Abraham

9 mei 2017

Opeens ben ik het: 50! Maar zo voel ik me helemaal niet. In mijn herinnering is iemand van vijftig veel ouder. Als er vroeger een Abraham of Sara voor de deur stond, dacht ik: “Die is oud”. Vijftigers zagen er vroeger ook oud uit en ze gedroegen zich oud. De maatschappij doet hier aan mee. Vijftigplussers worden anders behandeld. Nu ik het zelf word, kijk ik hier toch wel heel anders tegenaan. Maar als je een ‘halve eeuw’ zegt, klinkt het wel weer oud! Ondanks dat leeftijd me niet veel doet, sta ik er toch even bij stil en kijk ik achterom.

Wat is de tijd snel gegaan en wat is er in de retail veel veranderd in vijftig jaar. Het consumentengedrag is sterk veranderd en internet heeft hier een grote bijdrage aan geleverd. Ook in onze bakkerijbranche heeft de tijd niet stil gestaan. Mijn eerste baantje was bij de bakker in ons dorp. Hij maakte alles zelf. Er waren bijna geen hulpgrondstoffen. Halffabricaten bestonden nog niet. Het stokbrood werd gemaakt van witbrooddeeg. Bolletjes werden alleen in het weekend verkocht. Een smal assortiment dat met liefde werd gemaakt. Er waren toen nog vijf bakkers in het dorp. Het ambacht werd gewaardeerd. Nu is er in het dorp nog maar één bakker over. Een filiaal waarin niet meer wordt gebakken. Tegenwoordig wordt bijna 80 procent van het brood in de supermarkt gekocht. Misschien hebben we dat zelf in de hand gewerkt. Veel bakkers zijn zich steeds meer gaan richten op kosten en efficiency. Dit is vaak ten koste gegaan van de productkwaliteit waardoor zij het onderscheidend vermogen zijn kwijt geraakt. Er is (te) veel gebruik gemaakt van standaard grondstoffen, kant-en-klaar mixen en halffabricaten. Productkwaliteit stond lange tijd niet meer op de eerste plaats terwijl de supermarkten zich hier steeds meer bewust van werden. Er werd genoegen genomen met middelmatigheid! In het ambacht draait het nou juist om het lekkerste en beste product.

Vooruitkijken

Maar ik ben meer van vooruit kijken dan van achterom kijken. De laatste tijd is er weer meer aandacht voor het ambacht. De overgebleven bakkers beseffen dat het anders moet. Ik zie dan ook weer erg veel mooie initiatieven in het bakkersvak waarbij het weer draait om het lekkerste en beste product. Ik ben erg benieuwd wat de komende jaren gaan brengen en of het tij zich gaat keren!

Altijd op de hoogte blijven?