Overname van Meneba stemt Kristof Dossche ‘fier’

7 september 2018

‘Groeien is ambitie én noodzaak’

Sinds de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt (ACM) na lang doorvragen en zorgvuldig uitpluizen van bedrijfsinformatie afgelopen februari het licht op groen heeft gezet voor de overname van Meneba Holding BV door het Belgische familiebedrijf Dossche Mills, is de samensmelting van de twee toonaangevende maalderijen definitief een feit. Het stemt CEO Kristof Dossche ‘oprecht fier’. “ACM ziet voldoende concurrentie om deze overname toe te staan – en die is er ook. Maar deze twee bedrijven gaan elkaar zonder meer versterken.”

Enigszins nerveus maakt het Kristof Dossche wel, om sinds dit voorjaar ineens leiding te geven aan een bedrijf met meer dan vierhonderd medewerkers, dat ruim 1,2 miljoen ton tarwe per jaar vermaalt en een omzet van circa 350 miljoen euro genereert. “Uiteraard leven er een aantal vragen”, zegt hij met zijn kenmerkende Belgische tongval. “Hoe gaan onze klanten reageren? Hoe valt de overname van Meneba door Dossche Mills in de markt?” Over dat laatste hoeft hij zich echter geen grote zorgen te maken. De eerste geluiden uit de markt klinken positief. En terecht ook eigenlijk, vindt Dossche.

“Onze focus in deze hele overname ligt op het waarborgen van continuïteit. En wanneer wij als familiebedrijf spreken over ‘lange termijn’, dan praten we over meerdere generaties. Dossche Mills bestaat sinds 1875 en heeft klanten waar het al generaties lang mee samenwerkt. Dát is onze missie. Samen met Meneba beschikken we over honderden jaren aan ervaring en expertise op het gebied van graan. Nu wij in elkaar zijn opgegaan, kunnen wij ook de komende generaties binnen zowel ambachtelijke als industriële bakkerijen optimaal blijven bedienen.”

Bakkers-in-Bedrijf_Dossche-Meneba-foto-2-300x200 Grote spelers op tarwemarkt

Over de overname van Meneba Holding BV door het Belgische familiebedrijf Dossche Mills is op 25 oktober 2017 een akkoord bereikt door beide partijen. “Het begon heel gemoedelijk met een kopje koffie met de toenmalige directeur van Meneba”, herinnert Dossche zich nog goed. “Maar het werden al snel keiharde onderhandelingen. We hebben al in een eerder stadium diverse verkennende gesprekken met elkaar gevoerd, maar dat is destijds op niets uitgelopen. Ook in 2017 is de overname een aantal keren bijna misgelopen. Dat hoort erbij. Je moet nuchter en zakelijk blijven in zo’n proces. Nu het eindelijk is gelukt, geeft het veel voldoening.”

Was het ambitie van de familie Dossche om Meneba te willen overnemen? Of pure noodzaak? “Allebei een beetje”, bekent Kristof Dossche, het enige lid van de familie Dossche dat actief in de maalderij werkzaam is en nu sinds vijftien jaar aan het roer staat als directeur van het bedrijf. “Wij willen groeien en vóóruit: dat geeft niet alleen onze familie en het bedrijf, maar ook al onze medewerkers kansen om te groeien. Dat is een ambitie die we koesteren.

Daarnaast zien we de noodzaak van schaalvergroting. Ook bakkerijen, onze klanten, worden steeds groter; de markt evolueert. Aan de aankoopzijde van tarwe krijgen wij te maken met zeer grote spelers. Daarop wilden we tijdig inspringen om voor al deze partijen een volwaardig gesprekspartner te blijven.”

Sinds hij als CEO fungeert, bewandelt Kristof Dossche actief het pad van overnames. Eerder al werden onder andere Bloemmolens van Geel en Krijger Molenaars in Renesse aan het Belgische familiebedrijf toegevoegd. “Meneba had ik natuurlijk al langere tijd op het oog”, zegt Dossche. “Het bedrijf is een stevige concurrent voor ons geweest; op de Nederlandse markt is het zelfs sterker dan Dossche Mills. Juist daarom past dit bedrijf zo goed bij ons. We worden beide al jarenlang gedreven door de goede kwaliteit van onze producten en de uitstekende technische ondersteuning van onze klanten. We doen daarin niet voor elkaar onder, maar zijn juist complementair.”

Verschillen zijn er uiteraard ook. Al merkt Dossche tot nu toe weinig van echte cultuurverschillen. “Dossche Mills is een familiebedrijf dat uitsluitend familiale aandeelhouders kent en nu wordt aangestuurd door de vierde generatie; Meneba was in handen van een investeerder. Dat is een verschil dat de medewerkers van Meneba wellicht zullen gaan merken. Ik betwijfel of dat nadelig is.”

Bakkers-in-Bedrijf_Dossche-Meneba-foto-4-300x200 Van zes naar drie locaties

Momenteel kent het bedrijf zes productielocaties: Rotterdam, Wormerveer en Avelgem als locaties van Meneba en Renesse, Merksem en Deinze als locaties van Dossche Mills. “Drie van de zes sites worden in de komende periode gesloten, om uiteenlopende redenen”, vertelt Dossche. “De activiteiten in Wormerveer, waar voornamelijk broodverbetermiddelen en meergranenmixen worden gemaakt, brengen we wellicht voor het eind van volgend jaar onder op de locaties Rotterdam en Merksem. De activiteiten uit Renesse voegen we nog voor het einde van dit jaar toe aan Rotterdam. Ook de locatie Deinze wordt gesloten in de zomer van 2019.” Met name dat laatste doet de CEO wel enigszins pijn. Deinze is de locatie waar zijn overgrootvader als graanhandelaar vanuit het niets begon.

“Loslaten van historie is nooit leuk. Maar als bedrijf moeten we pragmatische keuzes maken. In Deinze hebben we problemen met de exploitatievergunningen en we krijgen klachten van omwonenden. Na jaren van procederen zetten we daar nu een streep onder; het is genoeg geweest.”

Voor de kleine zeventig arbeidskrachten die door het sluiten van de drie productielocaties op straat komen te staan, wordt een nieuwe werkplek gezocht. “Hetzij binnen, hetzij buiten ons bedrijf”, aldus Dossche. “De economie draait op volle toeren en er is voldoende werk. Wij gaan proberen deze mensen voor het bedrijf te behouden. Maar wanneer dat om wat voor reden dan ook niet lukt, zullen we deze medewerkers goed begeleiden bij hun zoektocht naar een nieuwe werkplek.”

Aan de overige medewerkers binnen het bedrijf is inmiddels een organogram gepresenteerd, waarin zichtbaar is geworden hoe de nieuwe organisatiestructuur eruit ziet. “We hebben de organisaties in elkaar geschoven en vanuit beide bedrijven medewerkers op belangrijke posities gezet”, vindt Dossche. “Wij willen onze mensen de kans geven om te groeien – en het maakt daarbij niets uit of ze vanuit Meneba of vanuit Dossche Mills afkomstig zijn. Samen gaan we voor het bestendigen van al onze relaties.”

Bakkers-in-Bedrijf_Dossche-Meneba-foto-3-300x200 Dossche Mills Academy

Dossche Mills bedient met haar productielocaties de gehele Benelux, het noorden van Frankrijk (“We gaan niet verder dan Parijs”) en een deel van Duitsland. “We streven naar een klantenbestand dat zich op maximaal driehonderd kilometer van onze productielocaties bevindt. Daarnaast verzorgen we ook export naar landen waar geen tarwe wordt verbouwd of vermalen, zoals Afrika of Zuid-Amerika.”

Door de overname van Meneba stijgt Dossche Mills binnen Europa naar een derde plek op de ranglijst van leveranciers van meel en bloem. Het assortiment strekt zich uit van de productie en verkoop van bloem, bloemmixen en afgeleide producten tot diverse toepassingen zoals brood, banket, biscuit, voedingsindustrie en diervoeding.

Wat de Nederlandse bakker zal merken van de overname? “Niet veel”, denkt Dossche. “Ons aanbod van producten wordt alleen maar breder. In België maakten wij bijvoorbeeld al gele room- en banketmixen. Deze komen nu ook voor klanten van Meneba binnen handbereik. Bovendien hebben wij in Deinze de Dossche Mills Academy, waar we onze klanten opleidingen en ondersteuning bieden op bakgebied. Daarvan kunnen we nu ook in Nederland gebruikmaken.”

Als het aan Kristof Dossche ligt, treedt het bedrijf op korte termijn als één firma naar buiten. “De productnamen blijven zeker bestaan: die zijn heel herkenbaar voor de klant. Maar op termijn zal de naam Meneba verdwijnen.” Hij glimlacht, trots op wat er inmiddels is bereikt. “Dat is het voordeel van een familiebedrijf. Die naam zullen we in elk geval nooit verloren laten gaan.”

Altijd op de hoogte blijven?