Zo kun je het afval van jouw bakkerij goed verwerken

21 mei 2024 Sarah Chai via Pexels
BEDRIJFSINFORMATIE | Als eigenaar van een bakkerij is het belangrijk om bewust om te gaan met de afvalverwerking van jouw bedrijf. Zo kun je een positieve bijdrage leveren aan het milieu. Maar daarnaast scheelt het ook zeker in de kosten! Na het lezen van dit artikel weet jij precies hoe je het afval uit jouw bakkerij goed kunt verwerken! 

Afval scheiden

Allereerst kun je je afval scheiden. Je kunt het afval scheiden in verschillende categorieën, zoals plastic, papier, glas en organisch afval. Zo kun je ervoor zorgen dat het afval op de juiste manier wordt verwerkt. Er komt dan minder afval terecht op de vuilnisbelt. En zo kan er meer gerecycled worden. Een tip voor het recyclen is om verschillende bakken te maken met labels erop. Zo weet iedereen binnen je bakkerij precies welk soort afval waar moet. 

Samenwerken met afvalverwerkingsbedrijven

Om het afval van jouw bakkerij op een efficiënte manier te verwerken, kun je samenwerken met afvalverwerking bedrijven. Deze bedrijven hebben de kennis en ervaring om op een duurzame manier met afval om te gaan. En daarmee kunnen ze jou helpen bij het opzetten van een goed afvalverwerkingsplan voor jouw bakkerij. Zo kun je ervoor zorgen dat het afval van jouw bakkerij op een verantwoorde manier wordt verwerkt.

Het verminderen van verpakkingsafval

Een groot deel van het afval dat vrijkomt in een bakkerij bestaat uit verpakkingsmateriaal. Je kunt kiezen voor duurzame verpakkingsmaterialen, zoals biologisch afbreekbare verpakkingen of herbruikbare verpakkingen. Zo kun je het verpakkingsafval van jouw bakkerij verminderen. Daarnaast kun je ervoor kiezen om producten in bulk te kopen. Dan heb je minder verpakkingsmateriaal nodig. Op deze manier kun je het afval van jouw bakkerij erg verminderen en jouw steentje bijdragen aan het milieu.

Het hergebruiken van afval

Naast het scheiden en verminderen van afval, kun je ook kijken naar mogelijkheden om afval te hergebruiken. Zo kun je bijvoorbeeld oud brood gebruiken om croutons te maken of om te verwerken in broodpudding. Ook kun je restjes deeg gebruiken om nieuwe producten te maken. Denk aan pizza's of hartige broodjes. Op deze manier kun je het afval van jouw bakkerij op een andere manier inzetten. En zo ga je verspilling tegen. 

Het bevorderen van bewustwording

Om ervoor te zorgen dat het afval van jouw bakkerij op een goede manier wordt verwerkt, is het belangrijk om te zorgen voor bewustwording bij klanten en medewerkers. Zo kun je ervoor zorgen dat iedereen binnen jouw bakkerij hier actief aan bijdraagt. Je kan bijvoorbeeld posters ophangen over afvalverwerking. Of je kunt recyclingsmogelijkheden aanbieden aan klanten. 

Altijd op de hoogte blijven?