Het eerste weekend van maart is Bakkersvak weer het middelpunt van bakkend Nederland. De laatste grotere beurs in de aanloop daarnaartoe was de Europain in Parijs, waar ons eigen BoulangerieTeam een mooie prestatie neerzette en liet zien dat ze in een zeer competitief deelnemersveld tot de internationale top behoren. Hun winst in Rimini, bij ‘Bread in the City’, onderstreepte dat nog eens op zeer overtuigende wijze: klasse!

Ik las berichten dat de Europain op zijn retour is. Het beursbeeld was rustiger: er waren minder standhouders en bezoekers. ‘Een Frans feestje’ werd het genoemd. Wellicht is dat te vergelijken met de situatie in ons land. Wij kenden voorheen immers ook veel meer en grotere beurzen. Easyfairs, organisator van Bakkersvak, sprong in het gat dat ontstond en ontwikkelde een laagdrempelige beurs waar de bezoeker centraal staat. De locatie en het parkeren zijn inmiddels veranderd, de beurs duurt sinds vorig jaar drie dagen.

Hoewel ik overtuigd ben van de opzet van Bakkersvak, vind ik dat de organisatie ook kritisch naar zichzelf moet kijken en niet het verdienmodel moet opschalen. Het belangrijkste van deze beurs blijft tenslotte ontmoeten, maar daar heb je wél de standhouders en bezoekers voor nodig. Easyfairs betrekt belanghebbenden bij de ontwikkelingen, en daar krijgt het de nodige feedback van. Ook Bakkersvak zal echter een keer aan een versie 2.0 toe zijn. Mijn advies is: luister naar de omgeving en denk nog eens kritisch na over het aantal beursdagen. Graag geef ik echter óók een compliment aan de organisatie: zij zijn in staat om bakkend Nederland een plek te bieden waaraan behoefte is!

Over luisteren naar de omgeving gesproken: ook de NBOV Themacafé’s zijn voortgekomen uit de vraag van NBOV-leden naar betrokkenheid en informatie. In maart 2020 gaan wij daarom graag door met deze bijeenkomsten, waarop ook niet-leden van harte welkom zijn. Data en locaties vindt u op de NBOV-website.

Altijd op de hoogte blijven?