
Echte Bakker van der Steen uit Made valt regelmatig in de prijzen. Driemaal is het bedrijf gekroond tot beste Echte Bakker van Nederland en nog eens vijf keer staat het in de top-3. In 2017 behaalde de bakkerij de eerste plaats met hun kerststol en in 2016 en 2024 kreeg hun paasstol de eerste prijs. “Prijzen winnen helpt bij het aantrekken van klanten”, weet eigenaar Jeroen van der Steen. Samen met zijn broer Barry heeft hij in 2007 de bakkerij, die in 1946 is opgestart door zijn opa, overgenomen van zijn vader. “Klanten verwachten dat je constant met vernieuwing bezig bent en dat je in een ambachtelijk bedrijf met de beste grondstoffen werkt. Als je doorlopend prijzen wint, lever je voor de klant het optimale bewijs. Dat wordt enorm gewaardeerd.”
Brabantse worstenbroodjes
Binnen de Brabantse bakkerij zijn worstenbroodjes dé specialiteit: er worden er zo’n 10.000 per week verkocht via de winkel in Made. “Ons worstje is misschien niet eens zo heel onderscheidend: dat halen we bij een slagerij die meer bakkers bedient. Onze broodjes zijn wel uniek. We gebruiken een eigen receptuur voor het deeg en maken alle broodjes met de hand, zodat ze er ambachtelijk uitzien. Dat is een bewerkelijk proces: we maken in onze bakkerij twee tot drie worstenbroodjes per minuut. Voor de productie van 10.000 worstenbroodjes per week heb je dus flink wat personeel nodig. Gelukkig hebben wij geen tekort aan medewerkers. We hebben veel BBL-leerlingen als stagiairs in ons bedrijf opgeleid. Als wij iets in hen zien, bieden we hen meteen een vaste baan aan. Hierdoor hebben we een heel jong team. Mijn broer Barry, die 49 wordt, is momenteel de oudste.”
Experimenteren
Bakker Barry heeft een voorliefde voor het bakken van oliebollen en roomboter amandelstaven. Jeroen heeft zich op de paas- en kerstbroden gestort. “In 2016 won ik bij het Echte Bakkersgilde de eerste prijs met mijn paasbrood en sindsdien staan we ieder jaar in de finale. In 2024 wonnen we nogmaals de eerste prijs: toen werkte ik inmiddels met andere grondstoffen. Ik ben best trouw aan mijn leveranciers, maar sta altijd open voor vernieuwing. Misschien is er iets beters op de markt gekomen? Leveranciers zitten niet stil en smaken veranderen. Ook de techniek verandert voortdurend. Daarom test ik regelmatig nieuwe grondstoffen uit. Als het product er beter van wordt, stap ik over. Ook al zou het duurder zijn qua kostprijs. Niet de prijs, maar de kwaliteit bepaalt of ik ergens mee wil werken.”
Subliem Boterstol
Twee jaar geleden begint Jeroen te experimenteren met het broodverbetermiddel Subliem Boterstol van Puratos. “Ik kreeg een zakje van de vertegenwoordiger en ben daar nieuwsgierig mee aan de slag gegaan. Ik vind het leuk om te stoeien met mijn recepturen, maar verander natuurlijk niet teveel: de klant heeft immers ook bepaalde verwachtingen bij onze producten. Ik sleutel aan de recepturen op detailniveau.” Over Subliem Boterstol is Jeroen direct enthousiast. “Als je de zak opentrekt, ruik je al die heerlijke geur die ook na het bakproces nog in het product zit. De smaak van de stol wordt heel erg goed en ik merkte dat ik iets meer water op mijn deeg kwijt kon. Dat verbetert uiteindelijk de malsheid van het product. Ook test ik heel kritisch de eeteigenschappen van het eindproduct: het liefst pas de volgende dag of nog een dag later. De paas- en kerstbroden die we met Subliem Boterstol bakken, hebben perfecte eeteigenschappen.”
Subliem Vrucht Delux
Ook krentenbrood en krentenbollen worden bij Bakkerij van der Steen inmiddels met een broodverbetermiddel van Puratos gebakken: Subliem Vrucht Delux. “We gebruiken Subliem Vrucht Delux het hele jaar door. Het heeft dezelfde kwaliteiten als Subliem Boterstol en zorgt voor de perfecte malsheid van ons vruchtenbrood”, aldus Jeroen. De klanten zijn er dik tevreden mee. “Ik krijg in ieder geval geen negatieve reacties en dan weet ik dat het goed is”, lacht Jeroen. “Als we op social media vermelden dat onze paasbroden weer in de winkel liggen, reageren mensen meteen en komen er ook daadwerkelijk voor naar de winkel.”
Direct na carnaval gaat Jeroen met zijn paasbroden aan de slag. Voor zijn klanten én natuurlijk ook voor die wedstrijd van het Echte Bakkersgilde. De Brabantse bakker streeft ernaar opnieuw tot de finalisten te behoren en wil uiteindelijk opnieuw de eerste prijs winnen. “Daar ben ik best fanatiek in. En eerlijk is eerlijk: ik koop niet al mijn grondstoffen bij Puratos. Maar op het gebied van broodverbetermiddelen voor paasbroden en kerststollen zijn ze andere leveranciers zeker twee stappen voor. Je product wordt er écht beter van. Dat hoop ik de komende Paasdagen weer te bewijzen.”