Op 13 april zijn de overnamepapieren getekend: Ter Haar Bakkerijmachines uit Nijverdal is nu in handen van Mark en Maarten ter Haar. Zij staan te popelen om het familiebedrijf, in 1968 opgericht door hun opa’s, de toekomst in te helpen. 

Het eerste wapenfeit van de nieuwe algemeen directeur van Ter Haar Bakkerijmachines? Een groot personeelsfeest een dag nadat de officiële overnamedocumenten bij de notaris zijn getekend. Maarten ter Haar moet er hartelijk om lachen. “Mooi toch? We vinden het belangrijk om deze stap te vieren met elkaar. Mark en ik zijn er razend trots op dat we het familiebedrijf mogen voortzetten en het in Nijverdal weten te houden. En de verkopers vinden het geweldig dat er een nieuwe generatie binnen de familie klaarstaat.”

Opa en opa Ter Haar Bib 4-23

Derde generatie

Mark ter Haar, zoon van voormalig eigenaar Bert ter Haar en net als zijn vader binnen het bedrijf werkzaam als servicemonteur, werkt sinds 2015 in het bedrijf. Hij wilde het op termijn wel overnemen, maar niet alleen. “Een paar jaar terug kwam ik vrijblijvend een bakje koffie drinken”, herinnert Maarten zich. “Ik werkte op dat moment schuin tegenover Ter Haar Bakkerijmachines en was mijn werk een beetje zat. Bovendien voelde ik affiniteit met de bakkerijsector, omdat mijn vader bakker is. In 2017 ben ik in het bedrijf gestapt: eerst als werkvoorbereider die de service en planning regelde, later ook als verkoper. Ik kreeg een kick van verkopen en proefde van omzet maken en ondernemerschap. Sinds de overname heb ik de functie van algemeen directeur van mijn oom Albert ter Haar overgenomen.”

We hoeven geen andere weg in te slaan: er staat al een prachtig en succesvol bedrijf

In de voorbereidingen op hun overname hebben de achterneven Mark en Maarten al een stevige stempel op het bedrijf gedrukt. De bedrijfsbussen zijn niet langer rood maar donkergrijs, de website is vernieuwd en het bedrijfspand heeft zonnepanelen gekregen en is van buiten opnieuw geschilderd. Het bedrijfslogo in het wit spat nu van het antracietgrijze pand af. Bovendien zijn er jonge monteurs aangetrokken en werkt er sinds enige tijd een jongedame op kantoor. “Ter Haar Bakkerijmachines was al goed, vooral op het gebied van service”, zegt Maarten. “Als dertigers willen wij echter met de tijd mee en het bedrijf een frisse uitstraling naar buiten geven. Nu hebben we nog wel vijftig andere ideeën, maar die gaan we rustig uitsmeren over de tijd. Het moet natuurlijk ook allemaal bekostigd kunnen worden.”

Albert en Bert ter Haar

Voormalig eigenaar Albert ter Haar heeft de veranderingen met een glimlach aangezien. “Albert is een fantastische werkgever geweest”, benadrukt Maarten. “Hij weet heel goed wat er anno 2023 van een bedrijf wordt gevraagd, maar had geen zin meer om dat zelf nog aan te pakken. Hij heeft echter alle populaire maatregelen omarmd en zonder morren in gang gezet: dat hebben wij zeer gewaardeerd.” Sinds 13 april staat Albert nu als werknemer op de loonlijst. Hij blijft tot juni 2024 nog vier dagen per week actief als verkoper. Ook Bert ter Haar werkt door tot in het najaar van 2024: daarna gaat ook hij met pensioen. “Mark en ik vinden het heel plezierig dat onze voorgangers op deze manier nog een poosje in het bedrijf aanwezig zijn. Ze hebben een gunfactor in de markt en kennen ontzettend veel mensen. Bovendien hebben ze nog altijd enorm veel plezier in het werk.”

Ter Haar generaties bib 4-23

Vertrouwde service

Maarten voorziet binnen Ter Haar Bakkerijmachines geen rigoureuze veranderingen op korte termijn. “Wij zijn goed in de verkoop van nieuwe en gebruikte bakkerijmachines en verlenen daarbij uitstekende service. Daarnaast hebben we een prachtige lijn met silo’s, bollenrijskasten, oliebollenlijnen en hefkiepinstallaties, die we in eigen beheer ontwerpen en ontwikkelen. Doordat er steeds meer vraag is naar oplossingen om ergonomisch te werken, ook om het schaarse personeel te ontlasten, zien wij een groeiende markt. Bovendien reviseren we gebruikte machines en bieden de mogelijkheid om al onze apparatuur te leasen. Handig in deze dure en soms onzekere tijden voor de bakker. Al deze diensten en service willen wij in ere houden: het maakt Ter Haar tot wat het nu is. Wel gaan we bepaalde onderdelen in het bedrijf digitaliseren en we kiezen voor een andere routing in het bedrijf. Het magazijn wordt viermaal zo groot gemaakt, zodat de voorraad meer gestructureerd en overzichtelijk kan worden opgeborgen. Ook creëren we nieuwe werkplekken voor ons personeel en besteden aandacht aan social media.”

Sinds een aantal jaren timmert Ter Haar ook in België flink aan de weg. Eenmaal verworven klanten haken zelden af en de verkopen verlopen gemoedelijk. Mark en Maarten zien de toekomst dan ook rooskleurig in. “Wij blijven klantgericht en leveren 24/7 onze vertrouwde service. Als jonge ondernemers voelen we een klik met de nieuwe generatie bakkers. We hoeven geen andere weg in te slaan: er staat al een prachtig en succesvol bedrijf. Maar we moeten er wel keihard voor blijven werken. Dat we dat nu voor ons eigen bedrijf doen, maakt ons alleen maar enthousiaster. We hebben er donders veel zin in!” 

Ter Haar Bakkerijmachines BV
Van den Bergsweg 2
7442 CK Nijverdal
(0548) 61 60 88
www.terhaarnijverdal.nl 
info@terhaarnijverdal.nl 

Altijd op de hoogte blijven?