Energiebesparingstips voor ambachtelijke bakkers

Lampen (pexels)

Als bakker draaien je ovens op volle toeren. Ook de rijskast en de koel- vriescellen verbruiken veel energie. In tijden van hoge energieprijzen is dat natuurlijk ontzettend vervelend. Je komt voor hoge kosten te staan en natuurlijk wil je een prijsverhoging tot ene minimum beperken. Daarom geven we een aantal tips om zoveel mogelijk te kunnen besparen.

Neem de efficiëntie van je productieproces onder de loep. Zijn er werkzaamheden die je kunt samenvoegen? Of is het verstandig om iets langer door te werken om slim gebruik te maken van je apparatuur? Vraag ook de medewerkers op de werkvloer of zij goede ideeën hebben. Ze staan dagelijks met hun handen in het deeg en weten daardoor misschien wel de beste besparingstips te geven.

Isolatie

Denk aan een goede isolatie. Als je de warmte binnen je bedrijf houdt, dan hoef je minder te stoken. Vloerverwarming kan een goede keuze zijn. Maar ook met kleine aanpassingen kun je besparen. Denk bijvoorbeeld aan isolatiestrips.

Duurzame apparatuur

Investeer in duurzame apparatuur. De fabrikanten zitten niet stil en doen al jaren hun best om hun apparatuur zo energiezuinig mogelijk te maken. Zo zijn er bijvoorbeeld ovens op de markt met energie-terugwinningsmogelijkheden mogelijkheden. Tijdens het bakken komt er warmte vrij in de vorm van gas en stroom. Deze warmte wordt door middel van dit nieuwe systeem opgevangen en kan vervolgens door de warmtewisselaar worden afgegeven aan buffervaten met water. Dit water kan vervolgens voor allerlei doeleinden worden gebruikt, zoals de vaatwassen, de rijskast en de cv. Denk ook goed na over welk soort oven je wilt gaan gebruiken. Blijf je kiezen voor gas of stap je over op elektrisch? De verschillende leveranciers kunnen je hierover van een passend advies voorzien.

Energie vergelijken

Neem je energiecontract onder de loep. Online kun je heel gemakkelijk de aanbieders van grootzakelijke energie vergelijken. Misschien kun je door over te stappen naar een andere leverancier flink wat geld besparen. Kijk goed naar de contractduur en of het om een vast of flexibel contract gaat. Kom je toe de conclusie dat het slim is om over te stappen? Controleer dan eerst nog even of je je huidige contract boetevrij kunt opzeggen.

Zonnepanelen

Overweeg zonnepanelen. Heb je een flink dak op je bakkerij? Dan kan de aanleg van zonnepanelen een flinke besparing opleveren. Vergeet ook zeker niet te checken of daar interessante subsidie mogelijkheden voor zijn. Mogelijk ben je naast zonnepanelen nog steeds deels afhankelijk van een energieleverancier. Zorg dan ook in dit geval dat je de zakelijke energie vergelijkt.

Kies voor led

Met ledverlichting kun je aardig wat besparen. Ze zijn niet alleen heel mooi in de winkel, maar ook praktisch in de bakkerij en in de koel- en vriescellen. Bijkomstig voordeel is dat ze geen warmte afgeven en veel langer meegaan. Op die manier leveren ze dus een driedubbele besparing op! Voor de winkel kun je ook gekleurde ledverlichting aanschaffen. Deze lampen zorgen ervoor dat jouw brood er nog ambachtelijke uitziet, de slagroom op je gebak nog witter is en de kers ook daadwerkelijk de kers op de taart is!

Meer over
Lees ook
Inflatie stijgt met bijna 10 procent in maart

Inflatie stijgt met bijna 10 procent in maart

Alles wordt duurder. Voedsel, energie, benzine. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek steeg inflatie maart 2022 naar 9,7 procent. In februari was dit nog 6,2 procent. Alleen in april 1976 lag de inflatie hoger.

ABN AMRO: Hoge gas- en elektriciteitsprijzen kosten bedrijfsleven circa 22 miljard euro

ABN AMRO: Hoge gas- en elektriciteitsprijzen kosten bedrijfsleven circa 22 miljard euro

Het bedrijfsleven heeft veel last van de hoge gas- en elektriciteitsprijzen. Meer bedrijven belanden in zwaar weer naarmate meer vaste energiecontracten aflopen. Volgens ABN AMRO zijn de glastuinbouw, industrie, bouw en voedingsmiddelenindustrie het meest kwetsbaar voor de hoge energieprijzen. Ondanks dit alles groeit de economie met 3,1 procent.

Verlaag zo de energiekosten van je bakkerij

Verlaag zo de energiekosten van je bakkerij

p de eerste plaats voor het hoogste energieverbruik staan je ovens. Deze worden op de voet gevolgd door gekoelde opslagruimten en airconditioning units. Als je ontdekt dat energie tot 10 procent van de omzet van een bakkerij kan uitmaken, zie je hoe aantrekkelijk het is om je verbruik te verminderen!