Essentiële stappen voor representatieve monstername

Hitma_monstername 1

Voedingsmiddelenproducenten dragen een grote verantwoordelijkheid als het gaat om voedselveiligheid. Betrouwbare monstername is hierin essentieel en kan ongewenste gevolgen van besmet voedsel voorkomen. Maar hoe garandeer je een representatief monster?          

“Door correct gebruik van monsternametechnologie wordt de productkwaliteit gewaarborgd. Het voorkomt ongewenste scenario’s en onverwachte kosten”, vertelt monsternamespecialist bij Hitma, Amy van der Heide. “Een besmet monster kan leiden tot de afkeur van een volledige batch. Mocht er toch een besmette batch op de markt komen, dan kan dat risico’s voor de volksgezondheid en recalls opleveren. En dan ook nog reputatieschade van je merknaam”, aldus Van der Heide. Die gevolgen zijn te voorkomen door het correct uitvoeren van monstername. Maar het behalen van een representatief monster vergt een aantal nauwkeurige stappen.

Besmettingsrisico’s uitsluiten

Besmetting wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Het is belangrijk om monsters hiertegen te beschermen. “Dat begint bij het plaatsen van de monsternamekraan. Door het verkeerd plaatsen van de kraan ontstaan er dode hoeken, waardoor het moeilijker wordt om deze te reinigen, wat de kans op achtergebleven restanten vergroot”, vertelt de monsternamespecialist. De monsternamekranen van Keofitt bevatten geen dode hoeken - mits correct geplaatst in een hoek van 90° - waardoor er nooit restanten achterblijven. Hierdoor is de kraan goed te reinigen. “De kranen van Keofitt zijn er in verschillende types met ieder specifieke eigenschappen. De keuze wordt gebaseerd op verschillende afwegingen, waaronder het type product, de proceseigenschappen en de manier van reinigen” legt Van der Heide uit.

Reinigen monsternamekraan

Hitma_monstername 2

Naast de plaatsing van de kraan is goede reiniging essentieel. “Als de kraan niet steriel is, kun je nooit garanderen dat je monster representatief is. En dan zit je met de vraag of de gehele batch besmet is, of alleen het monster”, aldus Van der Heide. Na het gebruik van de monsternamekraan is het essentieel om deze direct te reinigen. Het voordeel van Keofitt-kranen is dat deze tijdens de productie gereinigd kunnen worden. “Vergelijk het met een bord vol pastasausrestanten, die je na gebruik niet direct afspoelt. Dan is het moeilijker om de saus achteraf te verwijderen.” Wat Van der Heide adviseert, is om de kraan te reinigen door middel van CIP (Cleaning In Place) of SIP (Sterilisation In Place): “Bij andere reinigingsmethoden bestaat de kans dat de kraan niet geheel steriel is. Dan is er een grote kans dat het volgende monster besmet raakt.” De monsternamekranen van Keofitt zijn zowel CIP als SIP te reinigen en voldoen aan de FDA-eisen.

Afname en vervoeren

Ook de manier van bemonsteren bepaalt de representativiteit van het monster. Hiervoor is het belangrijk dat er intern afspraken worden gemaakt, zoals een bemonsterplan en wie eindverantwoordelijk is. Zo is de kans op slechte invloeden van buitenaf minimaal en de kans op een representatief monster groter. Bovendien is het vervoeren van het monster een laatste, maar essentiële stap. “Het is belangrijk om tijdens het vervoeren van het monster risico’s uit te sluiten. Gebruik een geschikte monsternamefles of monsternamezak waarmee je ervoor zorgt dat het monster veilig bij het laboratorium aankomt”, adviseert Van der Heide.

 

Lees ook
Hygiënisch  in-huis-wassen

Hygiënisch in-huis-wassen

Schoon textiel is van groot belang voor de algemene hygiëne in de foodsector. Daarom moet de was aan veel verschillende hygiëneregels voldoen. Waar moet je op letten bij hygiënisch wassen?

Hygienisch werken tijdens de coronacrisis

Hygienisch werken tijdens de coronacrisis

Hygiënisch werken is juist nu van het allergrootste belang. Voor je eigen veiligheid en die van je medewerkers. Samen blijven we met deze tips gezond en veilig.

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Tips voor hygiënisch werken in de coronacrisis

Harry van Etten van SVVW en Alfons van Leeuwen van FoodBase hebben de handen ineen geslagen om ondernemers binnen de voedingsindustrie te helpen bij hygiënevraagstukken rondom corona. Want hygiënisch werken is juist nu van allerhoogste prioriteit. Ondanks de hectiek willen we je graag helpen met de onderstaande tips. Voor je eigen veiligheid en die...