Essentiële stappen voor representatieve monstername

Hitma_monstername 1

Voedingsmiddelenproducenten dragen een grote verantwoordelijkheid als het gaat om voedselveiligheid. Betrouwbare monstername is hierin essentieel en kan ongewenste gevolgen van besmet voedsel voorkomen. Maar hoe garandeer je een representatief monster?          

“Door correct gebruik van monsternametechnologie wordt de productkwaliteit gewaarborgd. Het voorkomt ongewenste scenario’s en onverwachte kosten”, vertelt monsternamespecialist bij Hitma, Amy van der Heide. “Een besmet monster kan leiden tot de afkeur van een volledige batch. Mocht er toch een besmette batch op de markt komen, dan kan dat risico’s voor de volksgezondheid en recalls opleveren. En dan ook nog reputatieschade van je merknaam”, aldus Van der Heide. Die gevolgen zijn te voorkomen door het correct uitvoeren van monstername. Maar het behalen van een representatief monster vergt een aantal nauwkeurige stappen.

Besmettingsrisico’s uitsluiten

Besmetting wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door bacteriën en schimmels. Het is belangrijk om monsters hiertegen te beschermen. “Dat begint bij het plaatsen van de monsternamekraan. Door het verkeerd plaatsen van de kraan ontstaan er dode hoeken, waardoor het moeilijker wordt om deze te reinigen, wat de kans op achtergebleven restanten vergroot”, vertelt de monsternamespecialist. De monsternamekranen van Keofitt bevatten geen dode hoeken - mits correct geplaatst in een hoek van 90° - waardoor er nooit restanten achterblijven. Hierdoor is de kraan goed te reinigen. “De kranen van Keofitt zijn er in verschillende types met ieder specifieke eigenschappen. De keuze wordt gebaseerd op verschillende afwegingen, waaronder het type product, de proceseigenschappen en de manier van reinigen” legt Van der Heide uit.

Reinigen monsternamekraan

Hitma_monstername 2

Naast de plaatsing van de kraan is goede reiniging essentieel. “Als de kraan niet steriel is, kun je nooit garanderen dat je monster representatief is. En dan zit je met de vraag of de gehele batch besmet is, of alleen het monster”, aldus Van der Heide. Na het gebruik van de monsternamekraan is het essentieel om deze direct te reinigen. Het voordeel van Keofitt-kranen is dat deze tijdens de productie gereinigd kunnen worden. “Vergelijk het met een bord vol pastasausrestanten, die je na gebruik niet direct afspoelt. Dan is het moeilijker om de saus achteraf te verwijderen.” Wat Van der Heide adviseert, is om de kraan te reinigen door middel van CIP (Cleaning In Place) of SIP (Sterilisation In Place): “Bij andere reinigingsmethoden bestaat de kans dat de kraan niet geheel steriel is. Dan is er een grote kans dat het volgende monster besmet raakt.” De monsternamekranen van Keofitt zijn zowel CIP als SIP te reinigen en voldoen aan de FDA-eisen.

Afname en vervoeren

Ook de manier van bemonsteren bepaalt de representativiteit van het monster. Hiervoor is het belangrijk dat er intern afspraken worden gemaakt, zoals een bemonsterplan en wie eindverantwoordelijk is. Zo is de kans op slechte invloeden van buitenaf minimaal en de kans op een representatief monster groter. Bovendien is het vervoeren van het monster een laatste, maar essentiële stap. “Het is belangrijk om tijdens het vervoeren van het monster risico’s uit te sluiten. Gebruik een geschikte monsternamefles of monsternamezak waarmee je ervoor zorgt dat het monster veilig bij het laboratorium aankomt”, adviseert Van der Heide.

 

Lees ook
Lancering Hygiënespecial 2021 online magazine

Lancering Hygiënespecial 2021 online magazine

De Hygiënespecial van 2021 is nu te lezen als online magazine. Het blad staat wederom vól met hygiënenieuws uit alle food branches, van vlees tot ijs, met zowel inzichten uit de wetenschap als aandacht voor diverse bedrijven.

Hygiënetips voor softijs

Hygiënetips voor softijs

“Het mooie weer staat voor de deur en dat betekent: ijsjes verkopen. En met de stijgende temperaturen, stijgt ook mijn omzet. Ik werk met een softijsmachine om een lekker luchtig ijsje te maken, maar hoe ga ik hier hygiënisch mee om?” We vragen tips aan Harry van Etten, inspecteur hygiëne bij FoodBase.

Schone bakkerij vereist maatwerk

Schone bakkerij vereist maatwerk

Wageningen Food & Biobased Research (WFBR), onderdeel van Wageningen University en Research evalueerde de hygiënesituatie in een industriële bakkerij. Onderzoeker Hermien van Bokhorst-van de Veen vond enkele verbeterpunten.