BEDRIJFSINFORMATIE | De Hazelino is een begrip onder de klanten van Banketbakkerij Smeets in Spijkenisse. Het succes van de taart is onder andere te danken aan de gunstige prijs én de zachte en luchtige crème, gemaakt met een eersteklas technische boter.

Zo’n 130 Hazelino’s vliegen er wekelijks over de toonbank bij Banketbakkerij Smeets. De hazelnoottaart is verkrijgbaar in een vier-, zes-, acht-, twaalf- en zestienpersoons formaat en in een éénpersoons gebakje.

De lekkernij is al jarenlang dé hardloper bij de banketbakkerij in Spijkenisse. In de toonbank is er zelfs een speciale hoek voor ingericht. “Wat de rookworst is voor de Hema, is de Hazelino voor ons. De taart is bekender dan wijzelf,” lacht banketbakker Roel Smeets.

Wat maakt de Hazelino zo populair? “Een combinatie van factoren. Ten eerste de prijs: behalve hazelnoot zitten er geen dure ingrediënten in zoals marsepein of chocolade. Ook de arbeidskosten zijn vrij laag. De taart vraagt niet om hoogstaande techniek en is vrij makkelijk te maken: drie plakken hazelnootschuim, crème ertussen, crème eromheen, hazelnootaanzetsel ertegenaan zetten en opspuiten met verse slagroom.” 

Alle stagiaires die bij het erkend leerbedrijf binnenkomen, starten dus ook met de Hazelino. “We hebben ‘m ook steevast vers staan. Vijf keer per dag spuiten we de taart op, en ook het hazelnootschuim en de crème maken we dagelijks vers.”    

Feest

En ja, Nederlanders zijn ook gewoon gek op hazelnoottaart, weet Smeets: Het is één van de meest gegeten gebaksoorten. In elke regio is-ie net even anders. Hier hebben ze de hazelnoottaart het liefst met slagroom erop. In andere regio’s hebben ze weer de voorkeur voor crème als topping,” aldus de banketbakker.

Twintig jaar geleden nam hij samen met zijn vrouw Stefani de banketbakkerij over van zijn vader. Die had op zijn beurt het vak meegekregen van zíjn vader, die halverwege de vorige eeuw een banketbakkerij runde in Roermond. “Mijn vader startte in 1972 in Rotterdam een eigen zaak, en verhuisde in 1985 naar Spijkenisse,” aldus Smeets. Hij kreeg het vak dus met de paplepel ingegoten, maar koos ook echt bewust voor het beroep: “Banket is feest; mensen komen hier alleen om zichzelf te verwennen,” verklaart hij. 

Minder vettig

PR_BiB_RoelSmeets_Spijkenisse_11

De Hazelino – een zelfbedachte verbastering van ‘hazelnoot’ – was onder Smeets’ vader al een dikke hit. De receptuur is in de loop der jaren nauwelijks veranderd. Op één belangrijk punt na, vertelt Smeets: “We werken met technische roomboter in plaats van reguliere roomboter. In het begin was ik was sceptisch – ik was tevreden met het resultaat van de roomboter. Bovendien zijn technische boters net wat duurder. Maar toen ik ging testen, was ik snel overstag.”

Voor de crème van de Hazelino en andere taarten gebruikt Smeets de Debic Crème roomboter, een stabiele roomboter voor de bereiding van luchtige vullingen en beslag. “Daarmee krijgen we een mooie, witte en vooral luchtige crème. Met een reguliere roomboter is de opslag echt minder. Bij een gewone roomboter bereik je dat resultaat alleen als je er heel veel tijd en energie in stopt – dat heft het prijsverschil al op.”

De Debic Crème roomboter kent een lager, consistent smeltpunt (29-30°C) dan gewone roomboter. Zomer of winter; wisselende temperaturen hebben dus geen effect op het smeltpunt van crèmes. Smeets: “Dat werkt fijn voor ons, maar deze technische boter heeft ook voor klanten voordelen. De crème voelt bijvoorbeeld minder vettig aan in de mond en heeft een zachte textuur. Het succes van de Hazelino heeft ongetwijfeld óók daarmee te maken.” 

Eersteklas grondstoffen

Hoe lang Smeets al werkt met de Debic Crème roomboter, weet hij niet precies – vermoedelijk tussen de achttien en twintig jaar. In die tijd heeft hij heus weleens iets anders geprobeerd: “De prijzen van veel producten zijn de laatste jaren natuurlijk flink gestegen. Om te besparen keek ik weleens om me heen. Dan vroeg ik bijvoorbeeld aan een collega of ze nog tips hadden voor een ander merk, of probeerde ik het toch weer een keer met gewone roomboter. Maar dat werd altijd een teleurstelling. Onze klanten moeten hier misschien wat dieper in de buidel tasten, maar daarvoor krijgen ze echt een topproduct. En dat kan alleen als wij eersteklas grondstoffen gebruiken.” 

Technische boters Debic

Het assortiment technische boters van Debic bestaat uit:

  • Debic Crème roomboter: perfect voor zachte, gladde crèmes, vullingen en decoraties. Het lage smeltpunt (29 – 30 °C) zorgt voor een volumetoename en een zachte textuur. Verkrijgbaar in 4x2,5KG.
  • Debic Cake Gold roomboter: bij uitstek geschikt voor beslagen, spuit- en zetdegen. Deze boter heeft het perfecte smelttraject (30 -32 °C) voor een luchtige roombotercake en is altijd van constante kwaliteit. Verkrijgbaar in 4x2,5KG, met caroteen.
  • Debic Brioche roomboter: allround boter voor het maken van beslag en zachte deegsoorten. Deze boter heeft hetzelfde toepassingsgebied als traditionele verse roomboter, maar dan jaarrond constant. De boter heeft een constant smelttraject (30 - 32 °C). Verkrijgbaar in 4x2,5KG.
  • Debic Croissant roomboter: Speciaal ontwikkeld voor het lamineren van getoerd deeg. Ideaal voor het maken van viennoiserie. Heeft een gegarandeerd smeltpunt van 34 - 36 °C, het hele jaar door. Verkrijgbaar in 5X2KG.

Debic_logo FrieslandCampina / Debic
Stationsweg 4
3818 LE Amersfoort
www. debic.com

Altijd op de hoogte blijven?