Bedrijfsvoering = samenwerken

Bakkers in bedrijf_Foto Jos den Otter_uitsnede

Als ik deze column schrijf, werken we een dikke maand volgens de strenge coronaregelgeving. Je zult maar een horecabedrijf hebben, of een bakkerij in een regio waar de overheid de toegang voor toeristen verbiedt. Bedrijfsvoering? Bedrijfsontvoering, lijkt het soms – al begrijpen we dondersgoed waarom het moet.

Normaal is het als branchevereniging lastig om uit te dragen wat je precies doet, maar de afgelopen weken heeft de NBOV laten zien waarom zij er is. Vanaf de eerste minuut hebben wij gedaan wat van ons verwacht mag worden en het voortouw genomen in de informatiestroom die op ons allen afkwam. De eerste dagen waren bijna ondoenlijk; vele vragen en totale wanorde leken het land te overspoelen. Van onze kant is veel overlegd. Met overheden, MKB-Nederland, sociale partners, en zelfs met koningin Máxima: de betrokkenheid van het koningshuis is groot.

Gelukkig waren we het snel met alle belanghebbenden eens en startten we een mooie samenwerking met onder andere Patisserie College, Echte Bakkersgilde en inkooporganisaties. De actie #wijblijvenbakken, die we met de Stichting Ambachtelijke Bakkerij hebben opgezet, is door velen van u gebruikt en leverde landelijke bekendheid op.

Zo makkelijk kan samenwerken dus zijn. Wellicht is het zelfs het allerbelangrijkste in ieders bedrijfsvoering. We zijn tenslotte zo sterk als de zwakste schakel; zand in de machine kun je niet gebruiken – nu helemaal niet.

Toch een kritische noot: ik ben ervan overtuigd dat de NBOV heeft laten zien waar wij voor staan. We hebben jarenlang gebouwd aan relaties met vele organisaties. Zonder die relaties hadden we als sector nu echt een probleem gehad. Dankzij de lobby zijn we snel tot de cruciale beroepen toegelaten, waardoor we onze winkels konden openhouden. Ook de regelgeving die daarop volgde, is mede door ons ingezet. Voor mij is het onbegrijpelijk dat er nu nóg ondernemers zijn die geen lid zijn van de NBOV. Samenwerken is óók bedrijfsvoering: het nut van een branchevereniging is niet te onderschatten. Word daarom NBOV-lid: jullie zijn meer dan welkom!

Dossiers
Lees ook
Decemberdrukte? De bezem erdoor!

Decemberdrukte? De bezem erdoor!

Ondernemen is soms kunst- en vliegwerk. Drukke periodes, krappe bezetting of een combinatie daarvan vormen een belangrijke bron van stress. De NBOV zet acht tips op een rij om ook in drukke tijden overzicht te houden, en producten, hygiëne en allergeneninformatie te borgen. Zo voorkomt u dat de decemberproductie in de knel komt.

Teleurstelling, balen... en weer door!

Teleurstelling, balen... en weer door!

Begin oktober trok de overheid de teugels van de coronamaatregelen strakker aan. Hoewel we hadden gehoopt dat we de bestaande maat­regelen konden voortzetten, kregen we toch weer een klap te verwerken. Het leidde opnieuw tot dalende omzetten uit het derde kanaal, terwijl die net weer voorzichtig op de weg terug waren.

NBOV geeft update over CAO onderhandelingen

NBOV geeft update over CAO onderhandelingen

Half september hervatten de werkgevers- en werknemersorganisaties van de bakkersbranche de gesprekken over de arbeidsvoorwaarden. Op de website geeft NBOV een update.

Enthousiaste bakker, Friesland

Enthousiaste bakker, Friesland

Wat ga je doen?Wij zoeken een enthousiaste bakker om dit team te versterken! Je zal in de dagdienst van 06.00-15.00 uur werkzaam zijn. Werkzaamheden: Degen draaien,koekzetten,...

Broodbakker omgeving Zevenaar

Broodbakker omgeving Zevenaar

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Zevenaar zijn we per direct op zoek naar een (zelfstandig werkend) broodbakker. Alle producten...

Teamleider Bakkerij regio Twente

Teamleider Bakkerij regio Twente

Wat ga je doen?Als teamleider ben je verantwoordelijk voor het effectief inzetten van teamleden, zodat de werkzaamheden efficiënt, veilig en met het maximale...