Om de tradities rond het bakken van brood met desem in kaart te brengen, begon Puratos een aantal jaren geleden aan een wereldwijde “Quest for Sourdough”. Karl De Smedt is dagelijks met deze zoektocht bezig. Hij is de bibliothecaris van de Puratos Desembibiliotheek, die sinds 2013 de wereld rondreist op zoek naar oude broodtradities en desems en deze bewaart in de Puratos Desembibliotheek.
De Puratos Desembibliotheek herbergt een uitgebreide verzameling authentieke desems. Het is de manier van Puratos om bij te dragen aan het erfgoed van brood. Op www.questforsourdough.com kan iedereen zijn/haar unieke desem op de kaart zetten en bekendmaken aan de wereld. Deze onlinecollectie laat de herkomst van desem zien en hoe eindeloos de variatie aan desembrood is.
Deze zoektocht over de hele wereld inspireerde Puratos om een uniek assortiment desems en speciale granen te ontwikkelen waarmee u als bakker traditionele en rustieke broden kunt bakken en u daarmee weet te onderscheiden.
Voordelen van desem
De natuurlijke fermentatie van desem geeft een heerlijke smaak aan uw brood, een prachtig spekkig kruim en verbetert de nutritionele waarde van brood. Het sluit aan bij de wensen van uw klanten die op zoek zijn naar smaakvolle, rustieke en gezonde broden, gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten. Desem zorgt er ook voor dat u als bakker de mogelijkheden heeft om te variëren binnen uw broodassortiment; verschillende desems bieden namelijk verschillende smaakprofielen. En voeg ook eens granen gekookt in desem aan uw deeg toe: dat geeft weer heel veel andere variatiemogelijkheden.
Uiteenlopende smaakprofielen
Het assortiment desems en granen van Puratos geeft authenticiteit en smaak aan uw brood. Of u nu focust op alledaagse broden of premium broden, u vindt altijd een ingrediënt in ons assortiment waarmee u zich kan onderscheiden en dat u helpt uw omzet te doen groeien.
O-tentic Tradizione is een actief desem waarmee u met een lang proces heerlijke desembroden en stokbroden bakt met de smaak en kruimstructuur van vroeger. O-tentic Tradizione voldoet aan de eisen in de nieuwe desemwetgeving, die op 1 juli 2022 is ingegaan. Volgens die nieuwe wetgeving moet een desem micro-organismen bevatten, die in een actieve toestand aanwezig of reactiveerbaar zijn. O-tentic Durum voldoet niet aan die eisen, maar wordt wel veel gebruikt voor het bakken van allerlei rustieke, smaakvolle broodsoorten.
Met de Sapore desemlijn biedt Puratos de meest verschillende en uiteenlopende smaakprofielen. Van een heel fruitige desem tot een romige desem of een meer toast-achtige smaak. Elke Sapore is uniek en heeft zijn eigen microbiologische cultuur, zijn eigen fermentatie-eigenschappen en zijn eigen manier van verwerken. Zo kun je als ambachtelijke bakker een breed assortiment aanbieden. Probeer eens Sapore Rigoletto: een gedroogd desem dat eenvoudig toe te voegen is en uw brood die heerlijke getoaste smaak geeft die je doet denken aan het brood dat oma vroeger had. Met Sapore Fidelio creëert u de enige echte San Francisco desemsmaak. Of probeer Sapore Norma, een tarwedesem in poedervorm dat uw krokante broden zoals ciabatta, focaccia en stokbrood een typische smaak van lang gerezen broden geeft.
‘Het oog wil ook wat’
Het uiterlijk van uw brood is belangrijk, want consumenten kopen met hun ogen. Het Taste Tomorrow consumenten trendonderzoek van Puratos geeft aan dat één op de twee consumenten vindt dat als voeding er visueel goed uitziet, het ook lekker zal smaken.
Door uw brood een rustiek uiterlijk te geven krijgt het een premium look en trekt het de aandacht van uw klanten. U kunt uw brood op verschillende manieren een rustiek uiterlijk geven:
- Bebloem uw brood en experimenteer met verschillende insnijdingen; snijd het brood voor het bakken in en gebruik minder stoom. Dit geef een rustiekere look aan de insnijdingen.
- Verrijk uw broden met Puratos Softgrain producten. Softgrain is een assortiment van granenmengelingen die gekookt zijn in desem. Dit geeft de granen een heerlijke volle smaak. De zachte granen houden het brood lekker lang mals doordat de met desem volgezogen granen vocht afgeven aan de kruim. Softgrain is er in verschillende varianten: probeer eens de Softgrain Sprouted Rye met voorgekookte gekiemde roggegranen of Softgrain Spelt CL met voorgeweekte speltkorrels.
- Decoreer en differentieer uw broden. Puratos GrainDesign decoratiemix geven een zeer aantrekkelijk decoratie en ook een unieke toevoeging qua smaak, De gecoate en geroosterde witte rijstvlokken, Nigella en zwart sesamzaad brengen een explosie van kleur, knapperigheid en smaak. Zo creëert u in een handomdraai een mooi en veelzijdig broodassortiment dat aan alle wensen van de hedendaagse consument voldoet.
Puratos Nederland
Industrieweg 1
4762 AE Zevenbergen
(0168) 326 260
www.puratos.nl
klantenservice@puratos.nl