Als je onderneemt, heb je perspectief nodig

8 december 2022 Arend Kisteman (Voorzitter NBOV)

Laten we eerlijk zijn, er zijn weleens leukere tijden geweest om te ondernemen. Eerst twee jaar corona. En of je daar nu zakelijk gezien enorm van profiteerde of juist niet: het voelde niet echt als ondernemen. Je liep de gaten dicht, had vaak een slechte bezetting door ziekte en kreeg te maken met plotseling grote bestellingen, die ook net zo plots weer werden geannuleerd. Dagelijks was er de spanning of je mocht blijven bakken. En iedere dag waren er ook de consumenten, die een stuk minder geduld hadden. Met ondernemen had het niet veel te maken.

Ver-van-je-bed-show?

Mocht je dan denken dat je zoiets extreems niet snel weer zou meemaken, dan zit je ineens in een enorme energiecrisis. Waar het voor velen lange tijd nog een ver-van-hun-bed-show was, komt het nu allemaal wel heel dichtbij. Ik schrijf dit begin oktober, dus hopelijk is er bij het verschijnen van deze uitgave al een oplossing. Zo niet, dan is de situatie verschrikkelijk.

Als je onderneemt, heb je perspectief nodig. Of je nu bakker, kapper of slager bent, je moet soms weten waar je aan toe bent. Moet mijn bedrijf dicht en hoe lang dan? Komt er een oplossing voor de energiecrisis en hoe ziet die er dan uit? Als er geen oplossing komt of je moet een jaar dicht, is dat niet leuk maar je hebt wel perspectief. Je kan weer plannen gaan maken, want daar zijn wij ondernemers goed in. Geen perspectief geven is het ontnemen van iets wat voor een ondernemer essentieel is. Je moet weten binnen welke kaders en welke toekomst je kan handelen.

Ondernemers

Helaas zien we in Den Haag steeds minder oud-ondernemers in de Kamer zitten. De ambtenaren die de ministers moeten voeden, lijken het ondernemersgevoel ook niet echt te hebben. Sterker nog, op Prinsjesdag werd bekend gemaakt dat een deel van de koopkrachtreparatie bij werkgevers moet worden weggehaald. Ondertussen roepen de vakbonden dat de lonen wel met 17% omhoog mogen gaan.

Vanuit de NBOV blijven we doorgaan met onze gesprekken in Den Haag. Maar je kan zelf ook wat doen. Nodig eens een gemeenteraadslid uit. Laat je bedrijf zien en vertel over je cijfers. Bewustwording van de overheid kan al heel dichtbij beginnen. 

Altijd op de hoogte blijven?