Ziekteverzuim onder je medewerkers voorkomen? Drie praktische tips

17 mei 2023 partner content Kelly Sikkema via Unsplash

BEDRIJFSINFORMATIE | Ziekteverzuim is lastig voor jou als werkgever. Je moet meestal vervanging zoeken voor de zieke medewerker en mist in het ergste geval belangrijke deadlines, zoals het op tijd af krijgen van een bruidstaart. Het kan ook flink in de papieren lopen, doordat je je bakkers moet blijven doorbetalen als ze (langdurig) ziek zijn. Helaas kun je ziekteverzuim nooit helemaal tegengaan. Maar je kunt het wel zoveel mogelijk voorkomen. In dit artikel geven we je drie praktische tips. 

Tip 1. Herken signalen voor toekomstig ziekteverzuim

Om uitval te voorkomen is het belangrijk dat je signalen bij medewerkers voor toekomstig ziekteverzuim herkent. Let daarom goed op je bakkers. Piekeren, lusteloosheid, gespannenheid, vermoeidheid en concentratieproblemen zijn bijvoorbeeld signalen waaraan je kunt zien dat het (even) niet zo lekker gaat met een werknemer. Zie je één of meerdere van deze signalen? Ga dan zo snel mogelijk met de medewerker in gesprek om erachter te komen wat er aan de hand is. Dit kan bijvoorbeeld een verstoorde werk/privébalans zijn, financiële stress of extra druk door mantelzorg.

Kijk daarom goed wat je werknemers aankunnen en zorg voor een goede balans tussen belastbaarheid en belasting. Zo kun je voorkomen dat medewerkers uitvallen door bijvoorbeeld overspannenheid, een burn-out of bedrijfsongevallen. 

Voorkomen is beter dan genezen. Bij verzuim moet je je werknemers namelijk (deels) - minimaal zeventig procent van het salaris - door blijven betalen. En dat kan hoge kosten met zich meebrengen. Gelukkig kun je deze kosten vergoed krijgen met een ziekteverzuimverzekering. Met deze verzekering krijg je ook hulp in de begeleiding van de medewerker bij de re-integratie en wordt er gekeken of je voldoet aan de wettelijke verplichtingen voor de procesbegeleiding van je zieke medewerker.

Tip 2. Maak de gevolgen van verzuim duidelijk 

Een medewerker die zich maandagochtend ziekmeldt, omdat hij of zij nog brak is van het weekend. Voor hem of haar lijkt dit misschien onschuldig, maar heb jij een klein bakkersbedrijf met weinig werknemers? Dan kan ziekteverzuim grote (financiële) gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je medewerkers dit ook weten. 

Leg uit dat je hun loon gewoon moet doorbetalen, kosten moet maken om vervanging te regelen en dat het je geld kost als je door hun afwezigheid bijvoorbeeld een deadline mist. Zo zijn ze wellicht minder snel geneigd om zich ziek te melden als ze zich even niet lekker voelen.

Tip 3. Zorg voor meer werkplezier

Als je medewerkers plezier hebben in hun werk, melden ze zich waarschijnlijk minder snel ziek. Ga daarom met ze in gesprek om erachter te komen wat zij belangrijk vinden. Misschien willen ze wel meer eigen verantwoordelijkheid of uitdagender werk. Je kunt ze bijvoorbeeld ook zelf aan de slag laten gaan met het bedenken en maken van nieuwe soorten taarten, bonbons of brood. Zo zijn ze creatief bezig en voor een bakker is er natuurlijk niets leukers dan dat!

Altijd op de hoogte blijven?