Allergenen

Voor al mijn producten moet ik de allergenen inzichtelijk hebben. Deze informatie staat op het etiket. Voor onverpakte producten geeft mijn winkelpersoneel de informatie als klanten erom vragen. Heb ik nu overal rekening mee gehouden?

  • Babs-uitsnede-150x150 Babs Bruil
  • “Het klopt inderdaad dat voor allergenen het één en ander is geregeld, sinds een nieuwe wet die op 13 december 2014 in werking trad”, weet Babs Bruil, kennisspecialist wet- en regelgeving bij het NBC. “Allergene stoffen zijn stoffen die een (hevige) reactie van het lichaam geven (allergisch of nietallergisch), bij mensen die daar gevoelig voor zijn. De meest voorkomende allergenen in de bakkerij zijn glutenbevattende granen, sesamzaad, pinda’s, noten, ei, soja, lupine en melk (inclusief lactose).”

Schriftelijk beschikbaar

“Wanneer u bepaalde allergenen in uw producten verwerkt, bent u verplicht deze te vermelden op het etiket. Met de komst van Verordening 1169/2011 (EU wetgeving over voedselinformatie) is de verstrekking van informatie over allergene stoffen ook bij nietvoorverpakte producten verplicht. U mag de informatie over allergenen in niet-voorverpakte producten mondeling aan de consument overbrengen. Let op: de informatie moet wel schriftelijk of elektronisch beschikbaar zijn voor het personeel en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Bovendien moet er in de winkel een duidelijk zichtbare vermelding zijn dat de klant voor allergeneninformatie bij het personeel terecht kan.”

Wijziging receptuur

“De kunst is om de informatie over allergenen up-to-date te houden. Denk er bijvoorbeeld aan bij een wijziging in de receptuur. U kunt zelf kiezen voor een andere grondstof of uw leverancier wijzigt de ingrediënten van een grondstof/halffabricaat. Hiermee kan er een allergeen worden geïntroduceerd in het product, of een allergeen zit nu niet meer in het product. Het beste is om direct bij receptuurwijziging ook de allergeneninformatie na te gaan. Check hiervoor de allergenen op het etiket van de voorverpakte producten en de informatie van de nietvoorverpakte producten. Op deze wijze heeft u altijd de juiste informatie over allergenen voor uw klant!”

logo NBC NBC is er voor u. Op deze pagina in Bakkers in bedrijf staat een specialist van NBC stil bij een actuele en praktische vraag die leeft onder bakkers. Heeft u een vraag voor deze rubriek? Mail deze naar: kennis@nbc.nl.

Lees ook
Heel wit tarwebrood met tijgerprint

Heel wit tarwebrood met tijgerprint

Tijgerbrood, kan ik mijn brood zo blijven noemen na invoering van het vernieuwde Warenwetbesluit Meel en brood? Linda van Zonsbeek, kennisspecialist bij NBC, geeft antwoord.

Hoe maak ik de beste speculaasjes?

Hoe maak ik de beste speculaasjes?

Ik wil met de decembermaand goed uitpakken. Juist na deze zware periode. Speculaas is een product dat eigenlijk bij iedere klant wel in de smaak valt. Het is niet duur, en daarmee een makkelijke impulsaankoop.

Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

Blik op 2030... Aandacht voor passie, imago en transparantie

In 2030… komen de bakkerijgrondstoffen hoofdzakelijk uit eigen land. In 2030... is al het brood clean label. In 2030... zijn er geen bakkers meer maar graan barista's. Dinsdag 22 september schoven drie Meester Boulangers aan tafel met andere mensen uit de branche om te kijken waar we ons op voor kunnen en moeten bereiden.

Broodbakker in Den Haag

Broodbakker in Den Haag

Wat ga je doen? Ter uitbreiding van het huidige team komt er een functie van allround broodbakker bij. Deze is voor de lange termijn en voor 38 uur per week. In...

Broodbakker omgeving Utrecht

Broodbakker omgeving Utrecht

Wat ga je doen? In deze fulltime functie (38 werkuren) zal je werken in wisselende diensten. De werktijden zijn overdag van 10:00 – 18:00 uur en in de nachtdienst...

Broodbakker omgeving Zwolle

Broodbakker omgeving Zwolle

Wat ga je doen? In verband met een vrijgekomen positie zoeken wij een broodbakker voor deze bakkerij. Omdat er ruimte is voor verdere opleiding is jarenlange ervaring...