Specerijenspecialist Polak blijft in beweging

J.S Polak_1 adv BIB 7-2019

Al 165 jaar lang is J.S. Polak een gevestigde naam op het gebied van kruiden en specerijen. De beroemde rode blikken met kaneel en speculaaskruiden zijn in bijna alle bakkerijen te vinden. Sinds 2017 heeft de specerijenspecialist een eigen Tastelab. In deze proefbakkerij richt het bedrijf zich op het ontwikkelen van nieuwe smaken en het verbeteren van bestaande smaakconcepten.

Zodra je de auto uitstapt bij J.S. Polak in Steenwijk kun je er niet meer omheen: de geur van kaneel is alom aanwezig. Het bedrijf is al sinds 1854 een begrip in het stadje in de Kop van Overijssel. In 1973 verhuisde het bedrijf naar een industriegebied aan de rand van Steenwijk en opende daar een moderne maalderij. In 1979 kreeg het bedrijf het predicaat Koninklijk en veranderde de naam in J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij BV.

Concepten aanbieden

J.S. Polak_adv BIB 7-2019 foto 2

J.S. Polak is nog steeds volop in ontwikkeling. Sinds 2017 heeft Polak een Tastelab in gebruik, waar vooral nieuwe smaken worden ontwikkeld. “Het Tastelab hebben we geïnitieerd om de klanten meer te kunnen helpen in hun ontwikkeling”, vertelt commercieel manager Jaco van Harten. “We willen hen concepten aanbieden. Senior accountmanager Walter Jansen vult hem aan: “Vroeger gingen we naar de klant met een potje kaneel, en dat was het. Wat je er allemaal mee kunt doen, dat werd niet duidelijk in het verhaal. Nu nemen we producten mee en laten we zien wat je allemaal kunt maken met kruiden en specerijen. Zo brengen we bakkers op ideeën.”

In het Tastelab is veel mogelijk; er kan worden gebakken en gefrituurd, maar er kan bijvoorbeeld ook ijs worden gedraaid. Johannes van der Voort is verantwoordelijk voor productontwikkeling bij de specerijmaalderij. “Als er een middag in het Tastelab met klanten wordt gestoeid met producten, krijg je al snel een binding en kom je tot nieuwe ideeën. We gebruiken het Tastelab voor onze eigen productontwikkeling, maar ook voor de industrie. En de ambachtelijke bakker plukt hier uiteindelijk ook de vruchten van.”

Platform voor informatie

J.S. Polak_adv BIB 7-2019 foto 3

De kruidenspecialist is ook bezig op PS in Foodservice, een online platform waar fabrikanten hun product-
informatie in een database kunnen plaatsen. Polak heeft hier zijn kernassortiment op staan. “We zijn momenteel bezig om nieuwe productfoto’s te maken en ook om betere informatie bij de producten te zetten”, vertelt product manager Merijn Minke. Via de website van PS in Foodservice is een deel van de productinformatie afgeschermd, maar via de website van een grossier kun je deze gegevens wel direct inzien. “PS in Foodservice is een belangrijk platform omdat de ambachtelijke bakker via zijn grossier gemakkelijk op één centrale plek alle informatie over onze producten kan vinden.”

Daarnaast is Polak bezig met het vernieuwen van de eigen website. Deze moet in het najaar online gaan en zal eerst in het Engels verschijnen. Later volgt ook de Nederlandse versie.

Meebewegen

Het is duidelijk dat Polak blijft meebewegen met de markt. “We zijn met het Tastelab, de online database op PS in Foodservice en de nieuwe website echt anders gaan werken”, zegt Jaco. “Het is noodzakelijk om met de markt mee te gaan.” Walter sluit zich hierbij aan. “De bakkers moeten tegenwoordig van zoveel markten thuis zijn. En het wordt steeds belangrijker om onderscheidend te zijn. Wij willen hen daar graag bij helpen.” 

Speculaaskruiden Extra

J.S. Polak_adv BIB 7-2019 foto 4

Een van de trends in de voedingsindustrie de afgelopen jaren is suikerreductie. Polak is op deze trend ingesprongen met de ontwikkeling van Speculaaskruiden Extra. De nieuwe kruidenmelange werd geïntroduceerd op Bakkersvak in maart dit jaar. “De ontwikkeling van deze nieuwe melange heeft ongeveer een half jaar geduurd”, vertelt productontwikkelaar Johannes van der Voort. “Om zo’n receptuur te ontwikkelen moet je rekening houden met allerlei aspecten. Denk aan de houdbaarheid en de smaak. En het eindproduct moet ook dezelfde bite en kleur houden”, legt hij uit. De 100% natuurlijke speculaas-kruidenmelange bestaat uit een uitgebalanceerde samenstelling van specerijen en vezels met een vleugje citrus. Uiteindelijk is het resultaat een mix van speculaaskruiden die het smaakverlies door 30% suikerreductie compenseert.

Op maandag 16 september bij het Bakeplus Open Huis in Haaften en tijdens de Beko Najaarsdagen op 23 en 24 september in Nieuwegein (21 en 22 september) presenteert Polak de Speculaaskruiden Extra aan bakkers en ijsbereiders.

Aanspreekpunt voor bakkers

J.S. Polak_adv BIB 7-2019 Walter Jansen

Walter Jansen (51) werkt al ruim achttien jaar bij Polak. Na diverse functies te hebben vervuld op het gebied van de in- en verkoop, is hij sinds mei 2018 senior accountmanager en het eerste aanspreekpunt voor de ambachtelijke bakker. “De afgelopen jaren zijn we enorm gegroeid”, vertelt Walter trots. “En met ons eigen Tastelab kunnen we nu extra goed inspelen op de behoeftes van onze klanten. Zo blijven we kwaliteit leveren.”

Walter Jansen is bereikbaar op 06-53227981, w.jansen@polak.nl

J.S. Polak_logo

J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij BV
Broekslagen 1
8331 TJ Steenwijk
T 0521 51 40 40
E info@polak.nl
I www.polak.nl

Lees ook
J.S. Polak op Facebook

J.S. Polak op Facebook

J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij is nu ook te vinden op Facebook. Op deze pagina gaat het bedrijf in de toekomst inspirerende recepturen en foto’s van de lekkerste producten zetten. Op de Facebookpagina meldt J.S. Polak op welke beurzen en evenementen het bedrijf staat. Ook is het mogelijk om via de pagina een afspraak te maken met een van...

Nieuwe algemeen directeur voor J.S. Polak en De Weerd

Nieuwe algemeen directeur voor J.S. Polak en De Weerd

Hielke van Dijken is per april 2017 de nieuwe algemeen directeur van beheermaatschappij De Wijzer B.V. De Wijzer B.V. is een holding van de werkmaatschappijen J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij B.V en De Weerd Specerijen B.V. Van Dijken neemt het stokje over van Jac Sars. Hij neemt na 32 jaar afscheid als algemeen directeur en draagt zijn operationele...

Jac Sars Ondernemer van het Jaar 2016

Jac Sars Ondernemer van het Jaar 2016

STEENWIJK – Jac Sars is Ondernemer van het Jaar 2016 van de gemeente Steenwijkerland geworden. Sars (52) is directeur-eigenaar van J.S. Polak Koninklijke Specerijenmaalderij en De Weerd Specerijen. Samen hebben beide bedrijven meer dan 100 medewerkers. Maatwerk Al op 20-jarige leeftijd nam Sars het eenmansbedrijf De Weerd specerijen uit Apeldoorn over...