Streeklekkernijen: wat zijn de favorieten van de Noordelijke provincies?

19 augustus 2024 Partner content Pixabay
BEDRIJFSINFORMATIE | Niet alleen de prachtige natuurgebieden veroveren menig bezoeker in het hoge noorden, ook de lekkernijen uit elke streek trekt menig mens aan tafel met een kopje koffie erbij. Zo zijn er in Groningen, Friesland en Drenthe unieke streeklekkernijen te vinden die je geproefd móet hebben! Wat zijn deze dan? We zetten ze voor je op een rij.

Appeltaart voor het gehele noorden

Hoewel appeltaart door heel Nederland geliefd is, heeft het in de noordelijke provincies echt een speciale plaats. Elke regio heeft zijn eigen draai gegeven aan deze klassieke taart. Bij de ene provincie is het een toevoeging van rozijnen of wen vleugje kaneel, bij de ander zelfs een scheutje Drentse jenever. Het bakken van appeltaart is een traditie die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven, en het is niet ongebruikelijk om te horen dat oma’s appeltaart recepten het beste zijn.

Groningen – Poffert

In Groningen vind je de poffert: een traditionele boerencake die vooral geliefd is bij de oudere generaties in het hoge noorden van Groningen. Hoewel de naam misschien doet denken aan poffertjes, is poffert iets heel anders. Deze lichtzoete, stevige cake wordt au bain-marie gekookt in een speciale pofferttrommel, maar je kunt hem ook in een tulbandvorm in de oven bakken. De ingrediënten zijn eenvoudig: zelfrijzend bakmeel, krenten, rozijnen, melk, eieren en een snufje zout. Het bijzondere aan poffert is dat er geen suiker in zit. Perfect voor bij de koffie!

Friesland – Oranjekoek

Friesland staat bekend om zijn Oranjekoek: een misschien wat bekendere lekkernij naast de Groningse poffert. Deze dikke rechthoekige koek is gevuld met amandelspijs en bedekt met een laag glazuur, meestal in een roze tint (ondanks de naam "oranjekoek"). Het geheim zit hem in de gekonfijte sinaasappelschil, die de koek zijn karakteristieke smaak geeft. Het mooie is; elke Friese bakker heeft zo zijn eigen variant van deze koek, waardoor je nooit precies dezelfde Oranjekoek twee keer zal proeven.

Drenthe – Turfkoek

Drenthe staat bekend om zijn prachtige landschappen, maar ook om de beroemde turfkoek. Deze cake, die doet denken aan een tarte tatin, wordt gemaakt met appels, walnoten, boter en suiker. Waarom dan "turfkoek" vraag je je wellicht af. Nou, dit verwijst naar het feit dat turf vroeger werd gebruikt om ovens te stoken. Deze cake wordt na het bakken omgedraaid, waardoor de gesuikerde appeltjes mooi bovenop komen te liggen. 

Eet smakelijk!

Altijd op de hoogte blijven?