Apetrots

12 juni 2023 Michelle de Koning

Christiaan van de Vegt van Bakkerij Verba ziet zeker een toekomst voor de ambachtelijke bakkerij: “Als wij goed blijven sturen op cijfers en scherp in de gaten houden wat de markt wil en wat onze klanten wensen, liggen er prachtige kansen in onze branche.” Ook is hij positief over nachtwerk. Hij heeft bakkers in dienst die niets liever willen. “Zij werken ’s nachts, slapen een paar uurtjes en passen dan op de kinderen. We moeten er ook de voordelen van in blijven zien en als sector zeker niet de negatieve kanten ervan belichten.”

Mooi vind ik dat. Want hoewel ik zelf geloof dat er onder jongeren steeds minder animo bestaat voor nachtwerk, begrijp ik heel goed dat er voor bakkers ook veel voordelen aan zitten. Voor Peter Hofman (Bakkerij Hofman), in gesprek met Meester Boulanger Reindert Hameeteman, geldt dat echter niet. Hij heeft in de loop der jaren verschillende uitgestelde processen ingevoerd voor het bakken van brood om zijn bedrijfsvoering soepel te laten verlopen. “Ik wilde absoluut niet de nacht in, mijn vrouw was daar ook geen voorstander van. Dus ze zei: ‘investeer maar in middelen die een gezonde nachtrust mogelijk maken’.” Dit is alweer het derde deel in de serie met Hameeteman, die bakkers bezoekt die hun proces hebben aangepast en nauwelijks nog nachtwerk hebben. Maar het is dus goed om te zien dat er ook bakkers zijn die duidelijke redenen hebben om wel in de nacht te produceren.

Van de Vegt maakt zich wel zorgen over de hoeveelheid jongeren die tijdens hun opleiding afzwaaien. Om leerlingen gemotiveerd en gepassioneerd te houden – en zijn medewerkers ook – doet Bakkerij Verba onder meer regelmatig aan vakwedstrijden mee. Volgens Van de Vegt biedt dat kansen om je producten en je kwaliteit te verbeteren. “Je verhoogt er je omzet mee, weet waar je staat ten opzichte van collega’s en bindt personeel aan je. Je moet ervoor zorgen dat ook hun thuisfront apetrots is op het feit dat zij bakker zijn.”

En dat tekent zowel Van de Vegt als Hofman (en trouwens ook Hameeteman): ze zijn allemaal apetrots op hun vak. Dat stralen ze uit en dat brengen ze over. Op hun klanten én hun medewerkers. En voor dat soort ondernemers en hun bedrijven is er zeker een kans in de toekomst, dat ben ik helemaal met ze eens. Of je nou overdag of ’s nachts bakt. 

Altijd op de hoogte blijven?