Abraham

Abraham

Opeens ben ik het: 50! Maar zo voel ik me helemaal niet. In mijn herinnering is iemand van vijftig veel ouder. Als er vroeger een Abraham of Sara voor de deur stond, dacht ik: “Die is oud”. Vijftigers zagen er vroeger ook oud uit en ze gedroegen zich oud. De maatschappij doet hier aan mee. Vijftigplussers worden anders behandeld. Nu ik het zelf word, kijk ik hier toch wel heel anders tegenaan. Maar als je een ‘halve eeuw’ zegt, klinkt het wel weer oud! Ondanks dat leeftijd me niet veel doet, sta ik er toch even bij stil en kijk ik achterom.

Wat is de tijd snel gegaan en wat is er in de retail veel veranderd in vijftig jaar. Het consumentengedrag is sterk veranderd en internet heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. Ook in onze bakkerijbranche heeft de tijd niet stil gestaan. Mijn eerste baantje was bij de bakker in ons dorp. Hij maakte alles zelf. Er waren bijna geen hulpgrondstoffen. Halffabricaten bestonden nog niet. Het stokbrood werd gemaakt van witbrooddeeg. Bolletjes werden alleen in het weekend verkocht. Een smal assortiment dat met liefde werd gemaakt. Er waren toen nog vijf bakkers in het dorp. Het ambacht werd gewaardeerd. Nu is er in het dorp nog maar één bakker over. Een filiaal waarin niet meer wordt gebakken. Tegenwoordig wordt bijna 80 procent van het brood in de supermarkt gekocht. Misschien hebben we dat zelf in de hand gewerkt. Veel bakkers zijn zich steeds meer gaan richten op kosten en efficiency. Dit is vaak ten koste gegaan van de productkwaliteit waardoor zij het onderscheidend vermogen zijn kwijt geraakt. Er is (te) veel gebruik gemaakt van standaard grondstoffen, kant-en-klaar mixen en halffabricaten. Productkwaliteit stond lange tijd niet meer op de eerste plaats terwijl de supermarkten zich hier steeds meer bewust van werden. Er werd genoegen genomen met middelmatigheid! In het ambacht draait het nou juist om het lekkerste en beste product.

Vooruitkijken

Maar ik ben meer van vooruit kijken dan van achterom kijken. De laatste tijd is er weer meer aandacht voor het ambacht. De overgebleven bakkers beseffen dat het anders moet. Ik zie dan ook weer erg veel mooie initiatieven in het bakkersvak waarbij het weer draait om het lekkerste en beste product. Ik ben erg benieuwd wat de komende jaren gaan brengen en of het tij zich gaat keren!

Lees ook
Verhalen

Verhalen

Pasgeleden hoorde ik tijdens een radio-uitzending dat kreten zoals vers, puur, ambachtelijk, authentiek en ‘bereid volgens Oudhollands recept’ de meest ijdel gebruikte aanduidingen zijn bij veel producten die in de schappen van onze supermarkten zijn te vinden. Onderzoek leert dat veel van deze aanduidingen niet kloppen en dat deze meer inspelen op...

Het goede verhaal

Het goede verhaal

‘Wie ver reist, kan veel verhalen’, is een bekend spreekwoord. Of u nu tijdens de zomervakantie een verre reis heeft gemaakt of juist dicht bij huis bent gebleven, waarschijnlijk bent u wel met nieuwe verhalen thuisgekomen. En hopelijk heeft u – net als ik – even uw hoofd kunnen leegmaken en uzelf kunnen opladen om aan de rest van dit jaar te kunnen...

positief

positief

De eerste dagen van de maand januari krijgen we het regelmatig te horen en spreken we het ook zelf veel uit naar mensen om ons heen: ‘De beste wensen voor het nieuwe jaar!’. Nu de maand januari alweer bijna achter ons ligt, schijnt dit volgens de protocollen niet meer te hoeven, maar toch wens ik ook u allen een mooi, gezond en succesvol 2017 toe. Januari...

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Bakker/ operator productie omgeving Nijmegen

Wat ga je doen?Als operator productie draag je zorg voor de producten die worden bereidt in deze bakkerij. We zijn per direct op zoek naar een ervaren bakker/ operator...

Leerling BBL Artisanaal

Leerling BBL Artisanaal

Wat ga je doen?Gaat er voor jou niets boven de geur van pasgebakken brood? Voor de artisanale bakkerij zijn wij per direct op zoek naar een leerling BBL. Dagelijks...

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Verkoopmedewerker omgeving Groningen

Wat ga je doen?Heb jij altijd al heerlijke brood- en banketproducten willen verkopen? Dan is dit je kans! Een ambachtelijke bakkerij, met meerdere winkels in de...