Omgaan met fluctuerende energieprijzen

21 februari 2023 partner content

De energiecrisis heeft de bakkerijsector hard geraakt en eerlijke energieprijzen voor iedereen zijn nog niet in zicht. Daarom organiseerde Easyfairs, organisator van Bakkersvak en IJs-Vak, onlangs samen met exposant COMCAM een gratis webinar.

Energie. Een woord dat veel bakkerondernemers tegenwoordig met afgrijzen horen vallen. De sterk stijgende prijzen op de energiemarkt zorgen voor onrust en financiële problemen – en een sluitende oplossing is nog niet geboden. Bakkers en hun leveranciers hebben behoefte aan zekerheid en stabiliteit.

Gratis webinar

Om antwoord te geven op de vraag hoe bakkerondernemers verstandig en slim met de sterk fluctuerende energieprijzen kunnen omgaan, organiseerde Easyfairs samen met exposant COMCAM op woensdag 8 februari een informatief webinar. “COMCAM is een expert op het gebied van energiemanagement en verzorgt tijdens onze beurs Bakkersvak op 5, 6 en 7 maart meerdere lezingen”, aldus Sharon Haans, Content Specialist van Bakkersvak. “Omdat het onderwerp zo actueel is, hebben wij als beursorganisatie besloten in aanloop naar de beurs toe de bakkerijsector ook al een gratis webinar aan te bieden. In dit webinar kregen bakkers handvaten aangereikt om de problemen rondom hun stijgende energierekeningen de baas te worden. COMCAM gaf voorbeelden van de mogelijkheden tot verduurzaming en uitleg over hun Energy Portfolio Management-aanpak. Tijdens het webinar beantwoordden sprekers Nadia Poortvliet, hoofd van het Energy Portfolio Management, en Philipp Keller, CEO van COMCAM alle vragen."

Concrete casus COMCAM

Bakkerij Koppejan heeft vier vestigingen in Zeeland en bakt zijn brood in vier industriële gasovens. Twee ovens waren recent aan vervanging toe: een flinke investering. En wat was wijsheid? Investeren in gasovens, kiezen voor elektrische ovens of toch een combinatie zoeken? Bakkerij Koppejan legde zijn vraag neer bij COMCAM. Zij ontwikkelden een methode om de kosten per optie te berekenen via ovenuren, gasverbruik per brood en zowel de actuele als toekomstige te verwachten contractprijzen. Via het advies van COMCAM wordt uiteindelijk €200.000 in drie jaar tijd bespaard.

Vragen én antwoorden

Het webinar was volgens Haans interessant voor vrijwel alle bakkers. “Rondom de stijgende prijzen van energie worstelen veel bakkers met dezelfde vragen. Kies ik voor gas of elektrisch wanneer ik een nieuwe oven moet aanschaffen? Zet ik mijn energietarief vast of niet? En zo ja, voor hoelang? Heeft het zin om zelf energie op te wekken via de zon of de wind? Moet ik rechtstreeks energie inkopen of kies ik voor een tussenpersoon? Op dit soort vragen kan COMCAM bakkers een goed antwoord geven, ook op basis van actuele en relevante voorbeelden uit de sector. Tijdens de registratie konden bakkers hun prangende vragen alvast stellen, zodat deze tijdens het webinar beantwoord konden worden.”

Niet getreurd als ondernemers het webinar van 8 februari hebben gemist: het krijgt een vervolg op Bakkersvak. COMCAM geeft namelijk tijdens alle beursdagen (5, 6 en 7 maart) om 13.00 uur een lezing in het Kennistheater. Geïnteresseerden kunnen hier in gesprek gaan met experts van COMCAM, die ook met een stand (F116) aanwezig zijn op de beursvloer. 

Tiende editie

De tiende editie van Bakkersvak en IJs-Vak vindt plaats op zondag 5, maandag 6 en dinsdag 7 maart 2023 in Evenementenhal Gorinchem. Kijk voor meer informatie en een gratis entreebewijs op www.bakkersvak.nl of scan de QR-code. Met deze code kun je je gratis aanmelden: MP1415.

Beursactiviteiten

Er zijn natuurlijk nog veel meer redenen om begin maart een bezoek te brengen aan Bakkersvak en IJs-Vak. Naast het Kennistheater is er ook een Marktplein ingericht, dat nog het beste kan worden vergeleken met een mini-foodfestival. Het Marktplein is een gezellig plein met marktkramen aan de rand van de beursvloer, waar exposanten vol liefde en passie vertellen over hun producten en natuurlijk ook van alles laten proeven. Op het plein zelf bruist het van de gezelligheid en er is volop gelegenheid om collega’s te ontmoeten.

Ook op het Veganplein wordt een gezellige drukte verwacht. Steeds meer bakkers en patissiers zoeken naar mogelijkheden om room, eieren en boter in hun producten te vervangen door plantaardige alternatieven. Maar waar begin je? Op het Veganplein krijgen ondernemers praktische tips om zelf met een vegan assortiment aan de slag te gaan. Ook proef je hier wat plantaardige producten jouw bedrijf en natuurlijk jouw klanten te bieden hebben.

Vakwedstrijden

Van oudsher is de vakbeurs het podium voor inspirerende demonstraties door toppatissiers en voor prestigieuze vakwedstrijden. En dat is dit jaar niet anders. Op maandag 6 maart wordt de Dutch Pastry Award uitgereikt aan de patissier die het thema ‘muziek’ op de meest aansprekende en verrassende wijze in uitsluitend eetbare elementen weet te verbeelden. Een dag later houden chocolatiers hun adem in wanneer de Beste Bonbon van Nederland wordt gekozen. Ook zijn er op IJs-Vak iedere dag wedstrijden voor ijsbereiders te volgen. Kortom: redenen genoeg om een bezoek te brengen aan de tiende editie van dé vakbeurs van bakkend Nederland!

Altijd op de hoogte blijven?