Afgedroogd

Hanno-portret-300x300[1]

Mijn marketingmanager bij Wessanen Meel was zijn tijd ver vooruit. Eind jaren tachtig onderzocht hij al ingrediënten als quinoa en introduceerde hij biologisch meel. Om maar wat te noemen. Als je zo’n mentor krijgt, knijp je je handen dicht. Door de tijd heen ontdek je de echte waarde.

Hij leerde me, voor ik ergens mee begin, op een A4 te schrijven wie de doelgroep is, wat ik wil doen en bereiken, wat het bijzonder maakt, wie en wat ik ervoor nodig heb, wat het opbrengt en kost en wat de planning is. Een heldere en succesvolle manier van werken. Tegenwoordig heet dat het Business Model Canvas. Ik zei het al, hij was zijn tijd ver vooruit.

Hij leerde me nog wat. Kritiek mag je hebben. Graag zelfs. Daar kun je je aan scherpen. Alleen: vrijblijvend is het niet. Heb je commentaar, dan ben je verplicht een concreet idee aan te dragen hoe het beter kan.

Ik verbaas me erover, hoe makkelijk we anderen – medewerkers, bestuurders, voetballers en zelfs de mensen waar we intens van houden - langs de meetlat leggen. In harde woorden. Zonder écht voorstel voor verbetering. Ik betrap me er zelf ook op. Wat is dat toch, dat we zo makkelijk vrijblijvend negatief zijn? Dat we vergeten in bescheidenheid te beginnen over dat wat we wél goed vinden. Over het gebruik van talent. Over inzet. Over betrokkenheid. Over dat deel, waar we misschien zelfs trots op zijn.

Daarom mijn idee hoe het (een beetje) beter kan: Laten we onszelf bij kritiek dwingen met een voorstel voor verbetering te komen. En hoe mooi is het, als we iemand die we de afgelopen week ‘even goed hebben afgedroogd’ alsnog een compliment geven voor het deel, waar we ze dankbaar voor zijn? Als soort van bonus.

  • Met dankbare groet,
  • Hanno Spanninga
Lees ook
Foodvakdag: nieuw vakevenement van Bakkers in bedrijf voor retailers in food

Foodvakdag: nieuw vakevenement van Bakkers in bedrijf voor retailers in food

Hoe blijf je met je winkel winstgevend? Hoe haal je het beste uit je personeel? Over 4 jaar ga ik met pensioen, hoe regel ik mijn bedrijfsovername? Hoe kan ik slim inkopen? Wat is het beste kassasysteem? Vragen waar foodretailers allemaal mee te maken krijgen. Alea Publishers organiseert op maandag 8 juni de Foodvakdag, een nieuw overkoepeld vakevenement...

Nieuwe uitgeverij Alea Publishers neemt de Foodbladen van Vakbladen.com over

Nieuwe uitgeverij Alea Publishers neemt de Foodbladen van Vakbladen.com over

De nieuwe uitgeverij Alea Publishers van mediaondernemers en tevens broers Pepijn en Roeland Dobbelaer neemt per 1 juli de Foodbladen van Vakbladen.com over. De broers werken al langer samen met hun bedrijven, respectievelijk Virtùmedia en Twin Digital/Twin Media. Met de aankoop van de Foodbladen verstevigen ze hun samenwerking.

Hoe kijk jij naar het Sociaal Fonds? Laat het Maud weten

Hoe kijk jij naar het Sociaal Fonds? Laat het Maud weten

"Heeft u ze ook gezien? Twee als middeleeuwse verhalenvertellers uitgedoste acteurs, die een informatieve theatertour over storytelling kracht moesten bijzetten? Het is alweer ruim twee jaar geleden, maar de kneuterige poging om een actueel onderwerp zo te presenteren, staat mij (en menig bakker) nog helder voor de geest. Een campagne als deze, die...

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Zelfstandig werkend broodbakker omgeving Arnhem gezocht

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Arnhem zijn op korte termijn op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. De werkzaamheden...

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Deegmaker productie omgeving Zoetermeer

Wat ga je doen?Voor een bakkerij in de omgeving van Zoetermeer zijn wij op zoek naar deegmakers in de productie. Werkzaamheden: > Afwegen, mengen en kneden van de(hulp)grondstoffen...

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Broodbakker ambachtelijk omgeving Zwolle

Wat ga je doen?In deze functie voor de lange termijn ga je als zelfstandig werkend broodbakker ga jij samen met je collega's het perfecte brood maken. Dit doe je...