Verlaag zo de energiekosten van je bakkerij

8 maart 2022 Partner content

BEDRIJFSINFORMATIE | Op de eerste plaats voor het hoogste energieverbruik staan je ovens. Deze worden op de voet gevolgd door gekoelde opslagruimten en airconditioning units. Als je ontdekt dat energie tot 10 procent van de omzet van een bakkerij kan uitmaken, zie je hoe aantrekkelijk het is om je verbruik te verminderen! Hier zijn dan ook enkele tips om je te helpen je dagelijkse energieverbruik te verminderen, al is energie vergelijken ook van belang! Hiermee kun je namelijk al je energiekosten verlagen, wat je vervolgens nog meer kunt doen met de onderstaande tips. 

Ovens

Ovens vertegenwoordigen tot maar liefst 65 procent van de energiekosten van een bakkerij. Hier zijn enkele manieren om hun impact op je energierekening te verminderen...

In de installatiefase:

  • Afhankelijk van de energie-opties die je hebt en je toegang tot professionele apparatuur, wil je misschien het benodigde vermogen, energie-efficiëntie, bedrijfsmodi en energiebron vergelijken;
  • Installeer een warmteafvoersysteem;
  • Houd warmtebronnen uit de buurt van koude bronnen.

Dagelijks:

  • Optimaliseer de voorverwarmtijd;
  • Optimaliseer het koken door batches dichter bij elkaar te organiseren en te koken;
  • Gebruik alleen de benodigde verwarmingselementen.
  • Onderhoud de oven regelmatig (wanden, branders, glas…).

Regelmatig:

  • Inspectie en onderhoud uitvoeren: branders afstellen, stoomapparaten ontkalken, uitlaatkanalen reinigen, thermische isolatie controleren.

Koude opslag

Koude opslag is er in veel verschillende vormen: koelcellen, diepvriezers, gekoelde vitrines... In combinatie met airconditioning kan het tot wel 40 procent van de energiekosten van een bakkerij vertegenwoordigen... Dus, hoe kunnen we het verbruik ervan verminderen? Hier zijn een paar tips:

In de installatiefase:

  • Bedenk voordat je een keuze maakt welke apparatuur je echt nodig hebt;
  • Kies voor energiezuinigere apparaten waarvan het verbruik kan worden aangepast aan je wensen;
  • Kies de locatie van je apparaten zorgvuldig en zorg ervoor dat je ze uit de buurt van warmtebronnen houdt.

 Dagelijks:

  • Laat producten afkoelen voordat je ze in de vriezer of koelcel plaatst.
  • Gebruik 's nachts bescherming om het verlies van koude lucht uit gekoelde apparaten (rolgordijn, isotherme rol, enz.) te verminderen;
  • Toon een opslagplan en organiseer de opslag van je producten op de juiste manier: dit vermindert het aantal keren dat de deur wordt geopend en de tijdsduur dat de deur openstaat!
  • Voer een temperatuurmeting uit om te anticiperen op eventuele bedrijfsproblemen.

 Regelmatig:

  • Maak je apparatuur schoon en houd deze in goede staat: controleer bijvoorbeeld de roosters op vuil en de verdampers op vorst.
  • Controleer de thermische isolatie, pakkingen, deuren, mogelijke lekkage van koelvloeistof.

Airconditioning

Het lijkt vaak essentieel, maar het is duur om te installeren en er zijn veel voorzorgsmaatregelen nodig om energieverspilling te voorkomen!

In de installatiefase:

  • Kies de toestellen met het laagste energieverbruik;
  • Zorg ervoor dat je bakkerij goed geïsoleerd is, niet alleen wat betreft het dak en de muren, maar ook tussen de kamers met airconditioning en de bakkerij;
  • Bescherm ramen en deuren tegen de zon. 

Dagelijks:

  • Stel je airconditioning in op een redelijke temperatuur: idealiter zou de temperatuur van je pand rond de 20 graden Celsius moeten zijn.
  • Zet hem uit tijdens sluitingsuren.

Regelmatig:

  • Stof je apparatuur af.
  • Gebruik een professional voor jaarlijks onderhoud.

 

Altijd op de hoogte blijven?