Nijenhuis maakt bakkers wegwijs in ijs

Nijenhuis_adv BIB 2-2021_1

IJs is populair en biedt kansen voor bakkers. Veel bakkers overwegen dan ook om ijs erbij te gaan doen. Maar waar moet je beginnen? IJsexpert Arjan Nijenhuis helpt bedrijven op weg. Klanten worden door hem volledig ontzorgd, van machines en grondstoffen tot het bijbrengen van basiskennis over ijs.

Arjan Nijenhuis zit al 27 jaar in de ijsbranche. “Ik ben opgeleid in de metaalbouw en was al gewend om met mijn handen te werken. Jaren geleden kwam de kans om iets in het ijs te gaan doen. De kennis van metaal en machines had ik al, daarom was het een soepele overgang.” In eerste instantie konden klanten bij hem terecht voor ijsmachines en -vitrines. Al snel kwam echter vanuit zijn klanten de vraag om grondstoffen. Die levert hij ook, evenals benodigdheden als hoorntjes en decoratiemateriaal.

IJswedstrijden

Nijenhuis_adv BIB 2-2021_2

Grote plus voor beginnende ijsverkopers is wellicht zijn kennis van ijs, die hij maar al te graag deelt. “Ik doe al jaren mee met verschillende wedstrijden, zowel nationaal als internationaal.” Dat doet hij niet onverdienstelijk: een aantal jaar geleden werd hij met zijn rozenijs eerste bij de Gelato World Tour. “Daarvoor ben ik naar een rozenkweker in Zeeland gegaan. Uit de verzamelde rozenblaadjes heb ik de etherische oliën gewonnen, die ik heb gebruikt in het ijs. Het juiste mengsel vinden luistert heel nauw: te veel olie en het ijs doet zepig aan. Rozenijs is bepaald geen hardloper, maar wel geschikt voor bijvoorbeeld restaurants in het hogere segment.”

Zijn bedrijf is gevestigd in het Overijsselse Lemele. Zijn tongval en mentaliteit verraden zijn oorsprong. Zeven dagen per week is hij bereikbaar, hij werkt en levert in het hele land. “Een telefoontje of een mailtje en de dag erna is het vaak al geregeld. Ik ben rechtdoorzee en probeer mensen zo snel mogelijk te helpen. Wanneer iemand me op vrijdag belt met de vraag of ik iets heb staan, rijd ik er die avond nog heen. Geen probleem. Bij een groter bedrijf met personeel is dat anders. Dan moet je vaak tot na het weekend wachten. Is de nood heel hoog, dan mogen ze het ook bij me komen ophalen. Er is altijd wel iemand thuis.” Hij heeft geen website, maar die heeft hij ook niet nodig. “Ik heb een breed netwerk.” Dat blijkt uit de verhalen: ondernemers uit het hele land weten hem te vinden, van Zeeland tot Drenthe.

Onderhoud

Nijenhuis_adv BIB 2-2021_3

’s Winters bestaat het werk vooral uit verkoop en onderhoud van machines. “In het najaar bel ik mijn klanten om te vragen of ze een onderhoudsbeurt willen voor de machines. Zodat ze gegarandeerd in het voorjaar, zodra de zon gaat schijnen, ijs kunnen maken. De hoge temperaturen in februari kwamen voor veel ijsmakers als een verrassing. De meeste ijssalons gaan pas in maart open en konden niet tijdig inspelen op het mooie weer.”

In de zomer maakt en verkoopt hij ijs, onder meer op evenementen. Dat doet hij ook voor andere partijen, zoals bakkers. “Laatst heb ik voor een ondernemer disco-ijs gemaakt. Hij wilde ijs, bereid met diverse drankjes, zoals Flügel, Boswandeling en Stroopwafellikeur. Een noodgreep van de ondernemer: een poging om in deze moeilijke tijden toch wat geld te verdienen.”

Andere ijsmakers kenden een valse start. “Ik word wel eens gebeld door ondernemers die een storingsmelding zien op de ijsmachine, bij het begin van het ijsseizoen. Regelmatig komt het voor dat iemand vergeten is de watertoevoer naar de machine open te draaien. Daar vraag ik altijd als eerste naar, want dat voorkomt een ritje. Ik wil mensen niet nodeloos op kosten jagen.”

Verkoop en advies

Nijenhuis_adv BIB 2-2021_2

Nijenhuis verkoopt ijsmachines en -vitrines van diverse merken. “Bakkers die beginnen met de ijsverkoop kunnen wij van A tot Z begeleiden. Niet alleen met advies over welke machine ze het best kunnen aanschaffen, maar over de ijsbereiding zelf. Dat is een vak. Gelukkig bestaan er bijna geen slechte grondstoffen meer. Maar ijs vraagt tijd en aandacht, net als brood. Wanneer bakkers het ijs niet zelf willen maken, kan ik dat ook voor ze doen. Bijvoorbeeld als ze eerst willen zien of de ijsverkoop aanslaat, voordat ze investeringen gaan doen.

In al die jaren heeft Nijenhuis veel kennis opgedaan. “Ik ben bekend met alle grondstofmerken, en kan bakkers goed adviseren welke daarvan ze het best voor een bepaald type ijs kunnen gebruiken. Daarbij gaat het om een goede prijs-kwaliteitverhouding. Er is tegenwoordig enorm veel keuze qua ijs. Niet alleen in smaken, maar ook in grondstoffen en ingrediënten. Melk-, room- of vegan ijs: het kan allemaal.”

Nijenhuis IJs
IJsmachine- en grondstoffengroothandel
Statumweg 15, 8148 TB Lemele
Tel.: 06-23 43 79 15
neijenhuisijs@gmail.com

Lees ook
‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

‘Wij streven geen reproduceerbare perfectie na’

Granen zijn leidinggevend voor het proces van deeg en brood maken bij bakkerij & keuken De Veldkeuken in Bunnik. Eigenaar en bakker René van der Veer werkt grotendeels met Nederlandse granen die hij deels zelf maalt. Recepturen zijn toegespitst op die graansoorten en blijft hij aanpassen.

Bakkers in de media - week 32

Bakkers in de media - week 32

Bakken voor de buurt, de oudste bakkerij van Nederland en niet meer 's nachts bakken. Wat lazen we deze week over de branche? Een greep uit de media.

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart genomineerd voor Retailer of the Year

Bakker Bart is in de categorie Eten en Drinken genomineerd voor Retailer of the Year. In deze categorie neemt de bakkersformule het op tegen Keurslager, Gall & Gall, Mitra Drankenspeciaalzaken en Xenos.