Afgedroogd

Mijn marketingmanager bij Wessanen Meel was zijn tijd ver vooruit. Eind jaren tachtig onderzocht hij al ingrediënten als quinoa en introduceerde hij biologisch meel. Om maar wat te noemen. Als je zo’n mentor krijgt, knijp je je handen dicht. Door de tijd heen ontdek je de echte waarde.

Hij leerde me, voor ik ergens mee begin, op een A4 te schrijven wie de doelgroep is, wat ik wil doen en bereiken, wat het bijzonder maakt, wie en wat ik ervoor nodig heb, wat het opbrengt en kost en wat de planning is. Een heldere en succesvolle manier van werken. Tegenwoordig heet dat het Business Model Canvas. Ik zei het al, hij was zijn tijd ver vooruit.

Hij leerde me nog wat. Kritiek mag je hebben. Graag zelfs. Daar kun je je aan scherpen. Alleen: vrijblijvend is het niet. Heb je commentaar, dan ben je verplicht een concreet idee aan te dragen hoe het beter kan.

Ik verbaas me erover, hoe makkelijk we anderen – medewerkers, bestuurders, voetballers en zelfs de mensen waar we intens van houden - langs de meetlat leggen. In harde woorden. Zonder écht voorstel voor verbetering. Ik betrap me er zelf ook op. Wat is dat toch, dat we zo makkelijk vrijblijvend negatief zijn? Dat we vergeten in bescheidenheid te beginnen over dat wat we wél goed vinden. Over het gebruik van talent. Over inzet. Over betrokkenheid. Over dat deel, waar we misschien zelfs trots op zijn.

Daarom mijn idee hoe het (een beetje) beter kan: Laten we onszelf bij kritiek dwingen met een voorstel voor verbetering te komen. En hoe mooi is het, als we iemand die we de afgelopen week ‘even goed hebben afgedroogd’ alsnog een compliment geven voor het deel, waar we ze dankbaar voor zijn? Als soort van bonus.

  • Met dankbare groet,
  • Hanno Spanninga
Lees ook
Dubbel

Dubbel

Op sommige dagen voelt het zo dubbel. Gewoon je werk doen terwijl de wereld onder een pandemie gebukt gaat. Geen kus voor mijn moeder, wel bijeenkomsten met meer dan vijftig mensen, van wie ik een groot deel niet ken. Alles op afstand, maar in de supermarkt wel iemand die haast heeft en snel even voor me langs iets uit een schap pakt.

Redactiestage bij onze Foodvakbladen

Redactiestage bij onze Foodvakbladen

Wij zoeken een nieuwe stagiair(e)! Kom jij ons team versterken? Je gaat aan de slag voor de websites, social media en de bladen. Je schrijft nieuwsberichten, artikelen, maakt vlogs, bezoekt congressen en beurzen en gaat op reportage.

Normaal

Normaal

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik ben het soms zo zat. Dat iedereen de afgelopen tien weken maar deed alsof we zoveel tijd over hebben. Tijd om op te ruimen, om nieuwe dingen te leren en om alle achterstallige klussen aan huis en tuin te doen. Terwijl ik net zo druk als anders was en ik om me heen ook vooral mensen zag die het juist drukker kregen.

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Ambachtelijk broodbakker omgeving Hardenberg

Wat ga je doen?Je zal je bezig houden met de productie van diverse soorten groot en klein brood. Hierbij werk je veelal op de traditionele manier. Je werkt zelfstandig...

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Ambachtelijk broodbakker omgeving Den Haag

Wat ga je doen?Voor deze kleine ambachtelijke bakkerij zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Je zal je bezighouden met het totale...

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Broodbakker, zelfstanding of assistent omgeving Leiden

Wat ga je doen?Voor een ambachtelijke bakkerij in de omgeving van Leiden zijn we per direct op zoek naar een zelfstandig werkend broodbakker. Deze ambachtelijke...