Essentiële stappen voor representatieve monstername

Hitma_monstername 1

Voedingsmiddelenproducenten dragen een grote verantwoordelijkheid als het gaat om voedselveiligheid. Betrouwbare monstername is hierin essentieel en kan ongewenste gevolgen van besmet voedsel voorkomen. Maar hoe garandeer je een representatief monster?          

“Door correct gebruik van monsternametechnologie wordt de productkwaliteit gewaarborgd. Het voorkomt ongewenste scenario’s en onverwachte kosten”, vertelt monsternamespecialist bij Hitma, Amy van der Heide. “Een besmet monster kan leiden tot de afkeur van een volledige batch. Mocht er toch een besmette batch op de markt komen, dan kan dat risico’s voor de volksgezondheid en recalls opleveren. En dan ook nog reputatieschade van je merknaam”, aldus Van der Heide. Die gevolgen zijn te voorkomen door het correct uitvoeren van monstername. Maar het behalen van een representatief monster vergt een aantal nauwkeurige stappen.

Besmettingsrisico’s uitsluiten

Besmetting wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Het is belangrijk om monsters hiertegen te beschermen. “Dat begint bij het plaatsen van de monsternamekraan. Door het verkeerd plaatsen van de kraan ontstaan er dode hoeken, waardoor het moeilijker wordt om deze te reinigen, wat de kans op achtergebleven restanten vergroot”, vertelt de monsternamespecialist. De monsternamekranen van Keofitt bevatten geen dode hoeken - mits correct geplaatst in een hoek van 90° - waardoor er nooit restanten achterblijven. Hierdoor is de kraan goed te reinigen. “De kranen van Keofitt zijn er in verschillende types met ieder specifieke eigenschappen. De keuze wordt gebaseerd op verschillende afwegingen, waaronder het type product, de proceseigenschappen en de manier van reinigen” legt Van der Heide uit.

Reinigen monsternamekraan

Hitma_monstername 2

Naast de plaatsing van de kraan is goede reiniging essentieel. “Als de kraan niet steriel is, kun je nooit garanderen dat je monster representatief is. En dan zit je met de vraag of de gehele batch besmet is, of alleen het monster”, aldus Van der Heide. Na het gebruik van de monsternamekraan is het essentieel om deze direct te reinigen. Het voordeel van Keofitt-kranen is dat deze tijdens de productie gereinigd kunnen worden. “Vergelijk het met een bord vol pastasausrestanten, die je na gebruik niet direct afspoelt. Dan is het moeilijker om de saus achteraf te verwijderen.” Wat Van der Heide adviseert, is om de kraan te reinigen door middel van CIP (Cleaning In Place) of SIP (Sterilisation In Place): “Bij andere reinigingsmethoden bestaat de kans dat de kraan niet geheel steriel is. Dan is er een grote kans dat het volgende monster besmet raakt.” De monsternamekranen van Keofitt zijn zowel CIP als SIP te reinigen en voldoen aan de FDA-eisen.

Afname en vervoeren

Ook de manier van bemonsteren bepaalt de representativiteit van het monster. Hiervoor is het belangrijk dat er intern afspraken worden gemaakt, zoals een bemonsterplan en wie eindverantwoordelijk is. Zo is de kans op slechte invloeden van buitenaf minimaal en de kans op een representatief monster groter. Bovendien is het vervoeren van het monster een laatste, maar essentiële stap. “Het is belangrijk om tijdens het vervoeren van het monster risico’s uit te sluiten. Gebruik een geschikte monsternamefles of monsternamezak waarmee je ervoor zorgt dat het monster veilig bij het laboratorium aankomt”, adviseert Van der Heide.

 

Lees ook
Decemberdrukte? De bezem erdoor!

Decemberdrukte? De bezem erdoor!

Ondernemen is soms kunst- en vliegwerk. Drukke periodes, krappe bezetting of een combinatie daarvan vormen een belangrijke bron van stress. De NBOV zet acht tips op een rij om ook in drukke tijden overzicht te houden, en producten, hygiëne en allergeneninformatie te borgen. Zo voorkomt u dat de decemberproductie in de knel komt.

Hoe ga je om met de zomerhitte op de winkelvloer?

Hoe ga je om met de zomerhitte op de winkelvloer?

De komende dagen loopt het kwik hoog op. Volgens de voorspellingen kan het op sommige plaatsen wel 37°C worden. Dit betekent dat de bakker in de winkel maatregelen moet treffen om de hitte de baas te blijven. Waar moet je allemaal op letten? Bakkers in bedrijf geeft drie tips.

Hoe ga je om met de zomerhitte in de bakkerij?

Hoe ga je om met de zomerhitte in de bakkerij?

Het wordt de komende dagen erg warm in Nederland. Dat betekent dat de bakker in de bakkerij maatregelen moet treffen om de hitte de baas te blijven. Waar moet je allemaal op letten? Bakkers in bedrijf geeft tips!