Bedrijfsvoering = samenwerken

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Als ik deze column schrijf, werken we een dikke maand volgens de strenge coronaregelgeving. Je zult maar een horecabedrijf hebben, of een bakkerij in een regio waar de overheid de toegang voor toeristen verbiedt. Bedrijfsvoering? Bedrijfsontvoering, lijkt het soms – al begrijpen we dondersgoed waarom het moet.

Normaal is het als branchevereniging lastig om uit te dragen wat je precies doet, maar de afgelopen weken heeft de NBOV laten zien waarom zij er is. Vanaf de eerste minuut hebben wij gedaan wat van ons verwacht mag worden en het voortouw genomen in de informatiestroom die op ons allen afkwam. De eerste dagen waren bijna ondoenlijk; vele vragen en totale wanorde leken het land te overspoelen. Van onze kant is veel overlegd. Met overheden, MKB-Nederland, sociale partners, en zelfs met koningin Máxima: de betrokkenheid van het koningshuis is groot.

Gelukkig waren we het snel met alle belanghebbenden eens en startten we een mooie samenwerking met onder andere Patisserie College, Echte Bakkersgilde en inkooporganisaties. De actie #wijblijvenbakken, die we met de Stichting Ambachtelijke Bakkerij hebben opgezet, is door velen van u gebruikt en leverde landelijke bekendheid op.

Zo makkelijk kan samenwerken dus zijn. Wellicht is het zelfs het allerbelangrijkste in ieders bedrijfsvoering. We zijn tenslotte zo sterk als de zwakste schakel; zand in de machine kun je niet gebruiken – nu helemaal niet.

Toch een kritische noot: ik ben ervan overtuigd dat de NBOV heeft laten zien waar wij voor staan. We hebben jarenlang gebouwd aan relaties met vele organisaties. Zonder die relaties hadden we als sector nu echt een probleem gehad. Dankzij de lobby zijn we snel tot de cruciale beroepen toegelaten, waardoor we onze winkels konden openhouden. Ook de regelgeving die daarop volgde, is mede door ons ingezet. Voor mij is het onbegrijpelijk dat er nu nóg ondernemers zijn die geen lid zijn van de NBOV. Samenwerken is óók bedrijfsvoering: het nut van een branchevereniging is niet te onderschatten. Word daarom NBOV-lid: jullie zijn meer dan welkom!

Dossiers
Lees ook
Eten of gegeten worden

Eten of gegeten worden

Een beroemde uitspraak van Darwin luidt: “Het is niet de sterkste van een soort die overleeft, ook niet de intelligentste. Wel degene die zich het best aan veranderingen kan aanpassen.”

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

Creativiteit als wapen tegen coronacrisis

De coronacrisis hakt er flink in bij de Nederlandse voedingsspeciaalzaken. De brancheverenigingen van bakkers, slagers, viswinkels en slijters zien dramatische omzetverliezen én een enorme veerkracht en creativiteit. Hoe gaan de bakkers om met de coronacrisis?

Blijf alert: Voorkom cybercriminaliteit

Blijf alert: Voorkom cybercriminaliteit

Ondernemers, overheden en organisaties zien de pogingen tot cybercriminaliteit de laatste tijd flink toenemen. Alertheid kan voorkomen dat u slachtoffer wordt; vooruitdenken ook.

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...