Een bedrijfsovername kan je helpen om jouw bakkersbedrijf te laten groeien. Het overnemen van een bedrijf is alleen niet iets waar de gemiddelde ondernemer ervaring mee heeft. Hierdoor twijfel je misschien of een bedrijfsovername een goede keuze is. Je weet immers niet wat er allemaal bij zo’n overname komt kijken. Je kunt je hier zelf in verdiepen, maar de kans is groot dat je hier liever geen tijd en moeite in steekt. Daarom hebben wij dit voor jou gedaan. In deze tekst lees je dan ook hoe een bedrijfsovername van een bakkersbedrijf precies werkt.
Oriëntatiefase
Wie denkt dat een bedrijfsovername een snel proces is, komt van een koude kermis thuis. Meestal kost het proces meerdere maanden, maar het kan ook (veel) langer dan een jaar duren. Dit komt onder meer doordat er veel tijd gaat zitten in de aanloop naar een bedrijfsovername, ook wel de oriëntatiefase genoemd. Je wilt immers wel een bedrijf overnemen dat goed aansluit op jouw huidige onderneming. Wanneer een bedrijf actief is in een andere branche dan de bakkers-branche, is de kans op succes een stuk kleiner.
Heb je nog niet direct een bakkersbedrijf op het oog dat je over wilt nemen? Dan kan het helpen om jezelf een aantal vragen te stellen. Zo is het bijvoorbeeld handig om te bepalen in welke plaats je een bakkersbedrijf zoekt. Vergeet bovendien niet om aandacht te besteden aan de (financiële) doelstellingen die jouw bedrijf nastreeft. Op deze manier ontstaat er langzaam maar zeker een profiel. Hierdoor blijven er uiteindelijk misschien maar een paar bakkersbedrijven over. Dit maakt het een stuk makkelijker om een geschikt bedrijf te vinden.
Kijk naar het kostenplaatje
Als je een bakkers gevonden hebt die je over wilt nemen, kun je de eigenaar eens polsen. Maak je interesse kenbaar en vraag of je bepaalde informatie van het bedrijf in mag zien. De kans is groot dat je hiervoor een intentieovereenkomst moet tekenen. Staat de huidige eigenaar niet onwelwillend tegenover een verkoop? Informeer dan eens naar de prijs die hij in gedachten heeft. Je kunt in dat geval voor jezelf bepalen of een bedrijfsovername financieel haalbaar is.
Je kunt een bedrijfsovername financieren met eigen geld, maar de meeste ondernemers gebruiken hier een bedrijfsovername financiering voor. Omdat het hele bedrag vaak in één keer betaald dient te worden, sluiten de meeste ondernemers een zakelijke lening af om een bedrijfsovername te financieren. Voordat je zo’n financiering aanvraagt, moet je kijken of alles financieel haalbaar is. Je moet iedere maand namelijk een deel van de lening terugbetalen. Vergeet hierbij niet dat je – naast aflossing – ook rente over een zakelijke lening betaalt. Door deze rente kan het maandbedrag hoger uitvallen dan waar je op voorhand rekening mee hebt gehouden.
Rond de overname af
Kun je voldoende geld lenen om een bedrijfsovername te financieren en heb je nog steeds een goed gevoel bij de overname? Dan wordt het de hoogste tijd om door te zetten. Voordat je het contract tekent, ben je eerst nog verplicht om je in de cijfers te verdiepen. Vervolgens stel je – samen met de verkopende partij – het koopcontract op. Tot slot licht je alle betrokken partijen in over de bedrijfsovername, zoals werknemers, klanten en leveranciers.