Wie jarig is, trakteert. Daarom heeft Debic ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan dit jaar een nieuw concept ontwikkeld: Debic Feesttaarten. Hiermee is het voor bakkers makkelijker om taarten te maken én te bewaren. En dat komt zeker in coronatijd goed van pas.
Stap je een bakkerij binnen, dan zie je veel klassieke taarten. Hazelnotentaart, slagroomtaart, aardbeientaart. “Heel lekker, maar veel van deze taarten worden pas gemaakt als de klant ze besteld heeft. Een prima concept, maar je moet ze vers maken, want slagroom en aardbeien kun je niet invriezen,” aldus Dré Eversteijn, patissier-adviseur bij Debic en FrieslandCampina. Het nadeel? Soms is het onverwachts druk, omdat je niet weet wat er komen gaat. Je kunt geen voorraad opbouwen en kunt pas aan de slag als er een bestelling binnenkomt. “Wij wilden wat anders. Iets vernieuwends. Helemaal in deze tijd, waarin het onzeker is hoeveel klanten er komen. De feesttaarten uit dit concept kun je al van tevoren maken, in de vriezer bewaren (goed inpakken in folie) en afmaken op het moment dat er een bestelling binnenkomt.” De winst zit in de productietijd. Het maakt niet uit of je één of tien taarten maakt, de handelingen zijn ongeveer hetzelfde.”
Van biscuits tot versiering
De basis van zo’n feesttaart is het biscuit. Debic heeft drie recepten ontwikkeld: een naturel-, amandel- en chocoladebiscuit. De biscuits geven de mogelijkheid om de taart hoogte, structuur en een goede bite te geven. De tweede stap is de vulling. In het zogenoemde ‘kies-en-mix-concept’ heeft Debic vijf vullingen bedacht: vanilleroom, pralineroom, koffieroom, champagneroom en kwarklimoenroom. Gelatine zorgt voor binding, ook na het ontdooien.
De taarten worden afgewerkt met een rand van witte chocolade. “Dat maakt dat de taart helemaal strak is. De rand kun je bovendien in een andere kleur spuiten, zodat je tegemoet kunt komen aan de wensen van de klant,” legt Eversteijn uit. Een verjaardag, een werkjubileum, een geboorte, het kan allemaal. “Bakkers zijn zo flexibeler en kunnen de taarten al vooraf klaar hebben staan. In de nieuwe anderhalvemetereconomie heb je ook minder handjes tegelijkertijd beschikbaar omdat iedereen afstand moet houden, ook in de bakkerij. Zo kun je voor klanten toch continuïteit garanderen.”
Coronatijd
Dat het geen periode is om het te hebben over grote feesttaarten en feesten, staat buiten kijf. Daar is aan gedacht. “Je kunt ervoor kiezen om de taart kleiner te maken. De standaardtaart heeft een diameter van 16 centimeter, maar je kunt ook kiezen voor 8 centimeter. Zo’n taart is geschikt voor kleinere bijeenkomsten.” Daarbij komt het concept tegemoet aan de onzekere tijden van nu, meent Eversteijn: “Je weet niet hoeveel klanten er gaan komen, maar je taarten staan klaar in de vriezer. Je hoeft ze alleen maar te ontdooien in de koelkast.”
Want dat hoort Eversteijn veel van zijn klanten: brood loopt goed door. Zeker in de eerste periode kochten klanten veel vers brood en croissants. Met Pasen ging de verkoop van gebak beter en op Koningsdag ging de verkoop van tompoucen door het dak. “Dat is voor heel veel bakkers een goede dag geweest. Ik denk dat mensen in tijden van crisis vasthouden aan traditie. Het feesttaartenconcept helpt ook weer om de weg te vinden naar de bakker,” aldus Eversteijn.
Debic presenteerde het feesttaartenconcept begin maart op de Bakkersvak. “Er werd leuk op gereageerd dat we iets hebben ontwikkeld waaraan klanten behoefte hebben.” Het bijbehorende reclamepakket – met een deurmat, een wobbler voor aan de kassa en een sjabloon ter versiering van de taart – viel in de smaak bij bakkers. “Het is een stukje maatwerk dat bakkers helpt.” Misschien wel extra in deze onzekere tijden.
Wilt u meer weten over onze producten of dit concept? Neem dan contact op met uw vertegenwoordiger of kijk op www.debic.nl.