Hoe bak je soesjes?

soesje_Pixabay

Wie kent ze niet, soesjes? Ze zijn geliefd en al decennia lang onverminderd populair onder alle lagen van de bevolking. Soesjes zijn de kleinere variant van Bossche bollen en 'moorkoppen'. Ze bestaan uit een zacht, luchtig deeg wat doorgaans gevuld wordt met banketbakkersroom of slagroom - maar andere opties zijn ook mogelijk.

Wat dacht je bijvoorbeeld van banaan met slagroomvulling? Vele vullingen zijn mogelijk, evenals glazuur. Dompel jij jouw soesjes onder in chocoladesaus, of ga je voor glazuur met bananensmaak of karamel? Mmm, om te likkebaarden zo lekker! Maar hoe bak je nu eigenlijk soesjes? In ons artikel tref je op duidelijke wijze de juiste baktechnieken voor het maken van soesjes.

Wat heb je nodig? Ingrediënten voor soesjes

Voor het maken van soesjes heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 100 gr bloem
  • 100 gr roomboter
  • 100 ml melk
  • 100 ml water
  • 4 eieren
  • snufje zout

Daarnaast heb je nodig:

  • Oven
  • Bakplaat
  • Ovenpapier
  • Spuitzak met spuitmond
  • Ruime steelpan
  • Garde
  • Weegschaal
  • Maatbeker

Deeg maken voor soesjes

Voor het bereiden van het deeg ga je als volgt te werk:

Plaats de steelpan op matig vuur (of overige hittebron) en voeg het water, de melk en de roomboter toe. Roer continu met de garde in de pan totdat de inhoud van de pan bijna het kookpunt bereikt heeft. Haal de pan nu van 'het vuur' en voeg de bloem toe. Bloem heeft de eigenschap te klonteren, roer daarom het geheel vlot door elkaar, net zolang totdat er een egaal deeg ontstaat. Plaats de pan nu nog even terug op een matige hittebron.

Het is belangrijk dat het deeg gaar wordt gekookt. Blijf daarom zeker 2 minuten de deegbal door de pan roeren met de garde, op vlotte wijze - het deeg moet hierbij constant in beweging blijven.

Vervolgens worden de eieren aan het deeg toegevoegd. Haal de pan van het vuur en roer op vlotte wijze, per stuk telkens, de eieren door het deeg. Zodra een ei goed doorgeroerd is voeg je het volgende ei toe en herhaal je dit proces tot alle vier de eieren in het deeg gemengd zijn. Blijf net zolang roeren totdat er een vloeiend, glad en glanzend deeg is ontstaan.

Vervolgens plaats je het deeg in de spuitzak en draai je deze stevig aan. Spuit telkens een hoopje deeg (van ca. 10 gram in de vorm van een rondje) op het bakpapier, laat hierbij ruimte over ter grootte van een soesje.

Afronding, het bakken en vullen van soesjes

Bak in circa 20 minuten het deeg gaar in de oven op een temperatuur van ca. 210 graden. Het deeg zal gedurende deze tijd rijzen in de vorm van een luchtige bol, die vervolgens gevuld kan worden met eveneens een spuitzak gevuld met slagroom of banketbakkersroom. Laat dan natuurlijk wel eerst de soesjes afkoelen, want anders zal de inhoud (room of slagroom) vloeibaar worden. Maak zelf slagroom of banketbakkersroom voor het beste resultaat. Tip: gebruik vanillesuiker voor het maken van slagroom!

Plaats vervolgens de soesjes in koelkast, afgedekt met huishoudfolie. Voor het serveren kun je glazuur maken, of chocolade smelten en hier de soesjes in dompelen. Eet smakelijk!