Zo dek je jouw onderneming in voor een juridisch conflict

25 februari 2022 Partner content
Foto: Pixabay

BEDRIJFSINFORMATIE | Wanneer je voor jezelf begint, houd je er ongetwijfeld geen rekening mee dat je te maken kunt krijgen met problemen. Je doet immers jouw uiterste best om de kans op een probleem tot een minimum te beperken. Helaas zijn problemen nooit helemaal uit te sluiten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Om te voorkomen dat je zelf opdraait voor alle kosten die een probleem met zich meebrengt, is het belangrijk om je onderneming in te dekken voor een juridisch conflict. In deze tekst vertellen wij je hoe je dit doet.

Verzeker je voor aansprakelijkheid

Waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Zo kun je tijdens het uitvoeren van jouw werkzaamheden bijvoorbeeld schade aanrichten aan (spullen van) anderen. De kosten voor het verhelpen van deze schade kunnen hoog oplopen. Daarom is het niet wenselijk als je dit uit eigen zak moet betalen. Gelukkig kun jij je verzekeren voor aansprakelijkheid. Dit doe je door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor letselschade aan anderen en schade aan spullen van anderen. Het gaat in dit geval om schade die wordt veroorzaakt door jezelf of mensen die voor jou aan het werk zijn. Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je bovendien verzekerd voor letselschade aan mensen die voor jou werken.

Heb je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afgesloten? Dan is de kans op een juridisch conflict een stuk kleiner dan zonder deze verzekering. Wanneer je schade hebt aangericht aan (spullen van) een ander, richt jij je simpelweg tot jouw verzekeraar. De kans is groot dat de schade vergoed wordt, waardoor een gang naar de rechter je hopelijk bespaard blijft. Als ondernemer kun je overigens niet alleen een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten. Je kunt je namelijk ook nog verzekeren voor beroepsaansprakelijkheid.

Sluit een rechtsbijstandverzekering af

Helaas is een gang naar de rechter niet altijd te voorkomen. Wanneer het zover komt heb je juridische hulp nodig. Helaas is dergelijke hulp niet bepaald goedkoop. Een rechtsbijstandverzekering biedt in dat geval uitkomst. Toch verzekert lang niet iedere ondernemer zich voor rechtsbijstand. Dit komt vooral doordat er nogal wat onduidelijkheid over bestaat. Daarom geven we hier kort antwoord op de vraag: ‘wat is rechtsbijstand?’. Wanneer jij je verzekert voor rechtsbijstand, ben je verzekerd van rechtshulp bij conflicten. Deze verzekering biedt onder meer uitkomst bij zakelijke conflicten. Wil een opdrachtgever bijvoorbeeld niet betalen? Dan kun je dankzij jouw rechtsbijstandverzekering juridische hulp inschakelen om het geschil in jouw voordeel te beslechten.

Maak duidelijke afspraken

Met de juiste verzekeringen kun jij jouw onderneming indekken voor juridische conflicten. Toch is het niet zo dat je hier per se verzekeringen voor nodig hebt. Je kunt namelijk ook duidelijk afspraken maken met jouw opdrachtgevers. Veel ondernemers maken uitsluitend mondelinge afspraken. Dit raden wij jou niet aan, want de kans op een juridisch conflict is hierdoor een stuk groter. Er staat immers niets op papier. Leg afspraken met opdrachtgevers daarom het liefst schriftelijk vast. Zet jouw handtekening er vervolgens onder en laat de andere partij(en) ook tekenen. Hier kun je tijdens een juridisch conflict de vruchten van plukken.

Altijd op de hoogte blijven?