangrijk in een gezond voedingspatroon is de rol van granen en graanproducten, en daarbij dus brood! Consumenten en zeker de jongeren halen hun informatie over gezonde voeding van internet, influencers en dieetboeken. Deze informatie is lang niet altijd juist of gebaseerd op feiten. Fabels over brood, zoals koolhydraten waar je dik van wordt, worden rap via de sociale media verspreid.

Als NBC zien we dat brood langzaamaan weer een positiever imago krijgt. Vanwege de voedingsstoffen die het bevat maar ook door het besef dat back to basic eten ‘met een dikke snee brood en een plak kaas’ ook zo slecht nog niet is. (Plantaardige) diëten nemen brood weer op, kranten plaatsen meer artikelen over het goede van brood en wetenschappers zijn vol lof over ‘volkoren’ en daarmee over brood. Ook online spreken consumenten positiever over brood. Deze ontwikkelingen hebben we ook terug kunnen zien in de cijfers van 2018, waarbij het broodvolume bijna is gestabiliseerd na jaren van daling.

Momenteel zitten we in het ‘vegan’ jaar. Dat betekent dat brood weer mag maar wel graag robuust en met zuurdesem, zonder dierlijke ingrediënten en liefst van lokale granen. Ook het kleinbrood-segment groeit, waardoor er kansen liggen bij het innoveren op broodjes, croissants en bolletjes, liefst dan met een gezonde, hippe en duurzame uitstraling. Last but not least, consumenten kiezen bewust voor meer volkorenbrood. Door als bakker van meerdere typen brood volkoren varianten te maken, speel je in op deze behoefte.

En vergeet uiteraard niet om je winkelpersoneel goed mee te nemen in de ontwikkelingen. Aangezien vooral zij de link met de klanten zijn en hen kunnen helpen in de zoektocht naar ‘lekker en gezond brood’.

Voor informatie, filmpjes en achtergrondartikelen over granen, brood en gezondheid kun je klanten verwijzen naar brood.net of de website van het Voedingscentrum.”

NBC is er voor u. In dit dossier van Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Lees ook
Focus op gezondheid

Focus op gezondheid

Uit marktonderzoek blijkt dat de toevoeging van positieve gezondheidsaspecten aan brood een goede manier is om aansluiting te vinden bij de consument, vooral bij de jongere doelgroep. Ook het aanbieden van voedzame en gezonde snacks die gemakkelijk zijn mee te nemen, trekken een jonger publiek naar de bakkerij. In dit katern deelt AB Mauri interne onderzoeksresultaten...

Spelt, meergranen of volkoren: wat is gezonder?

Spelt, meergranen of volkoren: wat is gezonder?

Spelt, meergranen en volkoren: alle drie staan te boek als gezonde broodsoorten. Maar hoe zit het ook al weer precies? Wat vertel ik mijn gezondheidsbewuste klanten? Zsuzsan Proos, kennisspecialist voeding en gezondheid, legt het uit: “Voor alle broodsoorten geldt dat we grofweg een onderscheid maken in brood van bloem, meel of volkorenmeel. Dat bepaalt...

Feiten en fabels - Deel uw kennis van de ambachtelijke bakkerij

Feiten en fabels - Deel uw kennis van de ambachtelijke bakkerij

Gluten zijn granen, van koolhydraten word je dik en hoe donkerder het brood, hoe gezonder het is. Er zijn heel wat fabels over brood en banket in omloop. Stichting Ambachtelijke Bakkerij presenteert feiten én fabels om onwetendheid bij consumenten en winkelmedewerkers weg te nemen. Deel ze in de winkel, via social media of uw eigen website! Tekst en...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...