Allergenen

Voor al mijn producten moet ik de allergenen inzichtelijk hebben. Deze informatie staat op het etiket. Voor onverpakte producten geeft mijn winkelpersoneel de informatie als klanten erom vragen. Heb ik nu overal rekening mee gehouden?

  • Babs-uitsnede-150x150 Babs Bruil
  • “Het klopt inderdaad dat voor allergenen het één en ander is geregeld, sinds een nieuwe wet die op 13 december 2014 in werking trad”, weet Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het NBC. “Allergene stoffen zijn stoffen die een (hevige) reactie van het lichaam geven (allergisch of nietallergisch), bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De meest voorkomende allergenen in de bakkerij zijn glutenbevattende granen, sesamzaad, pinda’s, noten, ei, soja, lupine en melk (inclusief lactose).”

Schriftelijk beschikbaar

“Wanneer u bepaalde allergenen in uw producten verwerkt, bent u verplicht deze te vermelden op het etiket. Met de komst van Verordening 1169/2011 (EU wetgeving over voedselinformatie) is de verstrekking van informatie over allergene stoffen ook bij nietvoorverpakte producten verplicht. U mag de informatie over allergenen in niet-voorverpakte producten mondeling aan de consument overbrengen. Let op: de informatie moet wel schriftelijk of elektronisch beschikbaar zijn voor het personeel en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bovendien moet er in de winkel een duidelijk zichtbare vermelding zijn dat de klant voor allergeneninformatie bij het personeel terecht kan.”

Wijziging receptuur

“De kunst is om de informatie over allergenen up-to-date te houden. Denk er bijvoorbeeld aan bij een wijziging in de receptuur. U kunt zelf kiezen voor een andere grondstof of uw leverancier wijzigt de ingrediënten van een grondstof/halffabricaat. Hiermee kan er een allergeen worden geïntroduceerd in het product, of een allergeen zit nu niet meer in het product. Het beste is om direct bij receptuurwijziging ook de allergeneninformatie na te gaan. Check hiervoor de allergenen op het etiket van de voorverpakte producten en de informatie van de nietvoorverpakte producten. Op deze wijze heeft u altijd de juiste informatie over allergenen voor uw klant!”

logo NBC NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Dossiers
Lees ook
Hoe heter je bakt, hoe beter?

Hoe heter je bakt, hoe beter?

Productveiligheid hangt nauw samen met de temperatuur waarop je producten bereidt en bewaart. Hoe meer hitte je een product geeft, des te minder bacteriën overleven, maar hitte geeft ook bruinkleuring waarbij acrylamide gevormd wordt en dat is een schadelijke stof.

Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Hoe richt je zelfbediening in de winkel goed in?

Het liefst laat u klanten uw lekkernijen van dichtbij zien en ruiken. Zelf je producten mogen pakken uit mooi uitgestalde manden zorgt ook voor een leuke klantbeleving, maar denk bij de inrichting en de organisatie aan een paar dingen. De Hygiënecode vereist dat u bakkerijproducten verpakt of afschermt of er voldoende toezicht op houdt. Daarnaast, en...

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

NBC: broodprijs stijgt maximaal 5 tot 10 procent

Het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) laat richting de consumentenmarkt weten dat er vooralsnog geen sprake is van grote stijgingen in de broodprijs. Vanwege de oorlog in Oekraïne was de verwachting dat de broodprijs zou verdubbelen. Uit cijfers van het NBC blijkt dat de stijging maximaal 5 tot 10 procent is, in vergelijking met dezelfde periode vorig...