Innovatie in bakkerijen noodzakelijk, maar de juiste arbeidskrachten blijven uit

5 september 2024 Partner content
BEDRIJFSINFORMATIE | Innovatie is onmisbaar in de hedendaagse bakkerijen. Niet alleen met het oog op verduurzamen, maar ook omdat het personeelstekort steeds verder toeneemt. Het is belangrijk dat er nieuwe maatregelen worden getroffen om meer werk met minder personeel te kunnen leveren en tegelijkertijd dat het productieproces soepeler en duurzamer verloopt. Helaas blijft het aantal goede arbeidskrachten nog altijd uit en zijn veel bakkerijen in Nederland toe aan een frisse wind. Vacatures in food vliegen je om de oren, maar er is simpelweg te weinig belangstelling. We duiken voor dit artikel in de oorzaken en leggen uit hoe bakkers zelf kunnen werken aan het werven van goed en nieuw personeel. 

Nachturen blijven noodzakelijk

Er zijn de afgelopen jaren veel nieuwe machines ontwikkeld om het de bakkers zo makkelijk mogelijk te maken. Toch blijft het een feit dat de meeste bakkers heel wat nachturen draaien. Het is bijna onmogelijk om vers brood te leveren als je de nachturen overslaat. Zelfs niet met de modernste apparaten. Dat betekent dus ook dat er regelmatig vacatures voor nachtbakkers open worden gezet. Helaas blijkt hier weinig animo voor. Sowieso is de kunst van het brood bakken onderhevig geworden aan de populariteit voor patisserie en banket. Dat zijn toch de richtingen waar de meeste leerling-bakkers voor kiezen. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht wordt geschonken aan het bakken van brood. Zodat jonge mensen weer enthousiast raken voor het vak. 

Lobbyen op vmbo-scholen

De meeste productiemedewerkers in de bakkerij zijn mbo-opgeleid. Daarom is het belangrijk dat jongeren op het vmbo al enthousiast worden gemaakt voor het vak. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat plaatselijke bakkers meer moeten lobbyen op dit soort scholen en het enthousiasme moeten wekken. Bijvoorbeeld ook door het aanbieden van stageplekken of de mogelijkheid om je intern op te laten leiden. 

Zelf nieuw personeel werven

Het is belangrijk om te beseffen dat een bakkerij niet alleen behoefte heeft aan bakkers die daadwerkelijk de producten maken, maar ook aan mensen die achter de schermen mee willen denken. Naar alle verwachting zal de bakkerswereld de komende tijd flink gaan veranderen. Innovatie is noodzakelijk om niet alleen het personeelstekort te compenseren, maar ook om de benodigde verduurzamende maatregelen te treffen. Dat houdt ook in dat mensen ander soort personeel moeten werven. Personeel dat echt een frisse wind in de bakkerij kan laten waaien. Bijvoorbeeld met nieuwe innovatieve ideeën die zij elders al hebben opgedaan. Maar hoe vind je deze mensen? 

De beste manier om dit soort (tijdelijke) functies te vervullen, is door in zee te gaan met detachering- en recruitment organisaties zoals Yor-in. Zij kunnen medewerkers werven die worden ingezet om bijvoorbeeld een tijdelijke functie in te vullen of om in drukke maanden het team te versterken. Denk aan een productieleider die het kan verbeteren, of een kwaliteitsspecialist die ervoor zorgt dat het brood met de juiste kwaliteit en volgens de wet en regelgeving in de winkel komt. Je bespreekt van tevoren wat je nodig hebt om je bedrijf te versterken en zij zoeken vervolgens een medewerker die deze rol kan vervullen. Dit is zowel mogelijk voor een tijdelijke functie als voor het vinden van een vaste medewerker.

Altijd op de hoogte blijven?