Zo kies je een passend zakelijk energiecontract uit

9 maart 2023 partner content

Als eigenaar van een bakkerij of een ander soort winkel binnen deze branche is het goed om te weten dat je een zakelijk energiecontract nodig hebt voor het pand waarin je werkt. Het uitkiezen van zo'n energiecontract is niet heel moeilijk, maar je moet wel even weten waar je zoal op moet letten. Heb je bijvoorbeeld een contract omtrent energie grootzakelijk nodig of is een kleinzakelijk energiecontract de juiste? In dit artikel lees je meer over het uitkiezen van een passend energiecontract voor jouw bedrijf.

Kleinzakelijke of grootzakelijk energiecontract voor je bedrijf

Als eerst is het goed om te weten of je een kleinzakelijke of een grootzakelijke verbruiker van energie bent. Op basis daarvan moet je namelijk een energiecontract kiezen. Je hebt een kleinzakelijk energiecontract nodig wanneer de capaciteit van alle elektrische aansluitingen in het gebouw waar je werkt kleiner is dan 3 x 80 Ampère en de totale capaciteit van de gasaansluiting kleiner is dan 40m3 per uur. In dat geval ontvang je één factuur waar alle kosten op staan en betaal je altijd een voorschot, zoals je dat als particuliere gebruiker waarschijnlijk ook wel gewend bent. Is het juist net andersom en is de totale capaciteit van de elektrische aansluitingen groter dan 3 x 80 Ampère en die van de gasaansluiting groter dan 40m3 per uur dan ben je een grootzakelijke verbruiker. In dat geval ontvang je twee facturen en betaal je alleen voor wat je verbruikt.

Ga je voor grijze of groene zakelijke energie?

Met alleen de kennis of je een kleinzakelijke of grootzakelijke verbruiker bent, ben je er nog niet. Je hebt namelijk ook nog de keuze of je voor grijze energie of voor groene stroom gaat. Het komt steeds vaker voor dat bedrijven kiezen voor groene stroom. Dat komt omdat groene energie veel duurzamer is dan grijze energie. Deze vorm van stroom wordt op zo'n manier opgewekt dat er veel minder CO2 vrijkomt bij dat productieproces; helemaal wanneer je het vergelijkt met de CO2-uitstoot bij de productie van grijze energie. Daarnaast zijn de energiebronnen van groene stroom veel beter voor de wereld. Dit betreffen namelijk natuurlijke bronnen die nooit op kunnen gaan, zoals de zon en de wind. Grijze energie wordt geproduceerd uit fossiele bronnen die helaas niet onuitputtelijk zijn. Denk aan aardolie en steenkool. Blijven we daaruit putten zoals we dat nu doen dan zullen deze bronnen (sneller dan je denkt) op gaan.

Zakelijke energie vergelijken voor de beste energiedeal

Weet je wat voor energieverbruiker je bent én weet je of je de keuze maakt voor grijze of groene stroom? Dan moet je op zoek gaan naar een passende energiedeal. Gebruik hier een vergelijker voor zakelijke energie voor om zo min mogelijk tijd en energie kwijt te zijn aan de zoektocht. Zo'n online energievergelijker is een handige tool die op basis van jouw wensen op zoek gaat naar meerdere passende energiecontracten. Omdat zo'n vergelijker onafhankelijk is, krijg je altijd het meest complete aanbod te zien. Wat dat betekent? Simpel: dat je niet verder hoeft te zoeken omdat je alle mogelijkheden van dat moment al te zien krijgt. Dat scheelt je uiteindelijk niet alleen tijd, maar ook veel geld omdat je zo direct ziet waar je het meest voordelig uit bent. Een zakelijke energievergelijker vind je gewoon online en kun je direct gebruiken.

Altijd op de hoogte blijven?