Kiki Suijkerbuijk is sinds 1 juli culinair adviseur bij Debic. Ze is daarnaast lid van het Nederlands Patisserie Team. In deze gastcolumn stelt ze zichzelf voor. Bakkers in Bedrijf is mediapartner van Debic.
Patissier Kiki Suijkerbuijk is met ingang van 1 juli 2024 bij Debic in dienst getreden als culinair adviseur voor Nederland en België. Ze heeft ervaring opgedaan bij diverse bakkerijen en is sinds 2019 lid van het Nederlands Patisserie Team. “Ik kijk er enorm naar uit om bakkers te inspireren met de producten van Debic. Mijn doel is hen te helpen elke dag beter te worden dan gisteren!”
Droombaan
De functie van culinair adviseur bij Debic voelt voor Kiki als haar droombaan. “Vroeger, toen ik nog student was, bezocht ik altijd vakbeurzen en maakte ik een lijstje van de stands die ik beslist wilde bezoeken. De stand van Debic stond áltijd op mijn lijstje. Daar wilde ik bewust langs gaan en folders meenemen. Ik vind Debic namelijk een geweldig merk en ben onder de indruk van de manier waarop zij basisproducten zoals boter en room, die iedere bakker en chef dagelijks gebruiken, op premium wijze presenteren. Debic is een merk waar ik altijd al bij wilde horen. Ik ben heel blij dat ik nu hun culinair adviseur mag zijn.”
Kennis delen
Kiki wil haar motivatie ook aan andere vakmensen meegeven. “Ik wil benadrukken dat wij in mijn beleving allemaal anderen nodig hebben om beter te worden. Als je de bakker op de hoek nog steeds als concurrent ziet en niet als je collega, heb je de wedstrijd in mijn ogen al verloren. Zeker in deze tijd, met de stijgende grondstofprijzen en personeelstekorten, hebben we elkaar keihard nodig! Hoe meer je openstaat voor anderen, hoe meer openheid je zult ontvangen. Als ambachtelijke vakmensen hebben we de taak om ervoor te zorgen dat onze markt blijft bestaan. Zolang we blijven geloven in de branche en in elkaar, zal het ambacht nooit verdwijnen.”
Kennis delen is voor Kiki een sleutelwoord. “De tijd waarin vakmensen terughoudend waren met het delen van kennis is voorbij. Met de komst van Instagram en andere sociale media is alle kennis immers al beschikbaar. Mensen zijn nu veel opener in het delen van informatie. We moeten daar gebruik van maken om samen te groeien.”
Respect voor ambacht
In haar nieuwe rol wil Kiki graag bijdragen aan het herstel van het respect voor het ambacht. “In sommige andere landen wordt het bakkersvak meer gewaardeerd. Daar zijn bakkerijen bijvoorbeeld op zondag open en richten ze zich meer op luxe verwenmomenten en viennoiserie. In Nederland zien we nu gelukkig ook een verschuiving. Vroeger hoorde je nog wel eens dat je altijd nog bakker kon worden als je niet goed kon leren. Dat vond ik onterecht, want ambacht matters! Ik ben blij dat er tegenwoordig meer aandacht is voor het ambacht. Samen met Debic ga ik me dan ook hard inzetten om ambachtelijke vakmensen te helpen zichzelf te overtreffen – iedere dag opnieuw!”